Priča o žrtvi i podvigu Zmaja od Valjeva

U okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva, na Velikoj sceni Centra za kulturu sinoć je premijerno odigrana duodrama “Mihailo – Zmaj od Valjeva” u produkciji Teatra Izakulis. Predstava inspirisana autobiografijom Mihaila Madžarevića, jednog od najvećih i najodlikovanijih srpskih junaka, rađena je prema tekstu Momčila Trifunovića, a u režiji Zorana Mujbegovića. Uloga Mihaila Madžerevića poverena je glumcu Aleksandru Laziću, našem Valjevcu, dok mladi beogradski glumac Predrag Vasić igra Madžarevićevu Savest.

“Vrlo sam zadovoljan i sve što smo radili publika je shvatila i primila na pravi način”, kaže Zoran Mujbegović, koji je posle duže vremenske pauze ponovo bio reditelj jedne pozorišne predstave.

Priča o žrtvi i podvigu u Velikom ratu ispričana je kroz lik i delo, život i herojstvo zaboravljenog junaka Mihaila Madžarevića, rodom iz Murgaša kod Uba, koji je odrastao i školovao se u Valjevu. Jednog od najhrabrijih, najpožrtvovanijih i najodlikovanijih vojnika Velikog rata, nosioca tri Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrne i Zlatne medalje za hrabrost, Ordena belog orla sa mačevima, Albanske spomenice, francuske Legije časti, engleskog Ratnog krsta, oficira Mihaila Madžarevića, kojeg je sa 24 godina vojvoda Živojin Mišić unapredio u čin majora.

 Sa premijere predstave “Mihailo – Zmaj od Valjeva” / Foto: Branko Petrović

“Mihailo Madžarević jeste junak, ali on je prevashodno samo jedan običan srpski seljak koji se našao u situaciji da mora da reši problem u kojem se zadesio. Srpski seljak je iskonski heroj. Madžarević je bio u situaciji da iskaže svoje herojstvo, posebno što je takav bio kao čovek, pa je to dovedeno na još veći nivo”, kaže Mujbegović.

Mihaila Madažarevića konstantno Savest preispituje o svemu šta je radio u životu, posebno o onome šta je činio tokom Prvog svetskog rata kao vojnik A, kada ste u ratu dvoumljenje i preispitivanje nisu poželjni, jer ako nemate neprijatelja na nišanu, ima on vas. Brojni junački epiteti u herojski hvalospevi koji su išli uz njegovo ime, poput “Srbin koji je slomio Bugare” ili “Lovac na žive jezike”, breme je koje je uprkos najvećim i najsjajnijim odličjima, Madžarević za života teško (pod)nosio. Pobeda u Prvom svetskom ratu, kojoj je i sam lično doprineo, zrači naravno velikim sjajem, ali ratne i posleratne senke doživotno su ga pratile.

Zoran Mujbegović, reditelj predstave “Mihailo – Zmaj od Valjeva” / Foto: Valjevska posla

Glumac Aleksandar Lazić upravo kaže da zbog svega toga ovde nije reč o običnoj pozorišnoj predstavi i da je uloga Mihaila Madžarević zahtevala posve drugačiji pristup.

“Mihailo Madžarević je tražio da mu se donese mnogo stvari koje ja iz ličnog iskustva nemam, niti poznajem bilo koga sa ozbiljnim iskustvima ratovanja, specifičnim odnosom prema porodici i prema državi. Najteži put bilo je doći do njega. Kada sam ga našao, on je dalje radio sam”, govori o svojoj ulozi Lazić i ističe da mu je čast što je dobio mogućnost da učestvuje u ozbiljnom zahvatu u kome će biti ispričana jedna istina koja će prizvati ono što je valjevska publika sinoć doživela.

Glumac Aleksandar Lazić / Foto: Valjevska posla

“Mihailo Madžarević imao je jedan neverovatan poziv da bude arhangelski lik velikog ratnika i da na kraju bude stradalnik bez igde ikoga. Nakon što je 1941. godine bio zarobljen, on je 24 godine proveo sam u izgnanstvu bez svoje porodice. Gledano iz pozorišnog ugla, pričali bismo priču kako su to neka antička vremena. Ovo je antika i pre i posle antike. Ovo je nezamislivo za svakoga od nas kao podvig, jer smo slabi na taj način, a on nije bio slab. Mihailo Madžarević je samo štitio ljubav i slobodu i to je njegov podvig i veliki odgovor pred Bogom i pred svim sudovima”, kaže glumac Aleksandar Lazić o Zmaju od Valjeva.

“Čovek sam po sebi ima tu potrebu da proveri da li sve što je uradio na mestu ili ne. Skloni smo da u toj prelesti merimo i ljubav koju dajemo. Imamo problem da uvek nešto sabiramo. Čovek ne treba da sabira, već samo da živi i da daje. Jedino u toj okolnosti on ima pravilnu meru da se ostvari kao božansko biće, sve ostalo su trivije”, mišljenja je Lazić.

Na kraju predstave Miahilo Madžarević se rukuje i po srpskom običaju tri puta ljubi u obraz za svojom Savesti. Za one koji do tog dela predstave nisu bili sigurni da li mu je savest mirna ili ne, odgovor je veoma jednostavan: Oduvek je bila!

Zoran Mujbegović je pored režije uradio i scenografiju i vizuelni identitet za ovu predstavu, u čemu su mu pomogli Marinko Lugonja i Zoran Banjac. Muziku je komponovao Vladimir Lešić. Saradnici na realizaciji projekta bili su Vesna Stevanović Raković, Đurđa Damnjanović, Tanja Lugonja, Dalibor Čkojić i Miloš Bogićević. Osim Tetra Izakulis predstavu su produkcijski pomogli Kulturno prosvetna zajednica Valjevo, Književni Klub Valjeva, Kancelarija za veronauku Eparhije Valjevske, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Grad Valjevo.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.