Svečano obeležen 20. mart Dan grada Valjeva

U okviru Svečane akademije povodom Dana Valjeva uručeno je 13 nagrada za najvrednija dostignuća u pojedinim oblastima, kao i dve specijalne nagrade dr Miroslavu Miši Srećkoviću – za životno delo, dok je specijalna nagrada za afirmaciju Valjeva pripala Društvu istraživača “Vladimir Mandić Manda”.

Tokom Prvog srpskog ustanka Valjevo bi prva veća varoš oslobođena od Osmanlija, 20. marta 1804. godine, te se smatra da ovaj datum predstavlja momenat početka savremenog razvoja, istovremeno simbolišući želju žitelja za slobodom. S toga se svake godine na današnji dan održava Svečana akademija povodom Dana Valjeva. Otpočela je nacionalnom himnom “Bože pravde” u izvođenju Gradskog mešovitog hora Abrašević, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, pozdravivši sve prisutne, posebno potpredsednika Skupštine Republike Srbije i narodnog poslanika SPS-a Đorđa Milićevića, koji je posle višemesečnog oporavka nakon teške saobraćajne nezgode prisustvovao Svečanoj akademiji.

“Valjevo je istorijski grad. Valjevo je grad koji je duboko urezan u srpsku istoriju. Valjevo je grad koji je dao mnoge velikane, ali isto tako i u Prvom svetskom ratu su se ovde, na ovim prostorima odvijale najznačajnije bitke, od kojih je Kolubarska svakako najslavnija. Valjevo je bio i “grad bolnica”, oda humanosti u kojem su se lečili i prijatelji i neprijatelji. I Valjevo je grad gde se faktički prelomila srpska istorija u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu sa ovih prostora je dignut prvi ustanak u Evropi. Draža na Ravnoj gori, Žikica Jovanović u Beloj Crkvi, podigli su pobunu nakon nemačkog okupatora. Posleratna istorija obeležila je dinamičan razvoj grada gde je svakako Krušik nosilac svih onih privrednih aktivnosti koje su ovaj grad učinili jednim od najznačajnijih gradova u Jugoslaviji ’80. godina”, naveo je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, podsetivši na slobodarski duh Valjevaca.

“Jugoslavija je stvorena isključivo kao “baj-pas” za premošćavanje složenih vremena, spoljnih opasnosti i imala je svoj rok trajanja. Nakon raspada Jugoslavije doživeli smo i sankcije i bombardovanje i mnogo kroz šta su ovajgrad i država prošli. Današnji trenutak obeležava, čini mi se, poraz svih dosadašnjih politika koje su sprečavale građane da pronađu vlastitu meru koja bi ih čuvala od lutanja, od kolebanja između megalomanije, sa jedne strane, i prizemnosti sa mediokritetstvom, sa druge strane. Ova današnja vlast, današnji trenutak, je pobeda politike rada, politike realnih i dostižnih ciljeva i potvrda onoga što svi misle – da je politika veština mogućeg”, rekao je u svom obraćanju na Svečanoj akademiji povodom Dana grada.

Na Svečanoj akademiji uručene su godišnje nagrade Grada Valjeva za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća ostvarena u proteklih godinu dana u našem gradu. Ovenčano je 13 dobitnika, uz dve specijalne nagrade koje su uručene dr Miroslavu Miši Srećkoviću za životno delo i Društvu istraživača “Vladimir Mandić Manda” za afirmaciju grada.

U oblasti privrede nagrađena je Kompanija “Bosis” iz Valjeva, čiji se osnivač i vlasnik Boban Pantelić odrekao novčanog iznosa nagrade u korist Udruženja “Rodi se na lepom mestu”. Pantelić je dodatno donirao i sumu jednaku novčanom iznosu nagrade Grada Valjeva za isto Udruženje. Laureat u oblasti poljoprivrede je priznati stručnjak,Dragoljub (Milana) Dragojlović, diplomirani agronom u penziji. Za oblast obrazovanja i vaspitanja u ime OŠ “Andra Savčić” nagradu je primio direktor Zoran Simić. Diplomirani inženjer građevine Stefan Ž. Mitrović nagrađen je u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata. Nagrada u oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva dodeljena je nešem mladom stručnjaku, najmlađem doktoru nauka u istoriji Valjevske bolnice, koji je do sada objavio oko 20 stručnih radova, dr Dušanu Ružičiću. U oblasti zaštite životne sredine nagrađena je dr Branka Miholjčić, u oblasti medicine i brige o zdravlju nagrada je dodeljena dr Nebojši Stojakoviću, a u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada nagrada Grada Valjeva uručena je protojereju-stavroforu Milinku Joviću. Udruženje “Rodi se na lepom mestu” i predsednik tog udruženja dr Nenad Dimitrijević nagrađeni su za humanost, u oblasti umetnosti i kulture za ostvarenja na polju glume nagrađena je Ljiljana Isidorović, a u oblasti čuvanja i negovanja tradicije valjevskog kraja nagrada je darovana višestruko nagrađivanom KUD “Đerdan”. Novinar Jovan Stojić nagrađen je za oblast informisanja i društvenog angažovanja, dok je dvanaestogodišnja učenica Maša Cvetković za dostignuća u plivanju nagrađena u oblasti sporta.

U obrazloženjima za specijalne nagrade za životno delo navedeno je da je dr Miroslav Miša Srećković profesionalnim i društvenim angažovanjem u minulim, kao i ovoj godini, dao veliki doprinos afirmaciji, ne samo Valjeva, već i valjevskog kraja u svim oblastima na prostorima Srbije, ali i bivše Jugoslavije, srdačno pomažući svima. Društvu istraživača je uručena nagrada za afirmaciju grada, i u obrazloženju je navedeno da je to organizacija koja ove godine obeležila pola veka svog postojanja i veoma uspešnog i plodotvornog rada. Za pedeset godina postojanja, u radu Društva istraživača učestvovalo je oko petnaest hiljada mladih ljudi koji su u ovoj organizaciji produbili svoju ljubav prema nauci i boraveći u prirodi naučili da je čuvaju i o njoj brinu. Generacije devojaka i mladića su, u okrilju Istraživača, kvalitetno provodili svoje slobodno vreme, osmišljavajući ga tako da mnogo toga nauče i pripreme se da budu uspešni studenti, a kasnije i značajni profesionalci u mnogim delatnostima, a nagrada je uručena aktuelnom predsedniku, Bogdanu Radiću.

U ime svih laureata zahvalio se dr Miroslav Miša Srećković, rekavši da je Valjevo grad darovitih i uspešnih, vrednih i radnih ljudi, koji moraja dobro promisliti u kojim pravcima će teći njihovo stvaralačko zalaganje. Istovremeno, danas dobijenu nagradu posvetio je svojim unucima, Nikoli i Maši, poželevši da, kao i on, ceo svoj radni i stvaralački vek provedu u Valjevu.

U programu svečanosti povodom obeležavanja Dana grada Valjeva učestvovali su Gradski hor Abrašević, koji je po dirigentskim vođstvom profesora Dragana Vasiljevića izveo pesme “Oj, Srbijo” i “Vostani Serbije”, zatim poznati glumac, naš Valjevac Nebojša Milovanović, koji je govorio pesmu “Kad dođeš u bilo koji grad” Matije Bećkovića, kao i kvartet Žiksovci, sastavljen od učenika Srednje muzičke škole “Živorad Grbić”, koji su izveli numeru “Eleanor Rigby” popularnih Bitlsa. Svečana akademija proslave 20. marta Dana Valjeva, održana u Centru za kulturu Valjevo, završena je pesmom “Ovo je Srbija” u izvođenju Dečjeg hora “Abrašević”.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.