Pesnik naroda svog

“Iskrena, snažna osećanja, koja samo svakodnevni sudari sa životom mogu da izrode, najveća su vrednost ovih pesama. Autor nam jednostavnim jezikom i upečatljivim slikama dočarava sudbinu sela i seljaka, čiju su važnost mnogi danas zaboravili i ostavili ih da se sami bore za opstanak. Iz ovih stihova kao da dopire vapaj, upućen svima nama, da pogledamo malo oko sebe, da primetimo drugog čoveka, da podelimo njegove brige, da poštujemo njegov sud”, stoji u pogovoru prve zbirke pesama “Spomenik seljaku” Dragana Matkovića koja je nedavno objavljena. Sam autor kaže da su stihovi njegovih pesama inspirisani osećanjima, događajima iz njegove prošlosti, ali i trenucima iz sadašnjosti i stvarnog života.

Pesnik-Matkovic

Dragan Matković / Foto: Valjevska posla

Kako postadoh pesnik, Pazarni dan u mom kraju, Majčina molba, Grešnik, Da sačuvam od zaborava, Vaskrs… samo su neki od 86 naslova koliko ih je objavljeno u Matkovićevom prvencu, zbirci pesama “Spomenik seljaku”. Matković u svojim pesmama piše o srpskom  selu i seljaku, proteklim vremenima, starim vodenicama koje posustaju pred zubom vremena, stvarnom životu seljaka i nedaćama sa kojima se susreće, snovima, ljubavi, tugi, željama… U pesmi Reč o autoru Matković kaže:

Ko nije čitao Jesenjina ili Puškinovog “Onjegina”,
Taj neće znati lepota pisane reči šta je,
Niti će umeti vrednost da proceni,
Niti će znati šta večno traje.
Ko nije čitao “Vreme smrti”, “Tihog Dona”
Ili “Anu Karenjinu”
Taj neće znati užitak kakav je
Kad uzmeš da čitaš knjigu finu.

Seća se Matković u svojim pesmama detinjstva i svojih predaka. U pesmi Pazarni dan u mom kraju, stoji:

Dete sam bio, al se sećam,
Ostade u meni ko najlepši san,
Kakva je to radost bila
Kad je u mom kraju pazarni dan.

Peva Dragan Matković i o ženi, te u pesmi Dal ima šta lepše kaže:

Dal ima šta lepše na ovom svetu,
Dal ima šta slađe, recite mi, ljudi,
Nego kad, u ljubavnom žaru
Voljenu ženu priviješ na grudi?

Matković kaže da je u njemu uvek postojala želja za pisanjem.

“Uvek sam voleo da čitam i da crtam i uvek sam govorio da nisam seljak i da mogu da biram, u nekom drugom životu izabrao bi da budem pisac ili silkar”, kaže za portal Valjevska posla Dragan Matković i kaže da njegove pesme ne bi videle svetlost dana da ih nije pokazao svojim najbližim rođacima koji su ga podržali u svakom smislu.

Matkovic-PESNIK-1

Dragana Matković “Spomenik seljaku”

Dragan Matković je rođen u Jovanji kod Valjeva 1952. godine. Završio je osam razreda osnovne škole i bio odličan đak. Dalje školovanje nije nastavio, već je na nagovor roditelja ostao da živi i radi na seoskom domaćinstvu i tako nastavio tradiciju poštene i vredne porodice.

Od detinjstva je pokazivao izuzetan talenat za slikarstvo i ogromnu ljubav prema pisanoj reči. Pesnik, koji je oduvek živeo u njemu, koji su do sada samo njegovi najbliži upoznali, predstavlja se prvi put javnosti zbirkom “Spomenik seljaku”.

Oženjen je Nadom i ima dve kćerke, Vresnu i Snežanu. Živi i radi na svom imanju u Jovanji kod Valjeva.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

Leave a Reply