Pilotu Milošu Žunjiću dati ulicu u rodnom Valjevu

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pokrenuće inicijativu da pilot Miloš Žunjić, koji je 6. aprila vodio jugoslovensku avijaciju tokom bombardovanja Beograda, dobije ulicu u rodnom gradu Valjevu.

“Srpski piloti borili su se protiv nadmoćne nemačke eskadrile i hrabro ginuli braneći svoj narod, a Miloš Žunjić je bio na njihovom čelu. Kada je aprila počelo bombardovanje prestonice, poleteo je sa svojim ljudima uz poklič Za mnom!". On je tokom vazdušnih borbi uspeo da obori jedan nemački bombarder, ali je njegov avion teško oštećen zbog čega je bio primoran da padobranom iskoči iz aviona. Iako prema nepisanom pilotskom kodeksu pilot koji iskoči iz aviona prestaje da bude meta, piloti nemačkog Luftvafea su mitraljezima usmrtili Žunjića dok se padobranom spuštao na zemlju. Ovaj heroj ima ulicu u Beogradu, a vreme je da, posle skoro osam decenija, jednako priznanje dobije i u rodnom Valjevu”, poručio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Pokret obnove Kraljevine Srbije podseća da je avijacija Kraljevine Jugoslavije brojala više od 2.400 aviona svih vrsta, većinom domaće proizvodnje. Zahvaljujući komunistima, koji su fabrike nacionalizovali i rasterali sve stručnjake, one su propale, a danas, nijedna od tih fabrika ne postoji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.