Plugin koji život znači

Organizacija iRevolucija uputila je gradonačelniku Valjeva, Gradskom veću, Skupštini grada i Gradskoj upravi Valjeva, građansku inicijativu za informisanje građana o vrednostima aerozagađenja izazvanog štetnim materijama i alergenim polenom u realnom vremenu. Iz iRevolucije se pozivaju na Zakon o zaštiti vazduha, konkretno na član 18, koji propisuje da Vlada Republike Srbije, kao i sve jedinice lokalne samouprave putem radija, televizije, dnevnih novina, interneta ili drugim pogodnim načinom, redovno informišu građane o prekoračenju koncentracija zagađujućih materija opasnih po zdravlje. Da bi se takva jasno zakonski definisana informisanost konačno u našem gradu sprovela u delo, iRevolucija se zalaže za implementaciju aplikacije “Plugin koji život znači”, razvijenoj u saradnji za Nacionalnom Ekološkom Asocijacijom (NEA) i Ekstremnom ekologijom (xEco). Predlog je da se integrisani plugin, koji u realnom vremenu pruža podatke o koncentraciji najzastuplljenijih polutanata i prisutnosti polena za Valjevo, postavi na zvaničnu internet prezentaciju našeg grada, na sajtove valjevskih zdravstvenih ustanova, kao i na sajtove svih ovdašnjih osnovnih i srednjih škola.

iRevolucija-Grazdanska-inicijativa-PLUGIN

“Na zvaničnom sajtu grada Valjeva (valjevo.rs) nalaze se informacije o vrednostima aerozagađenja sa istaknutim podacima sa lokalne monitoring mreže koje nisu pravovremene i istovremeno su nepotpune. Poslednje informacije datiraju iz aprila meseca 2022. godine. Sa tim u vezi, primetno je da se podaci distribuiraju sa zakašnjenjem i da se informisanje šire javnosti od strane lokalne samouprave isključivo sprovodi kroz internet stranicu sajta grada. Imajući u vidu da se građani Valjeva nalaze u periodu godine kada je prisutna visoka koncentracija alergenih polena u vazduhu, a da je monitoring istih pokrenut i prekinut 2019. godine, ta činjenica dodatno uliva zabrinutost u kvalitetan monitoring vazduha, kao i distribuciju podataka što utiče na kvalitet zdravlja svih sugrađana”, ističe Vladimir Radosavljević iz iRevolucije.

Aerozagadenje-Broj-dana-sa-prekoracenjem-GV-PM-10

Valjevo prvo na listi gradova prema broju prekoračenja DGV za PM10 u 2022. godini / Podaci do 12.06.2022.

Nacionalna ekološka organizacija (NEA), u saradnji sa Ekstremnom ekologijom (xEco), upotrebom savremenih informacionih tehnologija, razvila je aplikaciju koja prikazuje koncentracije 5 zagađujućih materija (PM 2.5 i PM 10, SO2, NO2, O3) u realnom vremenu, rangirajući ih i klasifikujući na različite načine. Prikaz rezultata merenja dostupan je sa više od 400 lokacija u Srbiji, između ostalog i sa 8 mernih mesta u Valjevu, kako sa stanica koje su u državnom vlasništvu, tako i sa onih u vlasništvu građana. Kvalitet vazduha prvenstveno se rangira prema Evropskom indeksu kvaliteta vazduha koji koristi Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) i široko je prihvaćen u zemljama članicama EU. Aplikacija xEco Vazduh (https://xeco.info/xeco/vazduh/) u realnom vremenu izračunava srednje časovne i srednje dvadesetčetvoro časovne vrednosti koncentracije polutanata i poredi ih sa propisanim graničnim vrednostima datim u zakonodavnim aktima Republike Srbije, odnosno sa preporučenim graničnim vrednostima Svetske zdravstvene organizacije.

“Na inicijativu Udruženja iRevolucija, razvijen je dodatak za grad Valjevo, koji se može postaviti na svim sajtovima. Taj dodatak testiran je na sajtu organizacije iRevolucija i pokazalo se da radi bez greške. Takođe, u okviru projekta “Dišite pažljivo” iRevolucija je inicirala postavljanje aplikacije na medijskim portalima i za prvih mesec dana integracija aplikacije zastupljena je na Televiziji Marš, Televizija Valjevo Plus, portalima Valjevskaposla.info, Ugradu.info, Objektiva.rs, Valjevski.rs i Valjevo.co.rs. U našem gradu se prikazuju podaci sa 8 različitih mernih mesta, dok se u realnom vremenu računa prosek kvaliteta vazduha za grad Valjevo. Takođe, razvijen je dodatak koji prikazuje indeks zasićenosti vazduha alergenim polenom i dostupan je od 1. aprila ove godine, testiran i postavljen na sajtu iRevolucije, dok je u međuvremenu integrisan ne većini pomenutih medijskih portala. Dodatak za polen prikazuje podatke o koncentracijama polena 25 alergenih vrsta. Aplikacija koristi novorazvijenu metodologiju za rangiranje koncentracija alergenog polena na lokacijama mernih stanica tj. na osnovu podataka dostupnih na državnom portalu otvorenih podataka”, pojašnjava Vladimir Radosavljević iz iRevolucije.

Vazduh-Aerozagadenje

Prema Radosavljevićevim rečima, tema i problem zagađenosti vazduha koji imamo u Valjevu ne sme biti značajan i u fokusu samo u zimskom periodu. Napominje da je aerozagađenje kompleksan problem koji se ne može i neće rešiti za godinu-dve dana, te da je potrebno pristupiti mu vrlo temeljno i multidisciplinarno.

“Da je potrebno da se posvetimo ovom problemu i tokom letnjeg perioda pokazuju upravo rezultati monitoringa polutanata koje beleži aplikacija. Naime, zagazili smo u jun mesec, grejna sezona je prestala, ali mi u Valjevu još uvek ne dišemo vazduh koji se kategorizuje kao “dobar”, već “prihvatjiv”, što je lošija gradacija kada govorimo o kvalitetu vazduha. Takođe, u ovom periodu buja priroda i beleži se porast prisustva alergenog polena u vazduhu. Sa projektom “Dišite pažljivio” mi smo odlučili da ne ćutimo preko leta o ovom problemu i daćemo sve od sebe da se monitoring kvaliteta vazduha u nešem gradu poboljša kao i informisanost naših sugrađana”, poručuje Radosavljević.

Aerozagadenje-POLEN

On izražava nadu da će lokalna samouprava prihvatiti ovu građansku inicijativu koja je u interesu svih građana i da će se ostvariti saradnja sa nadležnima.

“Mi sad radimo posao za koji smatramo da je Grad Valjevo, odnosno država, odgvorna da uradi i očekujemo da će gradsko rukovodstvo prohvatiti našu inicijativu. Ova aplikacija daje zbirne rezultate monitoringa kvaliteta vazduha svih mreža koje imam u gradu, i državne i lokalne i građanske. Smatram da kao takva treba da služi građanima. Posao koji traba da rade lokalna samouprava i država smo uradili mi, ali neophodno je da postoji saradnja izimeđu civilnog sektora,  lokalne samouprave i gradskih intitucija”, napominje Radosavljević.

iRevolucija

Građanska inicijativa za informisanje građana o kvalitetu vazduha u realnom vremenu deo je projekta “Dišite pažljivo”, koji iRevolucija sprovodi u saradnji sa Nacionalnom Ekološkom Ascocijacim (NEA), a u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine, a uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Prema rečima Vladimira Radosavljevića, integrisana aplikacije je besplatna i tim projekta “Dišite Pažljivo” izaći će susret svim institucijama za implementaciju plugin-a i dati svoju tehničku podršku ukoliko spostoji volja za saradnjom kako bi građani Valjeva bili blagovremeno i adekvatno upoznati kakav vazduh udišu!

M.P.M.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.