Počinje 3. HORFEST – valjevski trenutak za pevanje

U Muzičkoj školi “Živorad Grbić” sutra počinje treći festival horova – HORFEST. Valjevci će u koncertnim salama muzičke škole i Valjevske gimnazije od 20. do 22. aprila imati priliku da čuju 27 horova sa teritorije cele Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Trenutno najveći valjevski muzički program posvećen horskoj muzici biće svečano otvoren u petak u 20 časova, koncertom apsolutnog pobednika prošlogodišnjeg HORFESTA, valjevskog kamernog hora “Emanuil” kojim diriguje prof. Vanja Urošević, jedan od inicijatora festivala.

Direktorka MŠ “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić kaže da je HORFEST svakako jedno od najlepših lica koje valjevska muzička škola kreira u Valjevu, ali i na teritoriji cele zemlje. Retke su kulturne institucije u Srbiji, a među njima posebno škole koje su u stanju da osmisle, organizuju i iz godine u godinu podižu kvalitet svojih sopstvenih programa, a valjevska muzička škola ih ima četiri.

“Naše prepoznavanje forme festivala kao prilike da prezentujemo muzički potencijal svoje sredine, naših učenika i
profesora i da istovremeno u Valjevo dovedemo ono najkvalitetnije što trenutno postoji u kulturnoj ponudi zemlje u okviru ovogodišnjeg HORFESTA, podržale su mnoge kolege. Među njima izdvajam profesorke Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dva vodeća imena današnje horske scene, dr Draganu Jovanović i mr Vesnu Šouc, koje su ovog vikenda uključene u rad HORFESTA. Organizacija ovakvih programa je jako kompleksna i naporna, ali sa druge strane, ona je jedna ogromna potvrda prisustva kreativne snage koju valjevski muzičari nose u sebi i koja će sa vremenom svakako samo rasti i učvršćivati vrlo pozitivan imidž MŠ “Živorad Grbić” koji smo uspeli da izgradimo u zemlji i inostranstvu”, kaže direktorka ovdašnje muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić.

Takmičarski program festivala realizovaće se od 10 do 16 časova, u subotu 21. aprila u koncertnoj sali muzičke škole kada nastupaju dečji horovi, vokalne i folklorne grupe i u nedelju, 22. aprila u Svečanoj sali Valjevske gimnazije kada će publika moći da čuje horove mladih, horove odraslih, devojačke horove i horove iz kategorije popularna muzika. Takmičarski dani biće zaokruženi koncertima pobednika u Sali muzičke škole, u subotu u 19.30 i u nedelju u 20 časova kada će biti proglašen i apsolutni pobednik festivala.

I ove godine generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.