Poplave ne prete Valjevu

“Valjevo je apsolutno bezbedno i ne očekujemo bilo kakve probleme od polava. Sve količine vode koje se pojave na slivnom području hidro akumulacije Stubo-Rovni biće prihvaćene i naknadno kontrolisane, ispuštane postepeno iz jezera kada to hidrološki uslovi budu dozvoljavali”, izjavio je za portal “Valjevska posla” Zoran Mitrović, direktor JP “Kolubara” povodom aktuelnih upozorenja Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Srbije o mogućim obimnim padavinama.

Hidroakumulacija Stubo-Rovni

Prema poslednjim podacima u Valjevu je u protekla 24 časa palo 40 litara kiše po metru kvadratnom po čemu naš grad prednjači u odnosu na druge gradove u Srbiji. Meteorolizi najavljuju u narednim danima nove padavine.

“U ovom trenutku jezero je spremno da prihvati veću količinu vode koja se očekuje od najavljeni padavina. Prilagodili smo nivo vode u jezeru tako da možemo da prihvatimo novih 16,5 miliona kubika vode. Jezero je ispražnjeno u skladu sa projektom upravljanja na kvotu od 352,16 m nadmorske visine, što znači da se u njemu trenutno nalazi 35 miliona metara kubnih vode. Ukupna zapremina jezera je 51,5 miliona kubika vode”, pojašnjava direktor Mitrović kapacitet akumulacije.

Zoran Mitrović, direktor JP “Kolubara”

Direktora podsećamo i na katastrofalne poplave koje su nas zadesili 2014. godine, kada je u noći između 14. i 15. maja Valjevo bilo među prvim gradovima na udaru vodene stihije.

“Da je akumulacija 2014. godine u potpunosti bila u funkciji ona bi zadržala ogromne količine vode. Dobar deo te vode i bujice koji su prošli kroz Valjevo bio bi zadržan u jezeru. Nažalost, tada brana nije bila završena, nisu bili ugrađeni zatvarači na temeljnim ispustima tako da je ta voda iz jezera prolazila kroz te ispuste, potom dalje Jablanicom i Kolubarom stigla do Valjeva i dalje, čak do Obrenovca”, objašnjava prvi čovek JP “Kolubara”, koje gazduje hidroakumulacijom Stubo-Rovni.

Obnica jutros / Izvor: FB

Trenutno, zahvaljujući akumulaciji, nivo Jablanice je stabilan, dok je vodostaj na Obnici u povećanju i najveći dotok vode u Kolubaru za sada je iz Obnice.

Nakon današnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije grada Valjeva saopšteno je da su padavine uzrokovale visok vodostaj reke Obnice i da je posebno kritično u delu oko kompleksa Kazneno-popravnog zavoda, gde se u koritu reke Obnice izvode radovi.

“Preduzeće “Erozija” iz Valjeva, zaduženo je za odbranu od poplava na vodama 1. reda i ono kontroliše stanje na navedenoj deonici. Magistralni put M4 je zaštićen i nije došlo ni do kakvih oštećenja. U koritu reke Kolubare, vodostaj je povišen, ali nema opasnosti. Na vodama 2. reda nema posebnih opasnosti od izlivanja, osim na reci Krivošiji, u delu kroz selo Popučke. Preduzimaju se odgovarajuće mere zaštite, da ne bi došlo do većeg izlivanja”, precizira se u saopštenju Štaba.

Kolubara jutros / Izvor: FB

Nove padavine očekuju se tokom naredne noći. Gradski Odsek za vanredne situacije je u stanju pripravnosti i dežurstva. Građani koji su ugroženi, mogu se javiti na telefone 221-088 i 224-728. Tokom noći, dežura republički Odsek Centra za vanredne situacije u Valjevu, čiji je broj telefona 1985, na koji se građani takođe mogu javiti.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.