“Posadi svoj hlad” i u Mionici: Podeljenje besplatne sadnice belog jasena školama i meštanima

Građanima Mionice besplatno je uručeno 150 sadnica belog jasena. Opština Mionica organizovala je podelu na Trgu Vojvode Mišića uz pridržavanje epidemioloških mera. Od ukupnog broja opredeljeno je i 14 sadnica koje su poklonjene osnovnim školama.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i učenici izdvojenog odeljenja u Bukovcu zajedno su posadili stabla belog jasena početkom ove nedelje.

“Na roditeljima i prosvetnim radnicima je da našu decu uče pravim vrednostima, kao što je ljubav i poštovanje prema prirodi, a na meni kao predsedniku opštine je da im obezbedim sve potrebne resurse i uslove da se tim vrednostima uče. Opština Mionica je obezbedila sadnice belog jasena koje su podeljene osnovnim školama i našim sugrađanima u cilju stvaranja zelene oaze i kvalitetnog okruženja. Zajedno sam ih posadio sa školarcima iz Bukovca uz priču o značaju zaštite životne sredine, brizi o ovoj lepoti i podizanju svesti o očuvanju životne sredine. Deca mogu mnogo da nauče o prirodi samo ako je vide i ako su deo nje”, kazao je predsednik Opštine Mionica Boban Janković.

Opština Mionica pridružila se akciji “Posadi svoj hlad” sa namerom da ozeleni što veći deo opštine. Obezbeđena je jedna sadnica po osobi. A uz sadnicu je dostavljeno i upustvo za sadnju kao i vezica za ime i datum sadnje. Čist vazduh je cilj akcije. Takođe, ona ima i zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator.

Stepen šumovitosti u opštini Mionica iznosi 28%, što je veoma blizu republičkog proseka koji dostiže 29.1%.

Projekat Posadi svoj hlad je usaglašen sa ciljevima pretpristupačnog Poglavlja 27, kao i sa ciljevima svetske akcije “Trilion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF). Takođe, usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal).

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.