Poslanička grupa SPS-a posetila Valjevo: Želimo partnerski odnos sa građanima

U nastavku akcije obilaska gradova i opština širom Srbije, poslanička grupa Socijalističke partije Srbije posetila je u nedelju Valjevo. Akcija je pokrenuta sa ciljem da narodni poslanici SPS-a čuju glas naroda u direktom razgovoru sa svojim građanima, bez obzira da li su oni glasali za njih ili ne.  Tim povodom, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva održana je tribina, na kojoj je pored članova poslaničkog kluba govorio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Na tribini je istaknuto da narodni poslanici Socijalističke partije Srbije na ovaj način žele građane da uključe u jedan partnerski odnos u svom radu i da to učine u periodu kada nema izborne kampanje i skupštinskih zasedanja.

Poseta poslaničke grupe SPS-a Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Šef poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević rekao je da građani imaju potpuno pravo da u direktnom razgovoru sa svojim legitimno izabranim predstavicima iznesu svoje sugestije i predloge, naravno i kritike, ukoliko ih imaju.

“Građani su uglavnom navikli da viđaju političare tokom izborne kampanje, mi želimo da promenimo tu praksu i da sa građanima, kao njihovi legitimno izabrani predstavnici, razgovaramo upravo onda kada nema izborne kampanje. Kao deo vladajuče koalicije, mi nismo u vlasti zarad funkcija i fotelja, već zato što želimo da damo svoj doprinos u realizaciji jednog reformskog kursa Vlade Republike Srbije, kako bi Srbija bila moderna, uređena i efikasna država i kako bi realizovali onaj najvažniji i suštinski cilj, a to je da građani osete i taj boljitak”, kazao je Milićević.

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS-a na tribini u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Milićević je istakao da poslanici iz redova SPS-a svoj posao obavljaju odgovorno, ozbijno, posvećeno i u najboljem interesu građana, da su uvek poštovali kredibiltet svakog narodnog poslanik – i pozicije i opozicije, da je poslanički klu SPS-a uvek čuvali i štitili dostojanstvo Narodne skupštine. To se, prema njegovim rečima, pokazalo mnogo puta do sada na konretnim primerima kada je vođena rasprava u parlamentu o različitim temama, gde je poslanički klub SPS-a uvek imao konstruktivan pristup i uvek govorio o temi koja i jeste suštiniski najvažnija. 
Raspravu smo sa terena politikanstva preveli na teren demokratskog sučeljavanja mišljenja i argumentovane rasprave, a ne snaga sile kako to neki misle i žele. Poslanik nije snažan onoliko koliko je fizički jak, već oniko koliko nastupa sa snažnim argumentima. Niko nikada nije želeo da spreči demokratsku raspravu i demokratsko sučeljavanje mišljenja u parlementu, ali to mora biti uz poštovanje Poslovnika i uz poštovanje i uvažavanje dostojanstva Narodne skupštine. Vladajuća koalicija nije donela Poslovnik o radu Narodne skupštine, jer smatramo da Poslovnik o radu skupštine treba da bude konsenzus svih relevenatnih političkih činilaca, a ne odraz aktuelnog političkog trenutka”, naglasio je Đorđe Milićević, šef poslaničkog kluba SPS-a i potpredsednik Narodne skupštine.

Poseta poslaničke grupe SPS-a Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Da narodni poslanici SPS-a u sprskom parlamentu dobro rade svoj posao i van poslanikih klupa i da na terenu vode računa o prioritetima i potrebama lokalnih zajednica potvrdio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

“Meni je drago da je Grad Valjevo apliciralo ove godine kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa istim projektom koji je otpočeo ranijih godine, a koji sad treba da bude priveden kraju i razreši problem vodosnabdevanja u Brankovini. Problem vodonsabdevanja je zaista akutno pitanje koje ne bi smelo da postoji u 21. veku. Mislim da je upravo jedan takav odabir od strane nadležne komisije u ministarstu pokazatelj da se i pored toga što nemamo dovoljno sredstava svakako trudimo da na listi prioriteta opredelimo onaj projekat koji će imati najveći obuhvat u pogledu zadovoljenja potreba građanki i građana”, rekao je Ružić. On je izrazio zadovoljstvo zbog podrške i drugih ministara Socijalističke partije Srbije koji su pomogli određene projekte u Valjevu. Pre svega, rekonstrukciju hale Partizan, koja je obuhvaćena projektom energetske efikasnosti pri ministarstu rudarstva i energetike, kojim rukovodi ministar Aleksandar Antić, kao i izdvajanje sredstava ministarke bez portfelja Savice Đukić Dejanović za centar za biomedicinski potpomognutu oplodnju u Valjevu.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne uprave zajedno sa poslaničkom grupom SPS-a u poseti Valjevu

Zamenik predsednika GrO SPS Valjevo i direktor valjevskog “Vodovoda” Đorđe Milanović zahvalio se poslaničkom klubu SPS-a na poseti Valjevu, ali posebno ministru Branku Ružiću na podršci koju je “Vodovod” dobio od njegovog minstarstva u ovoj godini, u vidu 14 miliona dinara za izgradnju jako značajnog magistralnog vodovoda Valjevo-Brankovina.

“Ministre, da vas informišem da smo nabavili sav potreban material, izvršili smo obeležavanje trase i raščišćavanje terena i sutra zvanično počinjemo sa obimnijim radovima. Nadam se da ćemo za nekih četrdesetak dana moći ponovo da vas vidimo kada privedemo radove kraju na ovoj fazi. Takođe se nadam da ćete i dalje imati razumevanja za nas, da ćemo dobiti sredstva i sledeće godine za nastavak naredne dve faze koje nas očekuju. Naravno, ne treba zaboraviti i želim da se zahvalim i ostalim ministrima Socijalističke partije Srbije koji su imali razumevanja za nas. To su i ministar energetike Antić, od koga smo dobili sredstva za halu Partizan koja posle gotovo 20 godina pristupa rekonstrukciji. Naš predsednik partije, ministar Dačić, nadam se da će, ako bude sve kako treba, u novembru podeliti ključeve zgrade socijalnog stanovanja i za raseljena lica u Valjevu, što je jako značajno za te ljude. Hvala i ministarki Slavici Đukić Dejanović koja je izdvojila sredstva za vantelesnu oplodnju, za nabavku inkubatora i koja je pomogla projekat izgradnje igrališta koje treba da se realizuje u naselju Kolubara 2”, kazao je Milanović.

Poseta poslaničke grupe SPS-a Valjevu

Zahvaljujući se za podršku i donaciju u vidu opreme najstarijem klubu u gradu FK Budućnost i ovdašnjim fudbalskim klubovima koji su ušli u viši rang takmičenja: FK Budućnost, FK Mladost Dračić, FK Junior NN, FK Senjak, kao i školama fudbala FK Tešnjar i RB 014, Milanović je istakao da Valjevo pored adekvatne hale sportova još uvek nema ni adekvatan fudbalski stadion. On je izrazio nadu da će i u tom segmentu ministri SPS-a imati razumevanje i pružiti podršku kako bismo dobili moderan stadion po svim evropskim standardima, koji naš grad i zaslužuje.

Poslanički klub SPS- a darovao sportsku opremu valjevskim fudbalskim klubovima

Odgovor na pitanje zašto opozicija bojkotuje parlament, koje je bilo postavljeno na tribini, dao je Neđo Jovanović, zamenik predsednika poslaničke grupe SPS-a, rekavši da se opozicija opredelila za vaninstitucionalni izbor borbe na ulici, koji može biti legitiman sve do određenih granica.

“To su granice kada to prelazi u nešto što je radikalizacija, nešto što je urušavanje sistema, urušavanje pravnog poretka. Vi ste svedoci da je opozicija i to učinila. Vi ste svedoci gledajući snimke u medijima gde opozicija sa motornim testerama ulazi u prostorije RTS-a, gde se manifestuje nasilje na ulicama itd. Očigledno je da zbog nedostatka programa i zbog straha, jer u biračkom telu nemaju uporište, pokušavaju na taj način da pridobiju pažnju. Ono što građani Srbije treba da znaju i da budu uvereni je da jedino doslednom politikom koju vodi ova vlast, u kojoj naravno participira Socijalistička partija Srbije i to na najbolji mogući način, nastojaćemo da i dalje radimo u interesu građana. Oni koji to ne žele, a da bi radili u interesu građana moraju se vratiti u Skupštinu, moraju sa nama sučeliti stavove Dakle, sa pozicijom i onim delom opozicije koji dosledno obavlja svoj posao, a to je posao narodnog poslanika Skupštine Republike Srbije. Mi smo garant da će Skupština raditi, da će se demokratski potencijal Skupštine sačuvati, a oni nemaju da garantuju bilo šta bilo kome, na bilo koji način”, odgovorio je narodni poslanik i zamenik predsednika poslaničke grupe SPS-a Neđo Jovanović.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.