„Predmet Petnica“

Za koji dan biće tačno mesec dana od kako je nedeljnik „Vreme“ objavio svedočenje žrtava seksualnog zlostavljanja u istraživačkoj stanici „Petnica“. Ostali mediji su se danima bavili ovom temom, a  Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistražni postupak. Potom, usledio je tajac. Dokle se stiglo u istrazi  ovog slučaja, pitanje je koje se nameće samo po sebi.

Nije se stiglo predaleko! Stalo se kod iskaza oštećenih koje se ne javljaju u Osnovno  tužilaštvo u Valjevu i pored otvorenog poziva iz Tužilaštva i garancija da će njihov identitet biti sačuvan od javnosti. Iskaz je do sada dala samo jedna žrtva seksualnog uznemiravanja u IS “Petnica“, koje se dogodilo 2014.godine, a oštećena je tada bila punoletna osoba. Kako nezvanično saznajemo, u Tužilaštvu su stupili u kontakt sa još tri ženske osobe koje su navodno bile žrtve seksualnog zlostavljanja i koje su trebale da daju iskaz o tome šta su doživele u Petnici, ali iz objektivnih razloga njihov zastupnik nije mogao da bude prisutan davanju njihovih iskaza, pa je  dolazak u Valjevo odložen za sredinu avgusta.

„Bez svedočenja oštećenih o tome kada im se, gde i šta dogodilo, tužilaštvo je vezanih ruku u daljem vodjenju ovog postupka“, rekao je, ranije,  javni tužilac Vladimir Davidović, koji vodi predmet „Petnica“. Davidović je tada naglasio da bez materijalnih dokaza ne može biti  krivičnog gonjenja.

Do sada, Tužilaštvo je uzelo iskaze od rukovodstva IS „Petnica“, kao i osumnjičenog Branislava Savića, koji je negirao krivično delo seksualnog zlostavljanja i tvrdio da je samo reč o umetničkoj fotografiji. Inače, u stanu gde je živeo Savić, policija je pronašla stotinak fotografija sa ženskim aktovima, ali ne i sa pornografskim sadržajem. Na fotografijama su mladje ženske osobe, a snimci su nastajali u dužem vremenskom intervalu. Na osnovu ovih fotografija, potvrđeno je u Tužilaštvu, ne može se utvrditi identitet osoba.

U međuvremenu, nakon prvog šoka, u IS „Petnica“ uspostavlja se normalan rad. U toku su zimski seminari, koji su pomereni u letnji termin, kako nam je rečeno u Stanici, zbog aktuelne pandemije korona virusa. Ove nedelje se realizuju seminari iz psihologije i hemije, u Petnici je trenutno oko 60 polaznika,  a naredne nedelje startuju predavanja iz geologije i eksperimentalne biologije i hemije. Letnji seminari biće organizovani u  avgustu.

Na naše pitanje da li je bilo otkazivanja dolazaka polaznika zbog „afere Petnica“ rečeno nam je da je bio uobičajan broj otkazivanja, kao i ranijih godina. Par roditelja se javilo i otkazalo dolazak svoje dece zbog, kako su naglasili,  aktuelnih dešavanja vezanih za Petnicu.

Tanja Adnađević, predsednica Upravnog odbora u IS “Petnica“ izjavila je da se trenutno radi na sistemskim izmenama i procedurama kako bi se u budućem radu izbegla i najmanja mogućnost zloupotrebe položaja i zlostavljanja polaznika i saradnika.

„ Cilj nam je da se  vrati izgubljeno poverenje u Petnicu“, naglasila je gospođa Adnađević.

Na naše pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg ministra prosvete Mladena Šarčevića da Petnicu treba integrisati u sistem državnih istraživačkih centara, Adnađević je rekla da joj je taj stav bivšeg ministra poznat i od ranije, a da Upravni odbor IS “Petnica“ sa njom na čelu radi na očuvanju autonomije ovog obrazovnonaučnog centra.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.