PREDSEDNICA UDRUŽENJA “ANĐELI ČUVARI” VESNA LAZIĆ PODSEĆA NA USPEHE UDRUŽENJA I KREATIVNE RADIONICE “PINOKIO”, ALI SKREĆE PAŽNJU I NA PROBLEME: Godina puna uspeha i izazova!

Ove godine „Pinokijevci” su bili izuzetno vredni, obeležili su sve značajne svetske datume sa posebnim osvrtom na zavičajnu istoriju ne bi li mališani koji pohađaju ovaj vrtić od najranijeg uzrasta učili da poštuju istoriju i tradiciju srpskog naroda (proslava Svetog Save, obeležavanje Vaskrsa…), učestvovali su na brojnim manifestacijama kao što su „Zmajeve dečije igre”, „Tešnjarske večeri”, „Di fest”, „Sajam šljiva” u Osečini, „Jesenji karneval” u Lazarevcu i drugim, a na mnogim likovnim konkursima osvajali su brojne zapažene nagrade. Na sve ovo podsetila je Vesna Lazić, predsednica Udruženja „Anđeli čuvari” na sada već tradicionalnoj, prednovogodišnjoj konferenciji za novinare pomenutog udruženja i Kreativne radionice „Pinokio”.

IMG_20231226_111218

Vesna Lazić, predsednica Udruženja “Anđeli čuvari”

Udruženje „Anđeli čuvari” apliciralo je u 2023. godini sa više projekata na konkursima Grada Valjeva. Dobili smo podršku za četiri projekta: „Osnaživanje dece, vaspitača i roditelja u vrtiću za prevenciju vršnjačkog nasilja”, „Vaspitači i priprema dece za digitalno doba”, projekat u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom „Inkluzivna podrška porodici i deci predškolskog uzrasta”.

„Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da će početkom sledeće godine biti promovisana druga po redu knjiga “Naš Pinokio – podijum odrastanja”. Ona je nastavak prve knjige “Naš Pinokio – 20 godina dečijeg dramskog stvaralaštva”, koja je objavljena krajem prošle godine. Zainteresovanost čitalaca i stručne javnosti za ovu knjigu je bio razlog da konkurišemo i dobijemo početna sredstva za objavljivanje druge knjige, a sve u okviru projekta od javnog interesa na konkursu za kulturu 2023. godine pod nazivom „Naš Pinokio -– podijum odrastanja”, navela je Vesna Lazić i ukazala na nastavak dugogodišnje stručne saradnje sa Odsekom za vaspitače I medicinske sestre vaspitače Akademije strukovnih studija Šabac. Kako je istakla njihov vrtić je nastavna baza za organizaciju stručne prakse studenata osnovnih i master studija, a uključeni su i u promociju studijskih programa za narednu akademsku godinu.

„Ipak mnoge stvari se baziraju na entuzijazmu, a ne bi trebalo. U ovoj oblasti prisutni su brojni problemi iako bi prava dece predškolskog uzrasta trebala da budu prioritet svima nama. Naše udruženje godinama ima problem sa rešavanjem problema ishrane za 35 dece iz deficijentnih porodica kao i porodica sa trećim i četvrtim detetom koje imaju pravo na ovu subvenciju. I pored toga što Srbija ima problem sa natalitetom prosto nema razumevanja za elementarne potrebe ove dece. Zanimljivo je da kriterijumi koji važe u svim predškolskim ustanovama u Srbiji, a odnose se na besplatno korišćenje ishrane nisu prihvaćeni za korisnike našeg udruženja koji borave u Kreativnoj radionici Pinokio. Do prošle godine problem smo rešavali zahvaljujući razumevanju donatora, a za prošlogodišnji dug potpisan je reprogram koji Udruženje, odnosno ja kao predsednica otplaćujem. A za ovu godinu rešenje nije ni na vidiku”, ukazala je Vesna Lazić.

Uprkos problemima, vrtić „Pinokio” nastavlja svoju lepu tradiciju i priprema Novogodišnju bajku, kulturnu manifestaciju za decu humanitarnog karaktera.

IMG_20231226_110114

Vesna Lazić, predsednica Udruženja “Anđeli čuvari”

„Nažalost, ove godine zbog renoviranja Centra za kulturu prinuđeni smo da ovu manifestaciju, koja se održava 24. put, upriličimo za samo 350 mališana 28. decembra u 18 časova u sali muzičke škole „Živorad Grbić“ u Valjevu. Dan radnije ćemo našom novogodišnjom predstavom “Uspavana lepotica” obradovati decu u Mionici na poziv tamošnjeg Centra za kulturu. Želeli smo da i našim najstarijim sugrađanima ulepšamo Novu godinu pa smo prihvatili poziv Doma za stare Omni da 29.decembra u 11 časova mali Pinokijevci izvedu kolaž program specijalno pripremljen za ovu priliku kao i novu predstavu „Novogodišnje izveštavanje“, najavila je predsednica udruženja „Anđeli čuvari” uz veliku zahvalnost ljudima velikog srca, donatorima udruženja, koji su pomogli da ove godine 350 mališana iz ranjivih kategorija dobiju svoje novogodišnje paketiće (Austoterm, Blist, Europrom, Voda – Voda, Katarina Beljić, Udruženje „Triola”, Muzička škola „Živorad Grbić”), kao i influenserima, bračnom paru Ivani i Adisu Turbić koji su za okupili donatore za novogodišnju predstavu (kafići „Kofesko”, „O la la” i „Opera”, ŽRK Metalac 2015, KK Metalac, Stambena zajednica Vojvode Mišića 41), a posebna i najveća zahvalnost bila je upućena Pinokijevcima, vaspitačima i saradnicima Udruženja „Anđeli čuvari”.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.