PREDSTAVLJANJEM KNJIGE “VALJEVO I VALJEVSKI KRAJ NA RAZMEĐU VEKOVA” I ISTOIMENE IZLOŽBE SVEČANO OTVORENA NOVA GRADSKA GALERIJA

Predstavljanjem izložbe “Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova (1870 – 1970)” i istoimene knjige autora našeg sugrađanina, istoričara Dejana V. Popovića, a povodom Dana grada Valjeva, sinoć je svečano otvorena nova Gradska galerija na Trgu Živojina Mišića.

20240321_180621

Od 1870. do 1970. godine Valjevo i valjevski kraj bili su mesto zbivanja niza odsudnih događaja u burnoj istoriji našeg naroda. Slavne bitke i njihove vojskovođe našli su svoje mesto u svetskim udžbenicima istorije, ali i pored njih svojevrstan dug istorijska nauka ima i prema malim, običnim ljudima, koji su na različitim poljama života, svojim veštinama i vrlinama činili da život traje u svojoj punoći i radosti življenja. Knjiga Dejana Popovića “Valjevo i Valjevski kraj na razmeđu vekova”, kroz mnoštvo originalnih dokumenata, fotografija, zapisa, mahom arhivskog materijala, govori upravo o tome, o privredi, zdravstvu, sudskim procesima, muzici i Valjevskoj čaršiji u ovih stotinak godina.

20240321_181625

“Želja mi je bila da prikažem istoriju našeg mesta, našeg Valjeva u tom stogodišnjem periodu između 1870. i 1970. godine, u nekom kolažnom tipu, da tu imamo i priču o kulturnim dešavanjima, pojmove ratne privrede, želeo sam da vidim i prikažem kako su ljudi živeli u tim teškim vremenima. Interesantno mi je bilo takozvano valutno pitanje koje se pojavljivalo na prostorima novostvorene države Srba, Hrvata i Slovenaca 1919/20. godine pa na panelima možete videti mnoštvo novčanica koji su se pojavljivale u tom periodu, ali ne samo naših novčanica, tu su kolale mnoge druge strane novčanice čiji je broj bio jako veliki. Pokušao sam, koliko su mi dostupni istorijski izvori to omogućili, da dođem do podataka o humanitarnim prilikama u samom gradu Valjevu, o pomoći ruskim izbeglicama koji su dolazili na ove naše prostore 1920. do 1922. godine. Poslednje poglavlje koje smo moji saradnici i ja naslovili “Priče iz Čaršije” govori o malom čoveku, o dešavanjima u gradu, o međuljudskim odnosima, o stvaranju nekih vrlo zanimljivih zgrada kao što je recimo Sekulića hotel, tu su zabeležene i priče raznih ljudi, raznih ratnika koji su na panslovenskim idealima hteli da ratuju na prostorima carske Rusije ali su poginuli kao komite u borbi za slobodu srpskog naroda u staroj Srbiji i Makedoniji”, otkrio je neke zanimljivosti autor knjige i postavke Dragan Popović.

Izdanje ove knjige i organizaciju izložbe potpisuje Međuopštinski arhiv Valjevo, jedan od vrlih čuvara prošlosti našeg kraja. Direktorka ove ustanove Bojana Savčić izrazila je zadovoljstvo što je izložbom Međuopštinskog istorijskog arhiva, delom njihovog dugogodišenjeg saradnika, neumornog istraživača i nezamenljivog analitičara zavičajne istoriografije, otvorena Gradska galerija.

20240321_181431

“Kroz delo “Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova”, zaokružen je i čitalačkoj publici predstavljen čitav jedan svet koji arhive, kao mesta sabiranja, sređivanja i čuvanja dokumenta kao istorijskih izvora prvog reda, prepoznaje kao predane čuvare kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda. Izložbom smo želili da predstavimo samo jedan delić društvenog, poslovnog i kulturnog života Valjevaca, tokom perioda koji obuhvata mnoštvo ratnih stradanja u kojem su se rađali u jednoj, živeli i umirali u drugoj, trećoj ili čak četvrtoj državi, a da se nisu pomakli iz mesta rođenja, perioda velike ekonomske krize i mnoštva drugih društvenih izbivanja. Bez težnje za stvaranjem celovite i neprotivučne slike već nebrojeno puta obrađivanih velikih istorijskih događaja, napravili smo jedan šarolik mozaik svakodnevnog života građana Valjeva. Istoriografski iskazi koji su pred vama su samo fragmenti, delići događaja, izazov da se sklopi celovita slika”, poručila je Bojana Savčić.

Viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu dr Milić J. Milićević, dao je stručni prikaz ovog za naš kraj, veoma važnog dela. On je pošao od dela američkog pisca Bena Vilskona koji postavlja i dokazuje tezu da je u ljudskoj civilizaciji grad najveća tekovina, da se religije, nacije, narodi menjaju, a da gradovi uvek ostaju!

20240321_181715

“Valjevo nikad neće steći simbol jednog Uruka, Damaska, New Yorka, ali je činjenica da svaki grad u Srbiji zaslužuje svoju istoriju. Neko će reći da je ta istorija mala. Kolega Dejan Popović je pričao o Ciglanama, neko će reći pa to postoji u drugim gradovima, pričao je o muzičkoj školi, to takođe postoji u drugim gradovima, ali kada se sve to svede na jedno jedno mesto sa njegovim stanovnicima, međuljudskim odnosima i valjevsku čaršiju, konačno, onda dobijemo izgled jednog grada i zbog toga se Valjavo razlikuj od Užica, od Loznice… Metodološki je teško objasniti sve moguće elemente, mozaike jednog grada, kulturne, istorijske, socijalne i sve druge. Ova knjiga je na neki način skupila sve to i prikazala kako jedan grad izgleda. Retke su monografije ovog tipa, nema ih ni Užice, ni Niš, ni mnogi drugi gradovi u Srbiji. Ova monografija je jedan reprezent Valjeva, grada koji u srpskoj civilizaciji zaslužuje određenu ulogu i na taj način ga treba na dostojan način i pokazati”, poručio je Milićević.

Ovom izložbom svoje prostorije je zvanično otvorila Gradska galerija, rekonstruisani objekat nekadašnje Valjevske banke koji se prostire na 140 kvadratnih metara, koji će u predstojećem periodu biti mesto okupljanja stvaralaca iz oblasti umetnosti, kulture i nauke. U ime Narodnog muzeja Valjevo, kome je ovaj objekat poveren na staranje i korišćenje, prisutne je pozdravila direktorka Jelena Nikolić Lekić, zahvalivši se na neizmarnoj podršci i razumevanju gradonačelnika Lazara Gojkovića i lokalne samouprave.

20240321_181054

“Ovaj reprezentativni prostor na obali reke Kolubare od danas je otvoren za programe svih ustanova kulture u našem gradu, ali i sve naše kreativne sugrađene. Zainteresovanoj publici i stručnoj javnosti učinićemo dostupnim i izabrane sadržaje savremenog stvaralaštva i likovne umetnosti”, navela je Jelena Nikolić Lekić.

Divnu uvertiru u ovaj svečani kulturni događaj, kao i njegov najlepši završetak dale su učenice Muzičke škole “Živorad Grbić”, duo Šeri, koji čine Tara Ljuić (flauta) i Hana Perić (violončelo).

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply