Preliminarni rezultati izbora u Valjevu: Koalicija oko SNS-a osvojila 55%, a lista Svanuće oko 33% glasova

Preliminarni rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Valjevu pokazuju da je izborna lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila najveći broj glasova – oko 25.000, što čini oko 55% glasova birača izašlih na glasanje. Lista “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo  može” je prema preliminarnim rezultatima osvojila oko 12.500 glasova, ili oko 33%.

Preliminarni rezultati takođe pokazuju da je “Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović” dobila oko 4,7% glasova. Liste “Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović” i “Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života” imaju po 1,9% glasova izašlih birača, dok je za listu “Kasnimo – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković” glasalo 0,9% građana koji su izašli na izbore.

Kada se ti preliminarni rezulati dobijenih glasova i postotci prenesu u broj odborničkih mandata, lista “Aleksandar Vučuć – Valjevo sutra” bi trebalo da ima 30 odbornika u novom skupštinskom sazivu, a “Svanuće” 17.

“Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović” bi trebalo da ima 2 predstavnika u lokalnom parlamentu, dok će manjinske liste “Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović” i “Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života” imati po 1 madat.

Ako uporedimo jučerašnju izlaznost, koja je bila 50,1%, sa lokalnim izborima koji su u junu 2020. godine održani zajedno sa republičkim izborima, napravljen je vrlo mali pomak, jer je pre 4 godine pravo glasa iskoristilo 49,47% građana upisanih u birački spisak.

Da se podsetimo i broja dobijenih glasova na junskim lokalnim izborima 2020. po listama i raspodele odborničkih mandata:

Lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” je tada samostalno dobila 20.232 glasova – 31 odbornički mandat, lista “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma” dobila je 10.343 glasova – 16 mandata, lista “Aleksandar Šapić – Pobeda za Valjevo” dobila je 1.267 glasova – 2 mandata, dok su po 1 mandat dobile liste “Za Kraljevinu Srbiju – POKS i Monarhistički front”  (1.264 glasova) i  “Grupa građana Lokalni front Va  Slobodni ljudi” (1.232 glasova)

U poređenju sa republičkim izborima u decembru 2023. godine, kada je na birališta izažlo 62,1% birača upisanih u birački spisak, izlaznost na jučerašnjim lokalnim izborima (50,1%) je značajno manja.

Podsećamo da je pred kraj predizborne kampanje za ove lokalne izbore, lista “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” iznela podatak na osnovu rezultata istraživanja javnog mnjenja u koje su imali uvid, da SNS u Valjevu neće moći samostalno da formira vlast ako 2. juna na izbore izađe bar 61% upisanih birača.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply