Prikupljanje potpisa za zabranu sirovog lignita na štandu na Gradskom trgu

Valjevska udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, danas su na Gradskom trgu postavila štand na kojem će naši sugrađani do nedelje, 13. marta, moći da daju svoj potpis za zakonsku zabranu prodaje i korišćenja sirovog lignita i na taj način pomognu borbu protiv aerozagađenja. Potpisi se danas i sutra prikupljaju od 12 do 17 časova, dok će za dane vikenda štand biti otvoren od 12 do 13 časova. Ova akcija se sprovodi u sklopu narodne inicijative “Prodiši-Potpiši” paralelno u još 10 najzagađenijih gradova u Srbiji. Pokretač je Uduženje “Srbija u pokretu”, a valjevska udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo partnerske su organizacije na lokalu. Cilj je da se zajedničkim snagama prikupi 30.000 potpisa, kako bi se zabrana sirovog lignita stavila na dnevni red Skupštine Republike Srbije. 

Valjevo/Štand za prikupljanje potpisa za zabranu sirovog lignita u okviru akcije “Potpiši-Prodiši”

Organizatori pozivaju sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da koriste svoje pravo na narodnu inicijativu koje garantuje Ustav Republike Srbije. Inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha, kojim će biti zabranjena prodaja i korišćenje sirovog lignita, ogrevnog materijala najlošije kategorije, koji se označen kao najveći izvor zagađenja vazduha u Valjevu i u Srbiji.

“U prvih sat vreman smo prikupili oko 100 potpisa, što je zaista lepo. Najčešće rekacije sugrađana su tipa: “Svaka vam čast” i “Konačno se neko setio”. Danas je sunčano, puno ljudi je u gradu i sami nam prilaze. Dosta njih zna za kampanju koju sprovodimo i namenski dolaze da daju potpis. Oni koji nisu bili upućeni takođe pozitivno reaguju. Očigledno je da je svest o aerozagađenju među Valjevcima u porastu i do sada nismo imali nijednu negativnu reakciju”, prenose nam utiske sa štanda predstavnici udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo.

Organizatori poručuju da treba da budemo solidarni sa žiteljima ostalih gradova u Srbiji i da se zajedničkim snagama potrudimo da prikupimo 30.000 potpisa građana da bi narodna inicijativa bila punovažna.

“Naši potpisi za izmenu Zakona o zaštiti vazduha treba da spasu najmanje 15.000 života koji se svake godine prerano ugase zbog aerozagađenja. Potpis svakog od nas može sačuvati jedan ljudski život”, naglašavaju iz iRevolucije, Lokalnog odgovora i Odbora za ljudska prava Valjevo.

Prikupljanje potpisa za zabranu sirovog lignita odvija se u 11 gradova u Srbiji koji imaju problem sa prekomernim zagađenjam vazduha. Pored Valjeva, to su Beograd, Novi Sad, Užice, Bor, Pančevo, Smederevo, Zrenjanin, Kragujevac, Čačak i Nišu.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.