Za knjige i poznanstva bez granica

Valjevska OŠ “Nada Purić” i OŠ “Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine učestvovale su na internacionalnom Projektu razmene obeleživača za knjige, koji svake godine organizuje Međunarodno udruženje školskih biblioteka IASL. Projekat je startovao u oktobru prošle godine, kada se obeležava Međunarodni mesec školskih biblioteka, a završen je početkom marta. U okviru projekta, učenici sami prave obeleživače za knjige i razmenjuju ih sa đacima škola u drugim zemljama koje su takođe prijavljene da učestvuju u projektu. Za decu je to vrsta kreativnog izazova i divna prilika da vide kako njihovi vršnjaci iz drugih država razmišljaju i stvaraju na istu temu.

Bojana Lalović-Milanović, bibliotekar Četvrte osnovne i škole u Brankovini, prijavila je đake u obe kategorije koje projekat nudi. Učenici do 12 godina OŠ “Nada Purić” imali su razmenu sa školama iz Litvanije i Hrvatske, dok su đaci preko 12 godina škole u Brankovini bili povezani sa vršnjacima iz Hrvatske. Mimo projekta, biblioteci u Brankovini obratile su se kolege i iz Portugalije i Litvanije, kako bi sa njima razmenili obeleživače.

Prema rečima Bojana Lalović-Milanović, Projekat razmene obeleživača za knjige je jednostavan i zabavan način deljenja ljubavi prema knjigama, a istovremeno se stiču nova poznanstva u bibliotekama širom sveta.

“Učenici su sa velikom radošću prihvatili ideju o razmeni, a imali su i pregršt kreativnih predloga i radova. U Brankovini su izrađivali obeleživače origami tehnikom, vežbajući tako finu motoriku, koordinaciju i koncentraciju. Učenici 4. razreda Osnovne škole “Nada Purić” Valjevo su na svaki obeleživač koji su napravili zalepili i QR kod sa podacima škole. U okviru ovog projekta preko 150 obeleživača smo poslali, zajedno sa lepim željama i porukama. Interesantno je kako su deca sa različitih meridijana crtala jako slične motive, posebno ljubavi”, kaže za Valjevska posla Bojana Lalović-Milanović.

Tema Projekta za 2020. godinu bila je izuzetno aktuelna – Pronaći put do dobrog zdravlja i blagostanja.

“Mi smo odlučili da se podsetimo svega što dobro utiče na naše zdravlje, a to smo i napisali našim novim drugarima u propratnom pismu: za zdravlje su neophodni vitamini iz voća i povrća, ali i puno smeha, ljubavi, muzike, čitanja, sporta i uživanja u prirodi”, dodaje bibliotekar Bojana Lalović-Milanović.

Ona preporučuje da se i ostale škole u oktobru ove godine uključe u ovaj projekat jer je radost dece zbog razmene sa drugarima iz inostranstva nemerljiva, kao i mogućnost povezivanja i razmene iskustva sa kolegama bibliotekarima.

U realizaciji projekta su učestvovale i kolege iz obe škole: pedagog Biljana Vukašinović i nastavnik likovne kulture  Nemanja Radojičić iz OŠ “Prota Mateja Nenadović”, kao i učiteljice Jelena Dimitrijević, Vesna Andrić i Marija Janković iz OŠ “Nada Purić”.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.