Program proslave Dana Grada Valjeva

Proslava Dana Grada Valjeva, koji se zvanično obeležava 20. marta, počinje već u nedelju, 4. marta, Humanitarnom revijom borilačkih sportova “Borba za život” u Hali sportova u organizaciji BK Metalac i RK Mladost. Program se završava u utorak, 27. marta Abraševićevom predstavom “Kaskader”, koja će povodom Svetskog dana pozorišta biti izvedena u Centru za kulturu u 20 časova.

Centralni događaj proslave Dana Grada je svakako Svečana akademija, koja će se održati u utorak, 20. marta, kada je i zvanično Dan Grada. Svečana akademija sa dodelom nagrada za 11 od 14 oblasti biće uprilična tačno u podne u Centru za kulturu na kojoj će naš poznati fudbaler Matija Nastasić biti proglašen počasnim građaninom Valjeva. Predlozi ko treba da dobije ovogodišnje nagrade koje dodeljuje Grad za određene oblasti izledaju ovako:

 •  GP Greda – u oblasti privrede
 • Dejan Dobrivojević – za poljoprivredu
 • Ana Savković – za obrazovanje
 • Aleksa Mirković – u oblasti stvaralaštva učenika i studenata
 • Dr Miša Ilić – za zdravstvo
 • Vesna Lazić – u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada
 • Veseljko Belušević. – za umetnost i kulturu
 • Radovan Lazarević – u oblasti informisanja
 • Dragan Živanović – za očuvanje i negovanje tradicije
 • Đukan Đukanović – za sport
 • Protođakon Ljubomir Ranković i Ostoja Prodanović – za životno delo

O svim predlozima Gradske komisije izjasniće se odbornici gradskog parlamenta za dve sedmice.

Tog dana, kada se zvanično obeležava Dan Grada, u Valjevskoj gimnaziji u 20 časova biće predstavljena knjiga “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala. Ovaj program pod nazivom “Ciklus Gradu na dar” organizuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”.

Raznovrsni kulturni, umetnički, pozorišni, filmski i sportski programi raspoređeni na 13 dana obeležavanja proslave Dana Grada, biće organizovani i izvedeni na 7 lokacija u gradu: Centru za kulturu, Narodnom muzeju, Valjevskoj gimnaziji, Modernoj galeriji, Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”, Bioskopu 85 i Hali sportova.

Među dešavanjima izdvajamo promociju i projekciju dokumentarnog filma u Bioskopu 85 o čuvenom rok novinaru Petru Peci Popoviću “Zabranjeno vreme” u režiji Milana Nikodijevića,  zatim izložbu arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova na teritoriji grada Valjeva, koja će biti otvorna u Narodnom muzeju u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Valjevo, potom promociju knjnige Nebojše Maksimovića “Valjevo i Valjevski kraj u Drinskoj banovini”, koja će biti upriličena u Gimnaziju, a u saradnji sa ovdašnji Istorijskim arhivom, kao i promociju monografije Dejana Đorića “Ars fantastika-iracionalni crtež”, koju organizuje Moderna galerija, i otvaranje izložbe dečjih radova učenika gradskih osnovnih škola u Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”.

Juniorski košarkaški turnir Valjevo 2018. u kojem učestvuju Partizan, Crvena Zvezda, Mega, Split, CIbona-Zagreb, Budućnost-Podgorica, Igokea-Aleksandrovac i udružena dva valjevska kluba Metalac i Student, biće održan od 23. do 25 . marta u ovdašnjoj Hali sportova.

Narodni muzej Valjevo u utorak, 20. marta poklanja svima besplatan ulaz za sve postavke u Muzeju i Muselimovom konaku, baš kao i Bioskop 85 za digitalizovani klasik “Kad budem mrtav i beo”. Za ovaj film, koji će se u saradnji sa Kinotekom prikazati u ponedeljak, 12. marta, od 18 i 20 časova, građani mogu preuzeti besplatne ulaznice na dan projekcije.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.