Projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“

U programu Vlade Republike Srbije, u okviru reforme radnog zakonodavstva, u cilju smanjenja sive ekonomije, napomenuto je da će biti donet Zakon o privremenom angažovanju na sezonskim poslovima i da će na taj način biti legalizovani sezonski radovi čime će, samo u poljoprivredi, preko 300.000 lica biti uvedeno u legalne privredne tokove. To podrazumeva uvođenje elektronskog sistema za jednostavno prijavljivanje sezonskog rada, po uzoru na mađarski model u 2017. godini.

Valjevo

Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštih usluga Nemačke agencije za međunarodni razvoj (GIZ) potpisali su Memorandum o saradnji na realizaciji projekta „ Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.

Valjevo

Projektni zadatak je i organizacija Info dana u sklopu koje je održan skup na temu projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ u Velikoj sali Skupštine grada.  Zadatak Info dana je da u lokalnim samoupravama najavi novi sistem, odnosno mehanizam za pojednostavljeno zapošljavanje i pojednostavljenu uplatu doprinosa i poreza za sezonske radnike.

Nebojša Žugić, menadžer za pravne poslove Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, upoznao je prisutne i prezentovao sam projekat i rekao da će se Info danima, polazeći od poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji lokalne samouprave, uz primenu principa informisati što veći broj zainteresovanih lica i da je u okviru projekta odabrano 15 lokalnih samoupravo u koju spada i Grad Valjevo.

Ispred Grada Valjeva, u ime gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića prisutnima se obratio njegov pomoćnik Nikola Radojičić.

„Sezonsko zapošljavanje u našem gradu je masovno, posebno u letnjem periodu, u sezonskim radovima u poljoprivredi i građevinarstvu. Imamo velike površine zasejane malinom na skoro 1000 hektara, oko 500 hektara zasejanih površina kupinom, 4,5.000 hektara površina pod šljivama, što u Srbiji predstavlja ozbiljan potencijal. Samim tim poljoprivredna proizvodnja zahteva veliki broj radnika. Danas smo tu da  predstavimo projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ koji će pomoći da izađemo iz sive zone i omogućiti poljoprivrednim gazdinstvima da prijave svoje radnike“ rekao je Radojičić.

Skupu su prisutvovali privrednici, odnosno vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, kao i sezonski radnici koji su imali priliku da se informišu o novinama vezanim za zapošljavanje sezonskih radnika.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.