Promocija romana “Carski rez” autorke Zorice Milinković

Nastavljajući promociju kreativnih dostignuća svojih članova, Udruženje “Valjevski gimnazijalci” organizuje predstavljanje prvog romana Zorice Milinković “Carski rez”. Proocija knjige zakazana je za četrvtak, 8. februar u 19 časova u Svečanoj sali Valjevske gimnazije. O spisateljskom prvencu naše Valjevke Zorice Milinković (67), dugogodišnje profesorke srpskog jezika i književnosti i nekadašnje direktorke valjevske Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” govoriće predsednik Udruženje “Valjevski gimnazijalci” dr Vojsilav Andrić, psiholog i psihoterapeut Marina Banić, knjićevnik i diplomata Saša Obradović i auorka Zorica Milinković.

Зокина позивница

“Carski rez” govori o posvećenoj ženi i majci iz ruralne sredine u okolini Valjeva, njenoj želji i volji da se školuje i proširi vidike. Knjiga šalje poruku da svaka žena ima pravo na svoj integritet, ljubav i život.

Zorica Milinković

Zorica Milinković, autorka romana “Carski rez” / Foto: Lična arhiva

“Roman “Carski rez” govori o ženi iz ruralne sredine u okolini Valjeva, o njenoj volji da se obrazuje, da ide u školu, da okusi svet i proširi vidike. Međutim, nerazumevanje sredine, porodice, društvene i socijalne prilike, dovode do toga da je žena uopšte, a posebno u seoskim sredinama skrajnuta, da se njeno mišljenje ne uzima u obzir. Sedamdesete godine prošlog veka još uvek su patrijarhalna sredina u kojoj je samo žena kriva ako je brak loš, ako nema dece u braku i o tome ona nema kome da se požali. Kao već udata doživljava ljubav koja budi ženu u njoj, ostvaruje se kao majka u nedozvoljenoj vezi koju ona smatra ne nedozvoljenom, nego božanskom. Odlazi u “beli set”, u Čikago i tamo se snalazi kako najbolje zna. Roman je posvećen ženi i majci, ali drugima oko nje, a sve u svrhu da žena ima pravo na svoj integritet, ljubav i život”, izjavila je autorka Zorica Milinković za Valjevska posla po izlasku svog prvog romana.

Zorica Milinković rođena je 22. oktobra 1956. godine u Valjevu, gde je završila Valjevsku gimnaziju. Filološki fakultet, Odsek za jugoslovensku i opštu književnost završila je u Beogradu. Radila je 19 godina kao profesorka srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u Valjevu, a najduže u OŠ “Nada Purić”. U toj školi ostvarila je uspešnu karijeru sa svojim učenicima u nastavi, dramskoj i recitatorskoj sekciji, tako da je godinama kasnije bila u žiriju takmičenja recitatora. Od 2001. do 2014. godine bila je direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” i trudila se da unapredi bibliotekarstvo Kolubarskog okruga, da uvede informacione tehnologije u rad valjevske Biblioteke i doprinese unapređenju bibliotekarstva uopšte u Srbiji. Organizovala je razne manifestacije u oblasti kulture, obrazovanja i nauke. Od 2014. godine pa do penzionisanja 2021. godine obavljala je posao bibliotekara. U penziji uživa, putuje, piše…

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.