Proslava povodom 150 godina “Čitaonice valjevske”

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ proslavila je jubilej, 150 godina „Čitaonice valjevske“. Svečanost je obuhvatala više programa. Prva akcija počela je u 8.00 sati, pod nazivom „Valjevo čita“, gde su sve osnovne i srednje škole kao i VIPOS, prvi čas posvetile čitanju i jubileju. Od 10 časova u Valjevskoj gimnaziji usledila je Svečana sednica Odbora za obeležavanje 150 godina od osnivanja „Čitaonice valjevske“, gde su prisustvovali članovi iz republičkih institucija. Prvi se obratio državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović.

150 godina

„Velika mi je čast što mi se pružila prilika da vam se u ime Ministarstva kulture i informisnja obratim. Nema sumnje da je ovo veliki jubilej, verovatno jedan od najznačajnijih i najvećih u ovoj godini u istoriji srpske kulture. Obaveza svih nas je da tu tradiciju sa posebnom pažnjom obeležimo, negujemo i unapređujemo. Znam da je ova Matična biblioteka najstarija ustanova iz oblasti kulture u Valjevu, jer je osnovana 1868. godine kao Čitaonica valjevska i bila je ujedno treća po veličini i značaju u Srbiji. Još kada je kasnije nazvana po znamenitom književniku Ljubomiru Nenadoviću, bilo je jasno da će ova čuvar kuća knjige izrasti u instituciju na koju danas svi možemo biti ponosni. Radujemo se i činjenici da su valjevsku biblioteku posećivali svi značajni srpski pisci, ali i šire, što je takođe svojevrsna potvrda njenog ugleda koje je sticala u prethodnih vek i po“, rekao je Aleksandar Gajović.

U ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, prisutnima se obratio član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević.

„Grad Valjevo prepoznaje ulogu najstarije ustanove kulture u gradu i trudi se da pruži podršku u daljem napredovanju. Razne su nedaće i okolnosti ispratile rad Biblioteke, ali su bibliotečki radnici i rukovodstvo, ulažući vanljudske napore, vraćali Biblioteku na pravi put, put razvoja usluga korisniku danas, ali i korisniku u budućnosti čuvajući produkte sveukupnog ljudskog znanja. Suštinska vrednost ovakvih ustanova je u širokoj lepezi kvalitetnih usluga svim ljudima bez obzira na uzrast, status i nivo obrazovanja. Želim srećan jubilej zaposlenima u Matičnoj biblioteci, nama saradnicima i nama korisnicima“, naglasio je Dejan Bogojević.

Na Svečanoj sednici odbora govorili su prof. dr Aleksandra Vraneš sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu kao i prof. dr Milan Maksimović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Milenija Marušić sa Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i dr Milan Radovanović sa Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ su ovom prilikom naglasaili da su imali zadatak, tačnije akciju da se dobije pravi objekat Biblioteke, kao i rešavanje problema funkcionisanja Biblioteke u ovim uslovima i sagledavanje nove dimenzije i nove ustanove koje bi mogla da bude nova Gradska biblioteka. Po rečima dr Milana Radovanovića, nova Biblioteka ne bi trebalo da bude samo mesto gde se čuvaju knjige, mesto gde je čitaonica, već jedna vrsta centra i nove dimnezije prostora koja bi našim novim generacijama otvarala vrata kulture i obrazovanja.

Proslava jubileja nastavljena je u Centru za kulturu Valjevo, gde je u podne otvorena izložba o istorijatu ovdašnje Biblioteke. U 13 časova održana je Svečana akademija pod nazivom „Dugo putovanje u budućnost“ koju je režirao Miroslav Ćiša Trifunović, scenario je napisao Ivan Bazrđan, scenografiju uradio Dušan Arsenić, narator je bila Radmila Novaković, dok je uloga čika Ljube Nenadovića bila poverena Branku Antoniću, a dečaku iz budućnosti Petru Ružičiću, uz mlade glumce Doroteju Vuković i Pavla Ignjatovića i muzičku pratnju Tria MiSS.

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.