Protiv gripa vakcinisano preko 1.000 ljudi za tri nedelje

Od 2. oktobra, u Domu zdravlja Valjevo i ambulantama, protiv sezonskog gripa vakcinisano je 1.019 ljudi, što je odličan rezultat imajući u vidu da su bili topli dani i da se grip obično ne pojavljuje do druge polovine decembra.

Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 2.575 doza. Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova itd.). Vakcina sadrži sve sojeve gripa predviđene za ovu sezonu, za sticanje
imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest meseci. Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

Prošle godine protiv sezonskog gripa vakcinisalo se 2.405 ljudi, što je oko 300 više nego 2015.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.