Prva repriza predstave “Pseće srce”

Nakon veoma uspešne premijere početkom maja meseca, Gradsko pozorište “Abrašević” odigraće  u utorak, 28. maja, prvu reprizu predstave “Pseće srce”, rađenu prema tekstu Mihaila Afanasijeviča Bulgakova. Predstava u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića biće odigrana u Velikoj sali Centra za kulturu od 20 časova, a cena ulaznice je 250 dinara.

Pseće srce

Sa premijere predstave “Pseće srce” Gradskog pozorišta “Abrašević” / Foto: Dragan Krunić

Izuzetan tekst “Pseće srce” Mihaila Bulgakova, glumački ansambl valjevskog Abraševića lakoćom je na premijeri približio valjevskoj publici, potvrdivši još jednom da je davno nadmašio normative amaterskog pozorišta. Pored veterana ansambla Branka Antonića, Ljubivoja Buba Markovića, Goranke Kalember Lučić i Božidara Boška Milić, u  ovoj predstavi, koju je reditelj Miroslav Ćiša Trifunović nazavao “pravim valjevskim proizvodom”, igra mlada postava koju čine Doroteja Vuković, Petar Ninić, Filip Stanić i Jelena Selaković. Epizodne uloge poverene su Miri Vuković, Milivoju Mićku Milinkoviću i Zoranu Pajiću. Scenografiju je uradio Dušan Arsenić, a kostimograf je Branka Šišinački Obradović.

Sa premijere predstave “Pseće srce” Gradskog pozorišta “Abrašević” / Foto: Dragan Krunić

Dramski predložak slavnog ruskog pisca nastao je na osnovu novele koja je kasnije proglašena za istinsko remek-delo ovog autora. Reč je o hrabroj satiri sovjetskog društva dvadesetih godina prošloga veka, prerušenoj u naučnu fantastiku. Tekst je tumačen i kao britka satira na račun komunističkih pokušaja da se stvori “Novi sovjetski čovek”. Opšteprihvaćeno tumačenje glasi da je Bulgakov pokušavao da pokaže sve nedoslednosti političkog sistema u kojem je Šarik, kao čovek sa inteligencijom psa, mogao postati važan deo društvenog poretka.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.