Prvi put urađen Registar obolelih od multiple skleroze u Valjevu

U Valjevu je prvi put urađen Registar obolelih od multiple skleroze, koji će biti publikovan na evropskom Kongresu za MS u Stokholmu. To je na tribini povodom obeležavanja 30. maja – Svetskog dana obolelih od multiple skleroze, koju je organzovalo Udruženja MS Kolubarskog okruga Valjevo, izjavio dr Mihailo Mirković, neurolog Opšte bolnice Valjevo. Registar MS bolesnika omogućava precizan uvid kog pola, godišta i u kojoj fazi bolesti se nalaze oboleli. U tom Registru, koji pokriva Kolubarski region sa dijagnozom multiple skleroze, trenutno se nalazi 125 pacijenta, od kojih su 73 žene i 52 muškarca.

Nažalost, broj obolelih od multiple skleroze, kojoj se ne zna tačan uzrok i od koje nema potpunog izlečenja, konstantno se povećava, jer je i dijagnostika znatno poboljšana i dostupnija nego li u prethodnim decenijama. Kako je istaknuto na tribini, veliki problem je što ova bolest napada mlade ljudi, vrlo brzo dolazi do invaliditeta i onemogućavanja normalanog načina daljeg života.

“Ovo je bolest koja se sve više istražuje i kojoj se poklanja pažnja. Od kada se ja ovim bavim, a to je dvadeset godina, mi po prvi put u Valjevu imamo urađen registar koga ćemo publikovati na evropskom Kongresu za MS u Stokholmu. Za razliku od pređašnjeg stava, sada se smatra da sa terapijom treba krenuti odmah, što pre, dok nemamo oštećenja bele moždane mase i mijelina koji nastaju postuno sušenjem kompletne moždane mase i atrofijom celog mozga. To se sprečava adekvatnom pravovremenom terapijom”, kazao je dr Mihailo Mirković, neurolog OB Valjevo, koji se u svakodnevnom kliničkom radu susreće sa dijagnozom multiple skleroze, koja nažalost pogađa mladu populaciju u najproduktivnijem životnom dobu od 20 do 40 godine života. Dr Mirković je ovom prilikom istakao da su savremeni lekovi znatno dostupniji obolelima i da to treba imati u vidu u borbi sa bolešću.

Prema rečima neurologa dr Mihaila Mirkovića, veoma je značajno na vreme prepoznati glavne simptome bolesti, a oni su prema statistici koju je radio u najvećem broju slučajeva upravo motorni simptomi, slabost jedne strane tela, nestabilnost, zatim senzorni simptomi, trnjenje polovine tela, vizuelni simptomi, oštećenje vida. Ključno je propoznati simptom, javiti se lekaru i početi sa terapijom koja menja tok bolesti. Prevalence koju je dr Mirković obradio je 101 oboleo pacijent na 100.000 stanovnika.

Smatra se da u Srbiji ima do 10.000 obolelih, a da je mali procenat od svega 12% pod terapijom. Ove godine lista je proširena za još 200 pacijenata, a radi se na tome da što više obolelih ima adekvatnu terapiju na vreme. U Valjevu svega 19 pacijenata od 125 prima terapiju koja menja tok bolesti i to je porazno u današnjem momentu pored velikog broja lekova i za nisku i za visoku aktivnost bolesti. A, postoje i lekovi za progresivan tok bolesti, ali još uvek nemamo sistematsko uključivanje pacijenata.

Udruženje MS Kolubarskog okruga ima blizu 100 članova i za njih organizuje psiho-socijalne radionice kao vid podrške u borbi sa bolešću koja ima više vidova ispoljavanja, a značajno utiče na kvalitet života, te osobe moraju da nauče kako da žive sa multiplom sklerozom.

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.