Više od igre i sportske emocije u objektivu Sretena Pantelića

U okviru programa prve večeri “Tešnjarskih večeri”, u Muzeju zavičajnih pisaca, otvorena je izložba fotografija “Više od igre” našeg Valjevca Sretena Pantelića, koji se od 2005. godine aktivno bavi umetničkom i reporterskom fotografijom. Kako su pored fotografije, Pantelićeva velika ljubav sport i sportsko izveštavanje, ova izložba je idealan spoj Pantelićeve pasije prema sportskim dešavanjima, praćenju istih kroz objektiv, i fotoreporterstvu, kojem godinama unazad uspešno daje svoj lični pečat. Svojim Kanon-om i dobrim okom, Pantelić maestralno “hvata” i prikazuje sportsku emociju i karakter aktera na svojim fotografijama. Deo njegovog plodonosnog fotografskog umeća predstavljen je na izložbi “Više od igre”, čije je svečano otvaranje bilo izuzetno posećeno.

Sreten-Pantelic-Valjevo-sport-Tesnjarske-veceri-11

Sa otvaranja izložbe fotografija “Više od igre” Sretena Pantelića / Foto: Valjevska posla

Na izložbi “Više od igre”, koja je ralizovana u suorganizaciji valjevske Matične biblioteke i Foto kluba Valjevo, čije je Sreten Pantelić član, prezentovano je 48 fotografija većih formata, podeljenih po sportovima: fudbal, košarka, plivanje, rvanje, boks, konjički sport, stoni tenis i dr. Prema Pantelićevim rečima najveći problem je bila selekcija fotografija, kojih u arhivi ima na hiljade. Ističe da mu je u izboru za ovu postavku pomogao je majstor fotografije Milan Marković.

Svetlo, boja, izraz i momenat su četiri faktora koja za njega predstavljaju suštinu fotografije, tako da je uglavnom usredsređen na ljude, prirodu, pravoslavlje, sport i druge aktivnosti odakle crpi motive za svoj fotografski rad.

“Kao klinac sam imao želju da budem sportski novinar. Pošto je naš venčani kum Toša Marković, dugogodišnji glavni urednik “Tempa”, često govorio da je sve to lepo, ali da novinari, posebno sportski, ne umiru prirodnom smrću, i da ne treba da se akam oko toga, to mi pomoglo da donesem odluku da odustanem i otišao sam na ekonomiju. Odustao sam. Ali, kad sam počeo da pišem za španske novine, probudio se taj neki skriveni motiv kod mene. Ubrzo sam uvideo da su neophodne i fotografije kako bi se kompletirala neka priča i malo po malo počeo sam da se time bavim. Sada sam kompletirao sve i priču i fotografiju i moju ljubav prema tome”, kazao je za Sreten Pantelić.

Sreten-Pantelic-Valjevo-sport-Tesnjarske-veceri-13

Sreten Pantelić / Foto: Valjevska posla

Najstarija fotografija na izložbi nosi naziv “Aleksandar Icić i sudija” i datira iz 2009. godine. U intervju za Valjevska posla, naš dragi kolega Sreten Pantelić nam je otkrio da je na izložbi prezentovana i njegova omiljena fotografija. Reč je “Crvenim naočarama”, fotografiji koja je dva puta bila nagrađena na konkursima u Beogradu, kao i u Grčkoj i u Iranu. Fotografisana je na Petnica kupu, u junu 2012. godine.

Sreten-Pantelic-Valjevo-sport-Tesnjarske-veceri-8

Sreten Pantelić sa košarkaškim trenerom Aleksandrom Icićem i njegovom ćerkicom Verom / Foto: Valjevska posla

Sreten Pantelić je do sada učestvovao na velikom broju zajedničkih izložbi fotografija, kao i na brojnim konkursima, gde je za svoja fotografska umeća osvajao značajne nagrade. Izložba “Više od igre” treća je po redu njegova samostalna izložba. Prva je bila 2012. u Domu kulture i zvala se “Svetlost i život”, druga je upriličena 2016. u Petoj osnovnoj školi na temu pravoslavlja po nazivom “Od mistike do radosti pravoslavlja”. Ovom trećom, koju je otvorio predsednik Foto kluba Valjevo Aleksandar Jovanović, je prezadovoljan, kao i odzivom brojne publike, prijatelja, nekadašnjih i sadašnjih sportista i sportskih delatnika, ali i kolega iz medija i brojnih fotografa.

Sreten-Pantelic-Valjevo-sport-Tesnjarske-veceri-10

Sa otvaranja izložbe fotografija “Više od igre” Sretena Pantelića / Foto: Valjevska posla

Sreten Pantelić rođen je 1956. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1979. godine, a priča sa fotografijom počinje 2005. godine kada je od brata dobio jedan za njega mnogo vredan poklon – digitalni fotografski aparat. Upecan u mrežu digitalne fotografije, zavoleo je ovaj hobi i od tada se vrlo aktivno i uspešno bavi umetničkom i reporterskom fotografijom. Član je Foto kluba Valjevo, izlagao je na mnogim izložbama kod nas i u inostranstvu i osvajao brojne različite nagrade.

M.P.M.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply