Puna podrška za budući Muzej fantastike, jer kultura u Srbiji mora da živi

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije na čelu sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem posetila je Valjevo i Modernu galeriju povodom formalnog okončanja prošlogodišnjeg projekta Gradovi u fokusu. Zahvaljujući izdvojenim sredstvima, u iznosu od sedam miliona dinara za projekat Tragom velikana, Moderna galerija je obogatila svoju vrednu zbirku. Istovremeno, ministar Vladan Vukosavljević je obećao da će početkom naredne godine Ministarstvo kulture finansijski pomoći završetak rekonstrukcije zgrade na Trgu pesništva, kako bi radovi na objektu opredeljenom za Muzej fantastike bili završeni do 1.juna 2020.

Konferencija za novinare ministra kulture V. Vukosavljevića u Modernoj galeriji u Valjevu ( FOTO: Dragan Krunić )

Ministar kulture Vladan Vukosavljević boravio je u sedištu lokalne samouprave Valjeva, gde se sastao sa čelnicima Grada i direktorima ustanova kulture. Nakon toga, posetio je Modernu galeriju povodom završetka prošlogodišnjeg programa Gradovi u fokusu kojim je za projekat Tragom velikana odobreno sedam miliona dinara. Time je omogućeno da triptih “Dod Frejzer” (Sećanje na Džejmsa Frejzera – triptih o materiji i smrti) akademskog slikara Ljube Popovića pređe u vlasništvo Moderne galerije u Valjevu. Upravo ispred ovog platna zadivljujućih dimenzija 8,1 x 2,6 metara prisutnima su se obratili ministar za kulturu i informisanje, Vladan Vukosavljević i direktor Moderne galerije Valjevo, Vojislav Jovanović, koji je tom prilikom prisutne podsetio na proistekle rezultate, odnosno da su slike, prepoznate kao nacionalno umetničko blago: “U 19,55 časova” Miloša Šobajića, “Iz centra 4A i dalje” Olje Ivanjicki i “Slavoluk” i “Lavirint” Branka Miljuša, obogatile raskošnu zbirku fantastičnog slikarstva ovdašnje Moderne galerije.

Ministar kulture, Vladan Vukosavljević je posebno naglasio da su u Ministarstvu veoma zadovoljni načinom na koji se sprovode kulturne aktivnosti u Valjevu, rekavši da svima koji učestvuju u kulturnom životu, čestita na trudu i entuzijazmu koji aktivno ulažu.

“Sa predstavnicima Grada Valjevo imali smo veoma dobre razgovore. Razgovarali smo o tome kako Ministarstvo kulture u predstojećem periodu može da pomogne rad ustanova kulture u Valjevu. Mi smo istakli naš stav da je Valjevo veoma važan grad srpske kulture i srpske istorije, da ovde posluje zajednica kulturnih poslenika koja vrlo aktivno, energično i sa puno entuzijazma obavlja svoje poslove i da će Ministarstvo kulture u narednom periodu sa punom pažnjom pratiti i podržavati ove projekte koji se, u oblasti kulture u Valjevu, planiraju i realizuju. Naravno, to su projekti Moderne galerije, Biblioteke, Muzeja itd. Prema tome, zadovoljni smo onim što smo čuli i videli, a zadovoljni smo i time što je Moderna galerija bila laureat konkursa Gradovi u fokusu”.

Ministar Vukosavljević u razgovoru sa direktorima ustanova kulture i članovima UO Moderne galerije. (FOTO: Dragan Krunić)

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je naveo da su poslovi iz oblasti kulture temeljni i važni za sudbinu jednog društva.

“Potrebno je dosta sredstava i za rekonstrukciju i za obnove i, naravno za programske manifestacije i slično, ali mislim da imamo jedan pozitivan talas, pozitivnu atmosferu, a na Ministarstvu kulture je da vrši svoj posao i da u gornjem maksimumu svojih mogućnosti, finansijskih i stručnih, pomaže sve one projekte u Srbiji, koji su važni i koji predstavljaju ohrabrenje i podsticaj za adekvatan kulturni život u našim gradovima.”

Istovremeno, ministar Vukosavljević izrazio je posebno zadovoljstvo jer brojne aktivnosti doprinose sprovođenju politike Ministarstva kulture i informisanja koja se odnosi na decentralizaciju kulturne politike i kulturnog života, kao i da je to bio jedan od ciljeva projekta Gradovi u fokusu jer, kako je rekao, kultura u Srbiji  mora da živi u svakoj varoši, svakom selu, svakom mestu, svakom regionu – na jednak način, posebno naglasivši da je Srbija zemlja bogate kulturno – istorijske  tradicije, kulturnog nasleđa, ali i izvor značajnih projekata.

Ministar Vukosavljevic i direk MG Vojislav Jovanovic (FOTO: Dragan Krunić)

Podsećanja radi, Ministarstvo kulture i informisanja konkursom Gradovi u fokusu priža mogućnost lokalnim samoupravama da, u saradnji sa ustanovama kulture, umetničkim i srodnim udruženjima i pojedincima, unaprede raspoložive resurse, i obogate ponudu u domenu kulturnog stvaralaštva. Odabrani gradovi bivaju titulisani kao “Grad u fokusu”. To im omogućava da budu prepoznati kao istaknuti centri, značajni za razvoj kulture na nacionalnom nivou, i kao takvi vidljivi na mapi ostvarenja u domenu kulture, ne samo Srbije, već i Evrope.

Direktor MG Voja Jovanović sa ministrom V. Vukosavljevićem (FOTO: Dragan Krunić)

Direktor Moderne galerije u Valjevu, Vojislav Jovanović, kaže da je prvi bitan korak priprema tehničko – projektne dokumentacije, kao i da je ta obaveza  planirana u predstojećih nekoliko dana jer mora biti urađen precizan projekat za budući Muzej fantastike na Trgu pesništva (prepoznatljivom i pod nazivom  Desankin trg) jer je ministar kulture, Vladan Vukosavljević, nakon boravka u Modernoj galeriji, posetio zdanje sagrađeno početkom prošlog veka, i tom prilikom obećao da će resorno Ministarstvo, početkom naredne godine, izdvojiti finansijska sredstva neophodna za, u tom momentu, preostale radove, kako bi dati poslovi bili obavljeni do 1. juna 2020. godine.

Snežana Jakovljević – Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.