Putujuća izložba o srpskim junacima kreće iz Valjeva

Turneja obrazovno–umetničke izložbe “Sat – slike i časovi Velikog rata”, nastale na osnovu nagrađenog grafičkog romana “Sat”, simbolično kreće iz našeg grada, koji je 1914. i 1915. godine bio prostor nekadašnje Valjevske bolnice. Ova izložba, praćena predavanjima i promocijama, uz učešće brojnih umetnika i stručnjaka, počinje večeras u 18 časova, u Centru za kulturu Valjevo, a nadalje će se održavati u kulturnim centrima, obrazovnim ustanovama, na festivalima, sajmovima i u državnim ustanovama, ne samo u Srbiji nego i u inostranstvu.

“Sat” priča istinitu sudbinu srpskog vojnika Radomira Lazarevića i njegove porodice iz Roćevića kod Kraljeva u Velikom ratu. Kao vojnik Srpske kraljevske vojske Radomir je 1915. godine prešao Albaniju, a potom i Sredozemno more. Nažalost, nije dočekao da kroči ponovo na otadžbinsku zemlju, vrati se u zavičaj i vidi porodicu. U pitanju je univerzalna priča o “malim” ljudima u velikim istorijskim događajima, koja svedoči o ljubavi, vernosti, hrabrosti i požrtvovanosti srpskih junaka i njihovih porodica, o brizi i posvećenosti francuskih vojnih i medicinskih radnika, ali i odanosti Tunižana tokom Prvog svetskog rata sve do danas.

Scenario je po porodičnom predanju Lazarevića je napisao Dragan Lazarević – de Lazare. Zoran Tucić uradio je prvu režijsku postavku je, a svoj stvaralački doprinos u prvoj fazi ovog umetničkog poduhvata dali su i likovni umetnici Vladimir Krstić – Laci i Siniša Radović. Finalnih četiri stotine crteža uradio je Vujadin Radovanović, dok je strip obojio Rade Tovladijac.

Grafički roman je u izvornom obliku objavljen u izdanju “Pčelica izdavaštva” iz Čačka, prošle godine kao album-monografija velikog formata. Monografija, osim stripa, ima i ilustrovani istorijsko-obrazovni dodatak na 16 velikih strana sa tekstovima o istoriji I svetskog rata, obnovi srpskih vojničkih grobalja u Africi, ali i pregledom 100 godina stripova na temu Velikog rata po istraživanjima Zorana Stefanovića. Knjiga je pravljena kao opšteobrazovno sredstvo i trenutno je u proceduri za pomoćno nastavno sredstvo za predmet istorije za VIII razred osnovnih i srednjih škola.

Ovo izdanje je ovenčano Nagradom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za strip prošle godine. Knjiga je na NIN-ovoj rang listi zauzela prvo mesto najznačajnijih događaja u stripu Srbije u 2018. godini. Povodom stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu “Sat” je objavljen i poklonjen čitaocima u novembru mesecu  2018. godine u Večernjim novostima u 120.000 primeraka, čime je ovaj grafički roman postao najtiražniji i najčitaniji srpski strip u poslednje 4 decenije.

Putujuću izložbu “Sat – slike i časovi Velikog rata” i prateće programe podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Valjevo, „Pčelica izdavaštvo“ iz Čačka, Kompanija „Novosti“,Srpska Pravoslavna Crkva, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Centar za umetnost stripa iz Beograd pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, Međunarodna kulturna mreža „Projekat Rastko“ i lobodna enciklopedija Wikipedija.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.