Računari na poklon OŠ “Milovan Glišić” od beogradske Matematičke gimnazije i Fondacije “Alek Kavčić”

U okviru akcije poklanjanja računara osnovnim školama u Srbiju, koju su pokrenuli Matematička gimnazija iz Beograda i Fondacija “Alek Kavčić”, danas su đaci valjevske OŠ “Milovan Glišić” dobili 5 računara koji će im olakšati školovanje. Iz Fondacije ističu da se prema planu akcije računari poklanjaju Matematičkoj gimnaziji, ali i osnovnim školama koje su pohađali đaci ove prestižne beogradske gimnazije. Naš mladi Valjevac Jovan Marković, koji je pohađao OŠ “Milovan Glišić”, jedan je od sadašnjih učenika Matematičke gimnazije, i pokretači akcije najavljuju da će Jovan ove godine održati časove informatike osnovcima u svojoj bivšoj osnovnoj školi u Valjevu.

“Plan naše fondacije je da kontinuirano poklanjamo računare kako Matematičkoj gimnaziji, tako i osnovnim školama koje su pohađali đaci ove gimnazije. Svesni smo da većina škola u Srbiji nema sredstva da sama opremi informatičke kabinete, koji su u današnje vreme neophodni. Naš cilj je da poboljšanje obrazovnih sistema svuda u svetu, ali pre svega u Srbiji”, rekao je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije.

Fondacija “Alek Kavčić” svake godine pokloni Matematičkoj gimnaziji 20 najsavremenijih računara, a Matematička gimnazija pokloni 20 računara, koje je dobila prethodne godine od fondacije, drugim školama u Srbiji. Na taj način više škola u Srbiji dobija savremene računare.

“Ova naša zajednička akcija ne podrazumeva samo poklanjanje računara, već i prenošenje znanja koje je veoma bitno za mlade ljude. Poslednje nedelje avgusta đaci naše gimnazije održaće predavanja iz oblasti matematike i programiranja đacima ovih osnovnih škola”, priča Mirjana Katić, direktor beogradske Matematičke gimnazije.

Osnivač Fondacije “Alek Kavčić” je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke, a sledeći korak je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za sve đake osnovnih škola u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.