Rale Milenković – „Naši dani“ u Valjevu

Monodrama glumca i pozorišnog reditelja Radoslava Milenkovića – „Naši dani“ premijeru je imala davne 1984. godine i još uvek je tražena i gledana predstava. Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama V.P. Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more), koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju.

Na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (Zlatna kolajna publike) do danas izvedena više od 1500 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije, tako i u inostranstvu (Moskva, Petrograd, Bazel, Cirih, Baden, Malme, Lund, Geteborg, Halmstad, Budimpešta, Eger…).

„Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj, dobitnik je nagrade publike, sasvim razložno i opravdano. Milenković je pripremio predstavu NAŠI DANI čiji je tekstualni predložak načinjen od Domanovićevih satira i Disovih socijalno-kritičkih pesama. Milenković je pokazao istančan sluh za odbir književnog dela. Kao reditelj Milenković je valjano uočio šta treba podvlačiti u Domanovićevom reskom tekstu, a šta ostaviti bez intervencije, čemu se valja podsmehnuti, a našta ovlaš osvrtati, gde je invektiva ubojita a gde je probitačnije aluziju razgrnuti i pretočiti je u direktan govor. Skladno i inteligentno, Milenković je obavio posao adaptatora i reditelja, na zadovoljstvo Milenkovića glumca. A kao glumac, Milenković je racionalno koristio persiflažu, živahno u pokretu a složeno u glasovnom moduliranju. Rečju, Milenković je pokazao punu glumačku zrelost, a publici pružio nadahnuto tumačenje Domanovićeve satire, podsećajući na neprolazne vrednosti nekih Domanovićevih stranica.“ – R.P., SCENA, Novi Sad

09.05.2018. u 20h u Kafe Avantura !

Cena karte 600 din.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.