Registrovano 4200 dijabetičara u Valjevu, ali je broj obolelih dosta veći!

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obeležen je u valjevskom Domu zdravlja akcijom kontrolisanja  nivoa šećera u krvi i merenja pritiska, podelom zdravstvenih brošura i davanjem saveta pacijentima. Orgizatori akcije su Savetovalište za dijabetes i Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, uz podršku Medicinske škole, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta.

Akcija Doma zdravlja Valjevo povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u 2017. godini u Kolubarskom okrugu registrovano je 8.320 pacijenata, od čega u Valjevu 4.200, dok je broj obolelih dosta veći. Dr Nataša Stanković, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes ističe da je velika problematika u tome što je mnogo obolelih koji nisu registrovani da imaju dijabetes tipa 2.

“Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” 12% stanovništva je obolelo od dijabetesa, ali to zna samo njih 8%. Naša uloga i jeste da otkrijemo tih četiri procenta, koji ne znaju dijagnozu i nisu uključeni u proces lečenja. Oni često to saznaju tek sa terminalnim komplikacijama na krvnim sudovima, a broj obolelih je u stalnom porastu zbog načina života. Zbog toga u Savetovalištu radimo i na ranoj dijagnostici kako bi se sprečile komplikacije. Te komplikacije su veoma ozbiljne, imaju veliki socijalno-ekonomski značaj jer je lečenje znatno skupo, a kvalitet života pacijenta ugrožen i ostavlja trajni invaliditet. Kod nas lekari opšte medicine skriningom na dijabet tipa 2 rade na ranom otkrivanju, preventivnim pregledima merimo vrednost jutarnje glikemije, daljom osnovnom dijagnostikom se utvrđuje glikolizirani hemoglobin koji ukazuje na vrednosti u prethodna tri meseca itd”, kaže dr Nataša Stanković i napominje da Savetovalište za dijabetes pruža usluge celoj porodici, čiji se članovi moraju edukovati o načinu primene hrane, davanju terapije i drugim korisnim stvarima. Ona kaže da Savetovalište prihvata i roditelje, jer se zna da je posebno teško kada su deca u pitanju.

Dr Nataša Stanković, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes u Valjevu

Prema njenim rečima, dijabetes tipa 1 nije uzrokovan načinom života, već je autoimuna ili nasledna bolest, čija se tačna geneza još ne zna. Kod dece je najčešći tip 1 i tu je lečenje mnogo komplikovanije, jer su od starta uključeni na insulinsku terapiju.

Akcija Doma zdravlja Valjevo povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja Valjevo sa pacijentima radi četvrtkom od 7 do 13 sati, a ponedeljkom i sredom od 12 do 14 časova. Ima otvorenih preko 800 dijabetičnih kartona. Ciljevi rada Savetovališta su: rano otkrivanje bolesti, držanje bolesti pod kontrolom, odlaganje komplikacija šećerne bolesti do njihovog potpunog sprečavanja. Osim savetodavnog rada na faktorima rizika i promociji zdravih životnih navika, kao što su pravilna ishrana i fizička aktivnost, Savetovalište sprovodi antropometrijska merenja, merenje pritiska i kontrolu glikemije, kao i određivanje bodimas indeksa.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.