Najnovije vesti

Registrovano 4200 dijabetičara u Valjevu, ali je broj obolelih dosta veći!

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obeležen je u valjevskom Domu zdravlja akcijom kontrolisanja  nivoa šećera u krvi i merenja pritiska, podelom zdravstvenih brošura i davanjem saveta pacijentima. Orgizatori akcije su Savetovalište za dijabetes i Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, uz podršku Medicinske škole, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta.

Akcija Doma zdravlja Valjevo povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u 2017. godini u Kolubarskom okrugu registrovano je 8.320 pacijenata, od čega u Valjevu 4.200, dok je broj obolelih dosta veći. Dr Nataša Stanković, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes ističe da je velika problematika u tome što je mnogo obolelih koji nisu registrovani da imaju dijabetes tipa 2.

“Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” 12% stanovništva je obolelo od dijabetesa, ali to zna samo njih 8%. Naša uloga i jeste da otkrijemo tih četiri procenta, koji ne znaju dijagnozu i nisu uključeni u proces lečenja. Oni često to saznaju tek sa terminalnim komplikacijama na krvnim sudovima, a broj obolelih je u stalnom porastu zbog načina života. Zbog toga u Savetovalištu radimo i na ranoj dijagnostici kako bi se sprečile komplikacije. Te komplikacije su veoma ozbiljne, imaju veliki socijalno-ekonomski značaj jer je lečenje znatno skupo, a kvalitet života pacijenta ugrožen i ostavlja trajni invaliditet. Kod nas lekari opšte medicine skriningom na dijabet tipa 2 rade na ranom otkrivanju, preventivnim pregledima merimo vrednost jutarnje glikemije, daljom osnovnom dijagnostikom se utvrđuje glikolizirani hemoglobin koji ukazuje na vrednosti u prethodna tri meseca itd”, kaže dr Nataša Stanković i napominje da Savetovalište za dijabetes pruža usluge celoj porodici, čiji se članovi moraju edukovati o načinu primene hrane, davanju terapije i drugim korisnim stvarima. Ona kaže da Savetovalište prihvata i roditelje, jer se zna da je posebno teško kada su deca u pitanju.

Dr Nataša Stanković, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes u Valjevu

Prema njenim rečima, dijabetes tipa 1 nije uzrokovan načinom života, već je autoimuna ili nasledna bolest, čija se tačna geneza još ne zna. Kod dece je najčešći tip 1 i tu je lečenje mnogo komplikovanije, jer su od starta uključeni na insulinsku terapiju.

Akcija Doma zdravlja Valjevo povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja Valjevo sa pacijentima radi četvrtkom od 7 do 13 sati, a ponedeljkom i sredom od 12 do 14 časova. Ima otvorenih preko 800 dijabetičnih kartona. Ciljevi rada Savetovališta su: rano otkrivanje bolesti, držanje bolesti pod kontrolom, odlaganje komplikacija šećerne bolesti do njihovog potpunog sprečavanja. Osim savetodavnog rada na faktorima rizika i promociji zdravih životnih navika, kao što su pravilna ishrana i fizička aktivnost, Savetovalište sprovodi antropometrijska merenja, merenje pritiska i kontrolu glikemije, kao i određivanje bodimas indeksa.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.