Registrovano preko 20 ujeda zmija!

Za Infektivnu službu leto je veliki radni period, ne samo zbog mnogih infekcija koje se dešavaju tokom ovog godišnjeg doba, već se beleži i veći broj pacijenata kojima je medicinska pomoć potrebna zbog ujeda zmija. Ove sezone registrovano je preko dvadeset ujeda zmija, na sreću bez teških posledica.

Ulazak na Infektivno odeljenje Opšte bolnice Valjevo (foto: Valjevska posla)

Pacijenti koji su nakon ujeda poskoka bili zbrinuti na Infektivnom odeljenju valjevske Opšte bolnice uglavnom su berači malina, zemljoradnici i osobe koje su zmije ujele prilikom košenja trave ili žita. Ujedi su se desili na području Osečine, Pecke, Leskovica, Babine Luke, Mionice, Ljiga, što su i najčešće mesta gde se svake godine beleže ujedi zmija. Ređe se javljaju pacijenti iz regije Uba, a ove godine nije zabeležen nijedan ujed poskoka u području reke Gradac u Valjevu.

“Bilo je nekoliko teških slučajeva, ali ti pacijenti nisu gubili svest, nisu bili za Šok sobu, i hvala Bogu otišli su kući zdravi i bez ikakvih posledica”, kaže za portal Valjevska posla načelnica Infektivanog odeljenja dr Snežana Arsenijević.

Kako kaže, težina kliničke slike zavisi od mesta gde je bio ujed, ako je to jagodica prstiju ili regija vrata, to budu mnogo teži i ozbiljniji slučajevi.

“Svi ti pacijenti uglavnom na terenu rano dobiju serum, jer im hitna pomoć izađe u susret, što značajno utiče na tok lečenja” kaže dr Aresenijević i upućuje apel sugrađanima:

“Ako se desi ujed zmije, apelujemo da je neophodno imobilisati taj deo tela gde se desio ujed i da se obavezno pozove Služba hitne pomoći ako pacijentu dom zdravlja nije blizu, bez obzira da li tog pacijenta neko prevozi kolima. Hitnu pomoć treba obavestiti, jer može da susretne auto u kojem se nalazi pacijent, daju mu na vreme serum i tako značajno pomognu dalji tok lečenja, kao i sam oporavak!”

Dr Snežana Arsenijević, načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Valjevo (foto: Valjevska posla)

 

 

Dramatičnih situacija jeste bilo ranijih godina, ali što je najvažnije smrtni ishod nije bio ni kod jedne osobe, a da je vezan direktno za ujed zmije otkako dr Snežana Arsenijević radi. Zabeležena su dva smrtna ishoda koja nisu bila direktno vezana za zmijski ujed, već su bila posledica drugih bolesti koje su bile pridružene.

Prema njenim rečima, domovi zdravlja na teritoriji opštine Valjevo snabdeveni su serumima, dobro funkcionišu, i Infektivna služba valjevske bolnice ima dobru saradnju sa njima.

Infektivno odeljenje Opšte bolnice Valjevo (foto: Valjevska posla)

Što se tiče trovanja pečurkama, Infektološka služba ove godine beleži samo jedan slučaj, koji je imao lakše simptome i brzo medicinski saniran.

“Pečurke ne treba brati ako niste poznavalac. Ukoliko jeste poznavala ne treba eksperimentisati. Nabrane gljive obavezno nositi na determinaciju kod stručnih lica. Trovanje pečurkama spada u patogiju koju mi infektolozi ne volimo, koja nam je najteža, vrlo je problematična i nekada se završava sa smrtnim ishodom. Ne bih volela da nam se ponovi ta 2010. godina, kada nam je troje ljudi umrlo od trovanja zelenom pupavkom, koju su pomešali sa zekama”, naglašava dr Snežana Arsenijević.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.