Počinje druga faza medijskog projekta “Da Valjevo prodiše”

Medijski projekat „Da Valjevo prodiše – Faza dva“ na portalu Valjevska posla započinje svoju realizaciju u 2018. godini. Narednih pet i više meseci, baviće se aerozagađenjem vazduha u našem gradu, ne samo onim izazvanim emisijom štetnih gasova tokom grejne sezone, već i alergenim polenom koje je, pored proleća, najkarakterističnije upravo za ovaj period kada cveta ambrozija.

Vizuelni identitet projekta “Da Valjevo prodiše – Faza dva” by Marko Goloskoković

Ovaj projekat nastavak je prošlogodišnjeg uspešno realizovanog projekta „Da Valjevo prodiše”, koji se bavio samo temom aerozagađenja štetnim gasovima i koji je naišao na veliko interesovanje javnosti. U svojoj drugoj fazi, projekat će se baviti podacima vezanim za merenja koncentracija zagađujućih parametara SO2, NO2, čađi i PM10 čestica u vazduhu, ali će pažnja biti usmerena i na aero-alergeno polensko zagađenje. Ovim medijskim projektom, koji će se do kraja 2018. godine sufinansirati iz gradskog budžeta, portal Valjevskaposla.info nastavlja započetu misiju ukazivanja na problematiku kvaliteta vazduha, ali i praćenja aktivnosti koje nadležni organi, institucije, gupe i pojedinci preduzimaju kao bi u skorijoj budućnosti mogli svi zajedno da dišemo više kiseonika.  Agencija Titan Web Design, kao nosilac projekta, u saradnji sa portalom Valjevskaposla.info neće okončati ovaj projekat na kraju 2018. godine, već se o svom trošku nastaviti produžiti projekat do polovine aprila meseca 2019. godine.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, godinama unazad udišemo vazduh treće kategorije, a kada je vazduh okarakterisan trećom kategorijom to znači da je prekomerno zagađen i da su zabeležena prekoračenja ne samo granične, već i tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija. Podatak prema kojem je u periodu od 2012. do 2016. zabeležena povećana koncentracija čađi tokom 150 do 170 dana u toku kalendarske godine, šokirao je i samog ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana tokom gostovanja krajem decembra meseca 2017. godine na okruglom stolu posvećenom ekologiji u Gradskoh upravi u Valjevu. Trivan je tom prilikom ocenio da je situacija u Valjevu dramatično loša i da se mora što hitnije delovati po pitanju rešavanja problema aerozagađenja. Merenja valjevskog Zavoda pokazala su za 2017. godinu prekomerne koncentracije ne samo čađi, već i za PM 10 čestice, koje su jako opasne po zdravlje, jer dospevaju do najdubljih delova pluća i izazivaju teške respiratorne probleme i bolesti. Već u prvom mesecu grejne sezone, u oktobru 2017. godine, koji je bio temperaturno jako blag i sunčan, bilo je 14 dana prekoračenja koncentracije PM 10 čestica. Ako se zna da je prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije dozvoljeno 10 dana prekoračenja u kontinuitetu od ukupnog  broja merenja, to nas navodi na zaključak da se u Valjevu itekako teško diše. Savet za zdravlje Grada Valjeva naveo je respiratorne infekcije, karcinom pluća, oboljenja urinarnog trakta, srčane i cerebrovaskularne bolesti, metaboličke poremećaje, problemi neonatusa i odojčadi kao karakteristike zdravstvene problematike kada je aerozagađenje u Valjevu u pitanju.

Jedan od vizuelnih prikaza problema aerozagađenja u 2017. godini by Marko Goloskoković

Najveći zagađivači vazduha u Valjevu su individualna ložišta, koja u procentima gledano čine preko 60% „grejnog kapaciteta“ grada. Gradska Toplana je savremenog tipa, greje se na mazut sa najnižim postotkom sumpora, postavljena je na ruži vetrova i ima 50 metara visoke odžake, tako da je emisija štetnih gasova iz Toplane skoro minimalna. Kako jep rošle godine najavljeno, JKP „Toplana Valjevo“ u ovoj godini planira da krene sa projektom ugradnje kotla na bio-masu, kako bi se u startu mogla spustiti cena grejanja za 15% do 20%. To bi sigurno uticalo da gradska Toplana dobije nove korisnike, a to bi svakako uticalo na dodatno pojeftinjenje cene grejanja, koja je i glavni razlog zašto nema novih priključenja.

Kada je reč o aerozagađenju koje je izazvano polenom, Grad Valjevo planira da napravi prvi korak u rešavanju tog problema, a to je kupovina automatskog uređaja pomoću koga se vrši monitoring polenskog zagađenja vazduha, poznatog pod nazivom „Klopka za polen“. Kupovinom tog uređaja, prvi put bi se u našem gradu počelo sa monitoringom aeropolena i Valjevo bi konačno imalo zvanične i validne podatke, koji će poslužiti da se takva vrsta zagađenja vazduha uporedi sa kliničkim nalazima pacijenata i na osnovu kojih će medicinska struka moći dalje da deluje i pomogne u rešavanju zdravstvenog problema. Na tu vrstu merenja nas obavezuje Svetska zdravstvena organizacija i Zakon o zaštiti životne sredine. Monitoring aero-alergenog polenskog  zagađenja je nešto što se već primenjuje u Srbiji od 2002. godine i do danas je instalirano 26 „Klopki za polen“ u gradovima širom naše zemlje, a Valjevo tek treba da dobije jedan takav uređaj, kojim će se uzimati uzorci vazduha i meriti koncentracije polena za 25 biljaka. Da li ćemo kao grad uspeti da u ovoj godini nabavimo tu „klopku“ ispratićemo ovim medijskim projektom.

S obzirom na podatak da 20% ljudi, odnosno svaka peta osoba usled udisanja polenovih zrna pati od neke vrste alergijske reakcije, bronhitisa, konjuktivitisa, dermatitisa, polenske groznice, alergijske astme i drugih problema izazvanih polenskih zagađenjem vazduha, jasno je koliko je ova tema zdravstveno važna za populaciju. Udisanjem, polen ulazi u uši, oči i pluća, a pored alergijskih reakcija, koje mogu izazvati čak i prestanak disanja, bitno se narušava imunitet organizma.

Zahvaljujući projektu „Da Valjevo prodiše”, koji je započet prošle godine, prvi put je jedan mediji, pored vesti, izveštaja i drugih tekstova o problemu aerozagađenja i preduzimanju konkretnih koraka za njegovo rešavanje, objavljivao i zvanične podatke merenja koncentracije zagađujućih parametara u vazduhu koje sprvodi Zavod za javno zdravlje Valjevo. Saopštavanje rezultata merenja, njihova transparentnost i informisanost građana o količini štetnih gasova u vazduhu je prema oceni Minstarstva za zaštitu životne sredine krucijalna stvar, jer su to sve činjenice koje indirektno obrazuju građane i igraju ulogu u tome da se shvati koliko je ozbiljan problem aerozagađenja u Valjevu. Projekat je naišao na fantastičan odziv u javnosti. Da su Valjevci shvatili težinu problema i da su pokazali da žele da se nešto konkretno preduzme, pokazala je i samoinicijativna akcija naših sugrađana, koji su pred novogodišnje praznike pokrenuli akciju, ne slučajno pod istim nazivom kao projekat „Da Valjevo prodiše“, u kojoj su na spomenike i spomen biste narodnim herojima u parku na Jadru stavljali zaštitne medicinske maske preko nosa i usta. Smatramo da je to direktna posledica akcentovanja problema aerozagađenja i kontinuiranog obaveštavanja o rezultataima merenja zagađenosti vazduha, koja su ovim projektom bila planirana, ali i ostvarena.

Vizuelni identitet prošlogodišnjeg medijskog projekta “Da Valjevo prodiše” by Zoran Mujbegović

Za jedini medijski projekat koji se bavi problemom aerozagađenja „Da Valjevo prodiše – Faza dva“ za ovu godinu je iz gradske kase izdvojeno 170.000 dinara, ili 10.000 dinara manje nego prošle godine. Sa tom cifrom od 170.000 dinara dobijenom za projekat čija je realizacija predviđena da traje 5 + meseci, „Da Valjevo prodiše – Faza dva“ zauzima neslavno 13. mesto na rang listi od 21. projekta, koliko je ove godine ušlo u raspodelu 5 miliona dinara iz budžeta Grada Valjeva za sufinansiranje medija. Komisije za ocenu medijskih projekata pristiglih na ovogodišnji Konkurs ocenila je naš projekat „Da Valjevo prodiše“ kao dobro razrađen i konstatovano je da se „posebno ceni istraživački pristup i da se veruje da će realizacija ovog projekta doprineti razvijanju svesti i značaju javnog informisanja. Projekat „Da Valjevo prodiše“, izazvao je protekle zime veliku pažnju javnosti, probudio građanski aktivizam i u nekim ozbiljnim i stručnim krugovima proglašen za jedan od najboljih medijskih projekata u poslednjih nekoliko godina.

Značaj realizacije projekta „Da Valjevo prodiše – Faza dva“ prepoznali su Zavod za javno zdravlje Valjevo, Savet za zdravlje Grada Valjeva i Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ koji podržavaju ovaj projekat u 2018. godini i koji su dali svoje pismene preporuke o značaju uspostavljanja kontinuiteta koji se predviđa ovim projektom.

M.P.M.

Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.