Početak izgradnje deonice Iverak-Lajkovac u narednih deset dana

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednih desetak dana započeti radovi na izgradnji deonice Iverak-Lajkovac, koja će povezati Valjevo sa auto-putem “Miloš Veliki”.

Autoput Miloš Veliki

Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, rekla da je prvi korak da ugovor bude usvojen danas na sednici Vlade Srbije, da se potom i potpiše, a onda da za desetak dana počnu radovi. Ona je navela da je to veoma važan projekat za građane Valjeva i za čitav taj kraj, dodajući da danas više nije, kao pre četiri ili pet godina, tema kada ćemo imati koridor, nego da li ćemo imati put da dođemo do tih koridora.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su gradilišta u Srbiji radila sve vreme vanrednog stanja, i na Moravskom koridoru, i na deonici Sremska Rača–Kuzmin, na brzoj pruzi Beograd–Budimpešta i na drugim projektima. Prema njenim rečima, to se vidi i u najvećem doprinosu građevinarstva rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2020. godine.

Do 1. avgusta biće završeni radovi i na održavanju auto-puteva, i na “Milošu Velikom” i na Koridoru 10. Letnji meseci će se iskoristiti za održavanje auto-puteva, tako da nećemo imati zastoje na auto-putu zbog radova preko leta, istakla je Mihajlović. Potpredsednica Vlade je rekla i da Srbija ulaže ukupno oko 6,5 milijardi evra u modernizaciju železnice i da se planira da se brza pruga izgradi i od Beograda do Niša.

Srbija je tranzitna zemlja i da bismo se povezali sa regionom nije dovoljno da imamo brzu prugu samo kroz Vojvodinu, rekla je ona.

Plan je da se gradi brza pruga i od Beograda do Niša za brzine do 200 kilometara na čas, a od Niša do Preševa za brzinu do 160 kilometara na čas. To će biti ogromna investicija, vredna oko dve milijarde evra, navela je Mihajlović.

Ona je napomenula da radovi na deonicama brze pruge koje su trenutno u izgradnji dobro napreduju i da očekuje da se u septembru iduće godine od Beograda do Novog Sada vozom stiže za oko pola sata.

Na deonicama od Beograda do Novog Sada radilo se i tokom vanrednog stanja i na deonicama gde rade ruske, kao i kineske kompanije. Tokom vanrednog stanja probijena je desna cev tunela Čortanovci, a sutra će biti probijena i leva, istakla je Mihajlović.

Ona je dodala i da na brzim prugama neće biti ukrštanja puteva i pruga, što je važno za veću bezbednost saobraćaja, dok se s druge strane ulaže približno 15 miliona evra u uređenje pružnih prelaza na regionalnim prugama.

Prema njenim rečima, pored putne i železničke infrastrukture, ulažu se ogromna sredstva i u razvoj vodnog saobraćaja, gde je ukupna vrednost investicija približno 380 miliona evra.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. kakvih 10 dana lupetanje eksproprijacija nije ni u najavi sta ce da radite s nama koji zivimo tu gde vas imaginarni put treba da prodje