Šampionka 36. izložbe krava Lara vlasnika Milana Milakovića

Šampionka 36. izložbe priplodnih goveda simentalske rase održane u Lajkovcu je krava Lara, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Larina mlečnost u prvoj laktaciji je 5.818 litara sa 4,01 odsto mlečne masti. Milakoviću, mladom i vrlo perspektivnom odgajivaču koji potiče iz poznate  farmerske porodice, pripalo je i priznanje za apsolutnog šampiona izložbe.

Valjevo

Proglašenje – Šampionka izložbe Lara Milana Milakovića

U kategoriji krava za najbolje grlo proglašena je Mira poznatog farmera Vidosava Čitakovića iz mioničkog sela Gornji Mušić, najkvalitetnija prvotelka je grlo Žana Nemanje Lukića iz Žabara, dok je šampionka među junicama Lala Milana Milakovića iz Mratišića.

Valjevo

Najbolja junica Lala Milana Milakovića

Najbolju kolekciju krava izveo je Vidosav Čitaković, dok je priznanje za razvoj stočarstva u kolubarskom kraju pripalo Marku Milosavljeviću iz Dučića, čuvenom odgajivaču simentalca, višestrukom pobedniku Novosadskog sajma i učesniku svih 36 izložbi u Lajkovcu.

Valjevo

Proglašenje – Najbolja prvotelka Žana Nemanje Lukića

Na izložbi je 39 stočara kolubarskog kraja predstavilo 127 priplodnih grla. Da na mlađima svet ostaje i da poljoprivreda ima perspektivu u kolubarskoj dolini i brdima, organizator je pokazao tako što je najmlađim članovima porodica farmera-stalnih izlagača dodelio male statue govečeta. Svi prisutni stručnjaci istakli su da je fascinantno da organizacija izložbe i kvalitet prikazanih grla ne  opadaju, nego čak i rastu iz godine u godinu.

Valjevo

Proglašenje – Najbolja krava Vidosava Čitakovića

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je ukazao na tradiciju stočarstva u Lajkovcu, ali i veliki broj mladih na izložbi što ukazuje na kontinuitet proizvodnje. Komisiju za ocenjivanje grla činili su poznati stručnjaci: Dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Valjevo

Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom  Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator. Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, a organizatori izložbe bili su Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac“ Valjevo.

Valjevo

Nagrade su uručivali predsednici opština Lajkovac i Mionica i njihovi saradnici, zatim direktori  zavoda, veterinarskih centara, poljoprivrednih službi i zadruga, kao i predstavnici sponzora.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.