Saopštenje ED Srbije: Intenzivni radovi na unapređenju elektrodistributivne mreže u valjevskim selima

Elektrodistribucija Srbije izdala je saopštenje o radovima na elektromreži u valjevskim selima. Saopštenje prenosio u celosti:

Elektrodistribucija

“U skladu sa dogovorom na sastanku u gradskoj upravi Valjeva, Elektrodistribucija Srbije – ogranak ED Valjevo do 3. septembra 2021. godine zamenila je sve izolatore na dalekovodu DV 35 kV Valjevo 2 – Valjevska Kamenica, na 84 stubna mesta (ti radovi su počeli 18.8.2021.godine). Naglašavamo da izolatori nisu zamenjeni parcijalno, već su zamenjeni svi izolatori 35 kV kako bi se broj kvarova sveo na minimum i po potrebi obavila lakša lokalizacija kvara. Uz ovu aktivnost vršena je i seča rastinja na trasi navedenog dalekovoda DV 35 kV.

Isto tako, trafo stanica TS 35/10 kV Valjevska Kamenica uvedena je u sistem daljinskog upravljanja tako da će broj ispada biti smanjen i neće biti neophodan izlazak ekipe Elektrodistribucije da bi se upravljalo trafo stanicom.

Takođe je izvršena seča rastinja na dalekovodu DV 10 kV za Stave kroz sela Pričević, Beomužević, Tupanci, Majinović, Gornja Bukovica, Bobova i Stave, kao i kroz Belo Polje, Zlatarić, Donju Bukovicu, Suvodanje, Straninu Reku, kao i kroz Sitarice. Ostao je deo seče rastinja u selu Donja Bukovica.

Ističemo da je u toku rekonstrukcija dalekovoda DV 10 kV za Stave, koja podrazumeva zamenu stubova, izolatora i zamenu provodnika, uz lociranje trase dalekovoda pored puta kako bi se lakše obavljalo njegovo održavanje. (na deonici od Donje Bukovice do Majinovića je u toku priprema dokumentacije i pribavljanje materijala, a od Majinovića do Stave je deo trase izmešten, a ugrađen je i srednjenaponski 10 kV samonoseći kablovski snop koji je znatno bolji od dosadašnjeg provodnika tokom eksploatacije, posebno tokom vremenskih neprilika – oko 5 km od ukupno 6 km i ostaje povezivanje i uklapanje sa ograncima)

Naglašavamo da je rekonstruisana i trafo stanica TS 10/0,4 kV Oglađenovac 3, kao i niskonaponska mreža sa TS Oglađenovac 3 (postavljen je niskonaponski samonoseći kablovski snop, tako da neće biti problema u napajanju izazvanih snegom i neuklonjenim rastinjem).

Dana 6.9.2021.godine je počelo postavljanje poluukopane daljinski upravljive trafo stanice TS 10/0,4 kV Donja Bukovica 5 – Jeremijina kuća, čijom će se ugradnjom omogućiti daljinsko uključivanje trafo stanice (što znači da ubuduće neće morati da dolazi elektromonter da obavi manipulaciju).

Neosnovana je tvrdnja, koju su preneli pojedini mediji, da je rađena seča rastinja oko dalekovoda DV 10 kV koji je kasnije izmešten. Ta seča je rađena znatno pre nego što je doneto tehničko rešenje da se izvrši izmeštanje dela dalekovoda DV 10 kV, kako bi se smanjio broj ispada (nije se moglo čekati da se sagledaju imovinsko pravni odnosi).
Ističemo da su u toku ostale aktivnosti koje su definisane da se realizuju do 1.decembra 2021.godine, i sprovode se bez problema. To se pre svega odnosi na ugradnju 2 linijska rastavljača 35 kV na dalekovodu DV 35 kV Valjevo 2 – Valjevska Kamenica, postavljanje još 3 daljinski upravljive poluukopane trafo stanice TS 10/0,4 kV, ugradnja daljinski upravljivih rastavnih elemenata, postavljanje novih trafo stanica TS 10/0,4 kV koje će zameniti postojeće dotrajale (u Stavama…), kao i druge mere koje će rešiti pitanje snabdevanja navedenog područja električnom energijom.”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.