Saradnja beloruskog Molodečna i Valjeva

Delegacije belorusukog grada Molodečno boravi u Valjevu. Sa gostima iz Belorusije danas je bio i ambasador ove zemlje u Srbiji Nj.E. Valerij Briljov.

Valjevo

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i njegovi saradnici razgovarali su sa predstavnicima beloruskog Molodečna o mogućnostima saradnje dva grada, u kojima živi sličan broj, oko 100.000 stanovnika.

Valjevo

„Ja sam drugi put u vašem gradu i moram priznati da mi se jako dopada. Takođe sam oduševljen i razgovorom koji smo vodili sa čelnicima grada Valjeva. Verujem i imam nadu da ćemo naći zajedničke pravce na kojima ćemo zajednički raditi. Konkretan rezultat će uslediti kada vaša delegacija dođe u posetu Belorusiji“, istakao je ambasador Belorusije Nj.E. Valerij Briljov.

Valjevo

„Hteo bih da se zahvalim rukovodstvu grada Valjeva za gostroprimstvo na koje smo ovde naišli i da izrazim nadu da će ovaj današnji susret biti dobar početak za saradnju između naših gradova“, izjavio je Aleksej Romanjuk, zamenik predsednika Izvršnog odbora okruga Molodečno i šef Odeljenja za poljoprivredu i prehrambene proizvode.

Valjevo

„Današnji susret delegacije grada Molodečno i Valjeva bio je ne samo potvrda prijateljstva naroda Srbije i Belorusije, već i put ka ostvarenju nove saradnje između dva grada, kako u privrednom tako i u sportskom smislu. Sastanak koji smo imali bio je izuzetno kreativan i dogovorili smo se da sledeći susret bude ne samo potvrda o privrednoj saradnji već potvrda o zbratimljenju dva prijateljska grada“, rekao je zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković.

„Stepen razvoja Belorusije nije dovoljno poznat ni u Srbiji, ni u Valjevu. To je jedna razvijena industrijska zemlja, imaju izuzetno razvijenu mašinsku proizvodnju. Mnoge mašine mi kupujemo na Zpadu po mnogo skupljim i nepovoljnijim uslovima, nego što bi mogli da ih kupimo u Belorusiji. Sa druge strane, pokazali su interesovanje za proizvode iz Valjeva, konkretno za kajmak, voće i druge proizvode koji su ovde prisutni. Ambasador nam je stavio primedbu da ne čekamo zvaničan dokument o saradnji, nego da odmah počnemo sa međusobnim informisanjem o mogućnostima privredne saradnje Belorusije, Valjeva i Srbije. Naša obaveza je da u najkraćem roku predstavimo koji su proizvodi mogući da se izvoze u Belorusiju i koji deo poizvodnje oni mogu da plasiraju ovde u Valjevu“, rekao je Milorad Ilić, predsednik Skupštine Valjeva.

Valjevo

Pored Alekseja Romanjuka, u Valjevu su boravili Olga Tihanovič, šefica Odeljenja za fizičku kulturu, sport i turizam i Igor Gribovski, direktor Agroprojektne agencije „Lebedovo Agrofirm“ RUP „Minskenergo“.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.