Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta u Valjevskoj gimnaziji okupila elitu srpskih sportskih radnika

Grad Valjevo i Valjevska gimnaziji bili su domaćini IV Redovne sednice Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) u Olimpijskom ciklusu Pariz 2024. Sednici su prisustvovali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, potpredsednici OKS Žarko Zečević, Marija Desivojević Cvetković i Milica Đuričić, generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, članovi Skupštine OKS, Izvršnog i Nadzornog odbora OKS, kao i mnogobrojni gosti. Gosti OKS bili su ministar sporta Zoran Gajić, gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, direktorka Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović-Vesić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu prof. dr Sanja Mandarić i ostale zvanice.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo (4)

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je u uvodnoj reči istakao da ne postoji prikladnije mesto za organiizaciju i održavanje godišnje sednice Skupštine OKS od Valjeva i prestižne Valjevske gimnazije, koja ima tradiciju dugu više od vek i po godina.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo (3)

Sa sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

“Naš dolazak i održavanje godišnje sednice Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije baš na ovom mestu u Valjevu doprinos je pristupu Olimpijskog komiteta Srbije da svoje aktivnosti sprovodi izvan Beograda, ujedno ima posebnu simboliku i značaj imajući u vidu da je ovo druga godina rada na projektu uvođenja Olimpijskog obrazovanja u školski sistem u Srbiji kao izbornog predmeta”, kazao je Božidar Maljković zahvalivši se lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem i direktoru Valjevske gimnazije Predragu Jevtiću na svesrdnoj podršci, gostoprimstvu i saradnji.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo (9)

Gradonačelnik Lazar Gojković primio je u ime Grada Valjeva poklon Olimpijskog komiteta Srbije / Foto: Valjevska posla

“Informisao sam predsedništvo Olimpijskog komiteta o tome šta smo to radili što se tiče sporta u prethodnom periodu. Mislim da možemo da budemo ponosni na to što je prethodne četiri godine u Valjevu urađeno, prvenstveno mislim na sportsku infrastrukturu, a zamolio bih sve vas da nam pomognete u kruni svega, a to je izgradnja Sportske hale u Valjevu, koja će biti reprezentativna i suguran sam maksimalno korišćena i eksploatisana u narednom periodu što se tiče svih evropskih i svetskih takmičenja. Valjevo je grad sporta, postižemo odlične rezultate i iskoristio bih ovu priliku da najavim “Mini sajam sporta”, koji će se održati za par dana i gde će se predstaviti svi sportski klubovi koji čine Sportski savez grada Valjeva”, istakao je Lazar Gojković.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo - Gradonačelnik Lazar Gojković (6)

Obraćanje gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića / Foto: Valjevska posla

U ime Valjevske gimnazije prisutne je pozdravila  profesorka Gordana Avramović, koja je istakla da je zaista velika čast biti domaćin i učestvovati u organizaciji godišnje sednice Skupštine OKS, što govori o značaju i vrednosti Valjevske gimnazije.

“Više od polovine naših odeljenja su zapravo odeljenja za darovite učenike, bilo to iz matematičke oblasti, oblasti filologije, informatičke nauke i ostale. Ništa manje uspešni nisu ni đaci ostalih smerova. Valjevska gimnazija postoji 154 godine i velika imena srpske kulture, istorije, umetnosti, bili su njeni đaci. To su Nikolaj Velimirović, Ljuba Popović, Matija Bećković i mnogi drugi. Naravno, za uspeh Valjevske gimnazije mi veliku zahvalnost dugujemo našem dugogodišnjem direktoru Vojislavu Andriću, koji je danas ovde sa nama, koji je svima vama dobro poznat kao nekadašnji ministar sporta i koji je taj rejting i ime Valjevske gimnazije pronosio ne samo po Srbiji, već i širom Evrope”, kazala je profesorka Gordana Avramović i poželela srpskim olimpijcima da iz Pariza donesu onoliko medalja koliko učenici Valjevske gimnazije donesu sa raznih olimpijada znanja i takmičenja. Valjevskoj gimnaziji ovom prilikom uručen je poklon Olimpijskog komiteta Srbije u znak zahvalnosti za saradnju u organizaciji sednice Skupštine OKS.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo (11)

Božidar Malljković i profesorka Gordana Avramović nakon uručenja poklona Olimpijskog komiteta Srbije Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Ministar sporta Zoran Gajić istakao je da je ovo vrlo retka prilika da se na jednom mestu skupi elita srpskih sportskih radnika. Istakao je tri neophodna uslova za dalji razvoj srpskog sporta: finansije, infrastruktura i kadrovi.

“U sportu ako se ne razvijaš onda padaš, ne ostaješ na istom mestu, tako da svi mi koji smo ovde imamo odgovornost razvoja srpskog sporta, svako u svom savezu, svako u svojoj oblasti, svako u svojoj lokalnoj sredini gde deluje i radi, svako u svom klubu, u svojoj školi, svojoj sekciji. Što se finansiranja redovnih programa, bili smo kod najvišeg rukovodstva države i svi savezi su dobili sve što su tražili, i želim da se zahvalim najvišem rukovodstvu države na tome. Svi smo svedoci rada na infrastrukturi i na lokalu i velikih centara, kao što je odbojkaški trenažni centar. Kada govorimo o kadrovima, hoću da skrenem pažnju da imamo otprilike 20-25 stranih trenera i selektora gledano u svim našim selekcijama. Svako od nas mora da vodi računa o mladim stručnim kadrovima koji će sutra raditi i u oblasti fizičkog vaspitanja i oblasti vrhunskog sporta. To je jedan od najvažnijih zadataka na koji u budućnosti moramo posebno da povedemo računa”, poručio je ministar Gajić.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo - Ministar sporta Zoran Gajić(1)

Obraćanje ministra sporta Zorana Gajića / Foto: Valjevska posla

Na sednici Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održanoj u Valjevskoj gimnaziji usvojeni su Izveštaj o radu, Finansijski i Izveštaj Nadzornog odbora OKS za 2023. godinu, kao i Finansijski plan i Program rada OKS za 2024. godinu.

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije - Valjevo (5)

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Valjevska posla

Uoči sednice upriličen je sastanak najviše delegacije Olimpijskog komiteta Srbije sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i njegovim saradnicima, članom Gradskog veća zaduženim za sport Vladimirom Miškovićem i direktorom Ustanove za fizičku kulturu “Valis” Željkom Ostojićem. Na tom sastanku u Gradskoj upravi Valjevo razgovaralo se produbljivanju sportske saradnje Olimpijskog komiteta sa našim gradom. Nakon završetka sednice, gosti i članovi delegacije Olimpijskog komiteta Srbije obišli su Dom sporta koji nosi ime osnivača Srpskog olimpijskog kluba, generala Svetomira Đukića.

 

Olimpijski komitet Srbije - Dom sporta General Svetomir Đukić

Poseta delegacije Olimpijskog komiteta Srbije Domu sporta “General Svetomir Đukić” u Valjevu

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply