Seminar za osnovce “Prevencija rizičnog ponašanja – zdravi stilovi života”

U Domu zdravlja Valjevo u toku je seminar “Prevencija rizičnog ponašanja – zdravi stilovi života” sa učenicima petog i šestog razreda (predstavnicima odeljenja) gradskih osnovnih škola, koje povodom Svetskog dana deteta organizuju Savetovalište za mlade i Patronažna služba Doma zdravlja, u saradnji sa partnerskim ustanovama i organizacijama.

Četvročasovni seminari, koji uključuju i radionice i vršnjačku edukaciju, održavani su cele prošle sedmice u Edukativnom centru, a nastavljeni su ove nedelje. Edukaciju vodi psiholog Živana Pantić, šef Savetovališta za mlade u oviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece, a učestvuju i predstavnici Patronažne službe Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta Valjevo, kao i vršnjački edukatori – učenici Medicinske škole, Valjevske gimnazije i Poljoprivredne škole.

“Pokušavamo da ih naučimo kako da se odupru ponudama koje nisu poželjne i zdrave za njih ili su čak opasne. Uvežbavamo ih kako da osećanje samopoštovanja realizuju kroz različite aktivnosti. Oni brzo uče, nadamo se da znaju da prepoznaju i poštuju prave vrednosti na koje im ukazujemo. Veoma je važno što istovremeno slušamo i mi njihove priče” – izjavila je psiholog Živana Pantić.

Valjevo

Seminar obuhvata upoznavanje sa pojmovima prevencije i promocije zdravlja, pravilne ishrane, lične i kolektivne higijene, značaja fizičkih aktivnosti, korišćenja slobodnog vremena na kvalitetan način, prevenciju bolesti zavisnosti od duvana, alkohola, droge i interneta.

Prevenciju zavisnosti radili su vršnjački edukatori iz Gimnazije, Medicinske i Poljoprivredne škole. Nakon uvodnih izlaganja o prevenciji i zdravim stilovima života, učenici podeljeni u grupe pripremaju i izlažu kako oni doživljavaju te pojmove, nakon čega se izvlače zajednički zaključci. O

sim značaja vrste namirnica, redovnosti ishrane i broja obroka, pogotovo u periodu puberteta, učenicima se posebno skreće pažnja na štetnost brze hrane, energetskih i gaziranih pića. Govori se i o poremećajima u ishrani, licima i naličjima dijete, krajnostima koje mogu dovesti do anoreksije i bulimije. Ukazuje im se na značaj odmora i dovoljno sna. Na primeru kampovanja, učenici su spoznavali značaj boravka u prirodi, druženja, volonterizma, timskog rada i rasporeda dužnosti, rodne ravnopravnosti i slično.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.