Simultanka Karpova i koncerti “YU Grupe”, “Nevernih Beba” i Zorana Jevremovića za jubilej valjevskog šaha

Zahvaljujući književniku Ljubi Nenadoviću krajem 19. veka šah stiže u Valjevo. Ova misaona igra pridobija sve više pristalica, a prava ekspanzija biva 1929. godine kada je u varoši na Kolubari advokat Petar Marković, poslanik Ustavotvorne skupštine, osniva prvi šahovski klub.

Valjevski šahovski klub

Simultanka Anatolija Karpova u “Grandu” (foto: Dragan Krunić)

Upravo zahvaljujući čuvenom književniku  i putopiscu Ljubomiru Nenadoviću prva šahovska tabla stiže u Valjevo jer ju je osamdesetih godina pretprošlog veka doneo sa putovanja po Nemačkoj. Sada to vreme smatramo početkom igranja šaha u Valjevu. Tada su se igrači uglavnom sastajali u kafanama i, dok su igrali, Ljuba Nenadović je često prisutne razonodio duhovitim dosetkama i šalama. U svakom slučaju, Valjevcima šah biva sve zanimljiviji, te i prihvaćeniji i masovniji.
Valjevski šahovski klub

Svečanost u Gimnaziji povodom obeležavanja jubileja VŠK (foto: Dragan Krunić)

Istovremeno, Ljuba Nenadović orgnizuje prvi šahovski susret između najboljeg šahiste Beograda tih godina, profesora Vladislava Vulićevića i profesora Kalamana iz Valjeva, koji je izgubio opkladu, a čika Ljuba je dukate dobijene u opkladi istog dana predao vlastima Valjeva kao prilog profesora Kalmana siromašnoj deci, pored ostalog, podsetio je oficijelni spiker Zoran Stanojević prilikom svečanosti povodom 138 godina igranja šaha u Valjevu i 70 godina od osnivanja Valjevskog šah kluba ”Sveti Nikolaj Srpski”: ”Ratovi na našim prostorima početkom 20. veka, posebno Prvi svetski rat, su ukočili razvoj šahovskog života u Valjevu koji je ponovo oživeo tridesetih godina. Tako je 1929. godine osnivanjem prvog šahovskog kluba u Valjevu, šah se vraća u svakodnevni život Valjevaca. Osnivač tog kluba bio je advokat i poslanik Ustavotvorne skupštine Petar Marković. Smatra se jednim od najzaslužnijih ljudi za razvoj šaha u Valjevu”.
Valjevski šahovski klub
Takođe, podsetili su prilikom svečanosti, da je vrlo brzo šah postao veoma popularna igra i u selima u okruženju, posebno u Poćuti gde šah postaje i nastavna jedinica na časovima fizičke kulture zahvaljujući učitelju Mihailu Petroviću, koji je organizovao nekoliko turnira i to medijski propraćenih jer su o njima pisali tadašnji listovi ”Vreme” i ”Politika”.
Valjevski šahovski klub

Šahovski velemajstor Anatolij Karpov odlikovan Ordenom Svetog Nikolaja (foto: Dragan Krunić)

Obeležavajući značajne jubileje u nedelju, 23. decembra, u Valjevskoj gimnaziji je održana svečanost tokom koje je Vladika Milutin šahovskog velemajstora Anatolija Karpova odliovao Ordenom Svetog Nikolaja. Oistoriji valjevskog šaha na svečanosti u Gimnaziji govorili su Branislav Rakić, novinar i publicista i dr Boško Đukanović, počasni predsednik kluba “Sveti Nikolaj Srpski”.
Nakon svečanosti u Gimnaziji, ljubitelji igre na 64 polja prešli su u ”Grand” gde je odigrana simultanka na 15 tabli – Karpov protiv poznatih ličnosti i Valjevaca svih generacija. Na prvoj tabli izazivač bi proslavljeni fudbaler Dragoslav Šekularac, potom poznati košarkaški trener Vlade Đurović, sve do osnovaca, uspešnih mladih šahista i šahistkinja. Protiv Karpova, remi su ostvarili Šekularac i dr Đukanović.
Valjevski šahovski klub

Nastup “YU Grupe” (foto: Dragan Krunić)

Valjevski šahovski klub

Nastup Zorana Jevremovića i grupe “Grafiti” (foto: Dragan Krunić)

Valjevski šahovski klub

Nastup “Nevernih beba” (foto: Dragan Krunić)

Završnica proslave 138 valjevskih godina šaha i 70 godina VŠK održana je u velikoj dvorani Centra za kulturu. Nastupila je ”YU grupa”, čija popularnost i prisustvo na domaćoj rock’n’roll sceni traje već 48 godina, nakon čega je publika imala priliku da čuje Zorana Jevremović sa valjevskom grupom “Grafiti”, koji su izvodili pesme neprevaziđenog Mikija Jevremovića. Za kraj ostavljen je nastup omiljenog “valjevskog” benda “Neverne bebe”, koji svojom autorskim kompozicijama, več četvrt veka, donosi poseban kvalitet na scenu domaće pop muzike.
Valjevski šahovski klub

Foto: Dragan Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.