Školski pribor za decu romske nacionalnosti

U Maloj sali Skupštine grada podeljen je školski pribor za decu romske nacionalnosti. Ovo je jedna od aktivnosti koju sprovodi Komisija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja grada Valjeva.

Predsednik Saveta za socijalnu politiku u Valjevu Radoica Rstić, izjavio je da je obrazovanje dece iz romske nacionalne manjine jako važno, i da na taj način dolaze do lakšeg zapošljavanja.

„Grad Valjevo je u budžetskoj 2019. godini planirao četiri miliona i 140 hiljada za aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma. Jedna od najvećih aktivnosti u okviru ovog akcionog plana jeste stipendiranje romskih učenika i koristim priliku da obavestim javnost da se upravo danas završava konkurs koji je grad Valjevo raspisao pre tri nedelje. Komisija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja grada Valjeva je organizovala izlete za učenike koji pohađaju osnovnu školu na teritoriji grada Valjeva. Realizovan je jednodnevni izlet na Zlatibor 12. oktobra, gde su učestvovala 53 učenika u pratnji svojih pedagoških asistenata“, izjavio je Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku u Valjevu i dodao da se danas realizuje aktivnost planirana akcionim planom, a to je podela školskog pribora za decu romske nacionalnosti.

Po rečima predsednika Saveta za socijalnu politiku, na teritoriji grada Valjeva u deset osnovnih škola upisano je 288 učenika romske nacionalnosti. Zastupljene su sve gradske osnovne škole i tri škole sa seoskog područja i to Brankovina, Divci i „Sveti Sava“ Popučke, kao i Predškolska ustanova „Milica Nožica“. Planirana javna nabavka školskog pribora iznosi 250 hiljada dinara.

„Ono što je za mene značajan podatak jeste da ove godine imamo 45 učenika više u odnosu na prošlu godinu. Danas su sa nama predstavnici škola, direktori, kao i pedagoški asistenti. Svima nam je jasno da većina romske dece potiče iz socijalno ugroženih porodica. Neki su čak na ivici siromaštva i sigurno će ovakav vid pomoći njima i njihovoj porodici značajno olakšati život“, kaže Radoica Rstić.

Pedagoški asistent Dalibor Jovanović izjavio je da je donacija školskog pribora jako važna za školovanje dece i realizaciju svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti romske populacije iz socijalno ugroženih porodica.

„Ja bih se pre svega zahvalio gradu Valjevu i gradonačelniku, a posebnu zahvalnost bih izrazio predsedniku Komisije Radoici Rstiću koji je uvideo potrebu da svi pedagoški asistenti budu uključeni u komisiju, jer je naš zajednički interes potreba romske dece u obrazovanju. Pribor koji je danas grad Valjevo obezbedio je veoma značajna pomoć roditeljima, jer je školski pribor velika stavka u porodičnom budžetu“, naglasio je Dalibor Jovanović.

„Grad Valjevo će i u narednom periodu nastaviti da vodi računa o ovoj našoj nacionalnoj manjini. Samo da podsetim da su na prethodnoj Skupštini grada Valjeva usvojena još tri nova akcona plana za unapređenje položaja romske nacionalnosti u gradu Valjevu. Pored obrazovanja, usvojen je akcioni plan za stanovanje, zapošljavanje i za zdravstvo“, naveo je Radoica Rstić.

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.