ŠUME BALINOVIĆA ZASUTE DIVLJIM DEPONIJAMA

U živopisnom selu Balinović podno Jablanika sve manje žitelja, a sve više divljih deponija. Šume u ovom selu su bukvalo zasute deponijama: plastočnim flašama, gumama, gajbama, vrećama čiji sadržaj nije poznat, a nađe se i po koji dušek i wc šolja. Predsednik Mesne zajednice Dragan Djukanović, kako kaže predsednik u ostavci, tvrdi da bi tu bilo i starih šporeta i automobila da romi iz Šapaca, sakupljači sekundarnih sirovina revnosno ne obavljaju svoj posao. Načelnik inspekcijskih službi u Gradskoj upravi u Valjevu Aleksandar Janković tvrdi da prvi put čuje za deponije u Balinoviću i da će odmah reagovati i nalažiti nadležnim službama da izađu na teren.

Valjevo

Ko rasipa svoje đubre po lepim šumama Balinovića bilo je naše pitanje za meštane. U većini oni tvrde da otpad stiže iz grada. Jedna meštanka nam je rekla “niko tu nije baš čist”, što bi moglo da znači da i meštani tu  otklanjaju svoj otpad.

Čim  putem zađete u selo i bacite pogled prema šumi suočićete se sa brojnim deponijama. Samo na jednom potezu od nekoliko stotina metara izbrojali smo desetak divljih deponija. Sa jednog šumskog puta koji vodi ka izvoru takođe je neko izbacio  svoje đubre. Što bi rekao predsednik Đukanović “zaustave svoj auto i samo frljnu”, tako da će se sa prvim kišama sva ta prljavština sa deponije spirati pravo u izvor. A, ovo selo nadomak alumulacije Rovni muku muči zbog nestašica vode, tako da se vodom snabdeva sa par izvora. Ako stupite u razgovor sa meštanima glavna tema je zapravo problem vodosnabdevanja. Ali, ovoga puta smo ipak pokušali da saznamo kako stati na put zagađivačima lepih balinovačkih šuma.

Valjevo

Drago iz Balinovića tvrdi da su te deponije prisutne godinama.

“Ko to đubre dovozi i baca ne bih znao reći. Nikog nisam lično video, ali naroda sve manje u našem selu, a đubreta sve više”, kaže naš sagovornik. I njegov zemljak Velja Milivojević kaže za portal Valjevska posla da kada god prođe putem kroz selo vidi da je nešto novo bačeno. “Ovaj put vodi dalje za Majinović, Pričevič, Stubo i ko zna gde, ko sve i šta ovde baca”, tvrdi Velja i na naše pitanje da li su ove divlje deponije bile nekada tema na sastancima mesne zajednice, odgovara  da se o tom problemu nije razgovaralo.

Valjevo

Predsednik Mesne zajednice Dragan Dukanović sa sedištem u Jovanji priča da ništa bolja situacija nije ni u okolnim selima, Jovanji, Pričeviću… ali, priznaje da ovaj problem nikada nije bio povod za okupljanje građana i razgovor u Mesnoj zajednici. Na našu primedbu da se oni u Mesnoj zajednici okupljaju samo pred izbore Đukanović kaže da je mnogo problema u selima sa kojima on teško izlazi na kraj, te da je ovih dana doneo odluku da da ostavku na mesto predsednika.

Shvatili smo da nam od Dragana nema velike vajde, pa smo krenuli dalje u Gradsku upravu u Valjevu gde se na naš poziv ljubazno odazvao Aleksandar Janković, načelnik inspekcijskih službi. On nam je rekao da za deponije po šumama  Balinovića prvi put čuje, jer sa tog terena do sada nije dobio nijednu prijavu.

Valjevo

“Poslaću inspektore odmah na teren i preduzećemo sve mere da se taj teren očisti. Po našem nalogu “Vidrak” čisti te deponije, a sredstva za tu uslugu predviđena su na poziciji zaštite životne sredine. Predvidjene su i kazne, koje nisu baš zanemarljive, za sve one koji se svog otpada oslobađaju na nedozvoljen  način”, kaže Aleksandar Janković i napominje da bi im pomoć građana, koji bi ukazivali na slične probleme, dobro došla. Na našu primedbu da ovaj problem ne bi bio ovako izražen da postoji mesto u gradu gde bi građani mogli da otklone kabasti otpad, Janković tvrdi da “Vidrak” ima utvrđen raspored gde i kojim danima prikuplja kabasti otpad i da su građani o tome obavešteni putem medija.  Ipak, opšti je utisak  da građani i nisu baš dobro obavešteni o postojećem režimu i da bi  tu nešto trebalo  popravljati.

Valjevka Vesna Lukić, koja je u Balinoviću obnovila kuću i okućnicu svojih predaka u ataru Marinkovića, priča nam da su ona i njena sestra pre par godina platile privatniku da očisti teren oko njihovog imanja i da je tada prikupljena i odvezena punu prikolicu raznog otpada.

Valjevo

“Naši preci su živeli više u skladu sa Poglavljem 27, (poglavlje  koje se odnosi na životnu sredinu i od koga nam takođe zavisi pristup Evropskoj uniji) jer je organski otpad služio za ishranu životinja, mnogo toga su sagorevali jer nije bilo toliko plastike i veštačkih materijala. Ljudi tog vremena kao da su bili uredniji i odgovornije”, priča sa žaljenjem Vesna i dodaje da joj se čini  da je sada dovoljno da jedno baci par flaša  pa da to ohrabri i druge da tu bacaju  svoj otpad.

Nakon nekoliko dana  ponovo smo obišli izvoru u Balinoviću i deponija iznad “uredno” je stajala. Na sreću još nisu krenule kiše.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

2 comments

  1. Da li Vam je jasno da kad imate smeće morate ga negde baciti, nažalost gde stignu. Jedino rešenje je da se smeće skuplja i u selima.

  2. OVAJ PREDSEDNIK MNOGO PALAMUDI I SAD SE SETIO DEPONIJA . STO PREDSEDNICE NISI PODIGAO TUZBU PROTIV VODOVODA VALJEVO I OVIH BITANGI OD DIREKTORA KOJI SU SELU PAKLJE OBUSTAVILI VODOSNABDEVANJE SA VODOVODA KUKALJ KOJI SU NASI OCEVI I DEDOVI IZGRADILI. ZASTO NISI PODIGAO TUZBU KADA SAM JA TO ZAHTEVAO OD TEBE I SAD CE NEKO DA PLACE ZA TOBOM STO TI PODNOSIS OSTAVKU. IDI GAJICU PA PLACI ON TE I POSTAVIO. GOSPODO NOVINARI DODJITE U SELO PAKLJE DA SNIMITE KAKO SE NAROD MUCI BEZ VODE ZIVIMO KAO JEVREJI U NACISTICKOJ NEMACKOJ TAKO NAS TRETIRAJU . STOJIM VAM NA RASPOLAGANJU U SVAKO DOBA DA DAM IZJAVU DA SE CUJE I DALJE OD VALJEVA.