“Skupštinske službe očigledno nesposobne da sprovedu rutinsku stvar”

Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtevu odbornika SPS-JS Dragan Popovića za pokretanju disciplinskog postupka protiv sekretara Skupštine grada Valjeva Branke Rosić, nije održana u zakazanom terminu 11. juna u 12 časova, pa su novinari umesto praćenja sednice Komisije prisustvovali konferenciji za medije. Dragan Popović i njegov punomoćnik u ovom postupku Đorđe Pavlović, u obraćanju novinarima saopštili su da je sednica Komisije otkazana bez ikakvog obrazloženja, kao i da su informaciju o otkazivanju dobili samo dva i po sata pre njenog početka. Pema njihovom mišljenju, to upućuje da  postoji neorganizacija u samoj skupštinskoj službi, koja je “očigledno nesposobna” i “nedovoljno pripremljena” da sprovede rutinsku stvar. Pavlović je istakao da je ovde reč o “kapitulaciji” i “priznanju” rukovodstva Gradske uprave da “nije u stanju da organizuje jednostavnu stvar kao što je Komisija na kojoj bi se odlučilo o pokretanju disciplinskog postupka”. Popović i Pavlović su poručili da se na ovome neće završiti i da od ovoga neće odustati.

Sa konferencije za medije Dragana Popovića i Đorđa Pavlovića / Foto: Valjevska posla

Dragan Popović je inicijativu za pokretanje postupka protiv sekretara Skupštine grada Branke Rosić podneo 24. maja zbog teže povrede dužnosti iz radnih obaveza. Đorđe Pavlović je kao njegov punomoćnik podsetio da je Popović na 10. sednici Skupštine grada Valjeva 20. maja, skrenuo pažnju sekretaru Skupštine, ali pre svega predsednici Skupštine grada Snežani Rakić, da je prilikom njenog odborničkog predloga za smanjenje naknada za rad odbornika po sednici i drugih članova radnih tela Skupštine grada, nezakonito stavljen skupštinski pečat. On je rekao da se  sekretar Skupštine grada Branka Rosić javila za reč i na sednici izjavila da se skupštinski pečat može staviti na potpis bilo kog odborika, jer postoji pravna praznina u skupštinskom Poslovniku gde se ne precizira da li se pečat može ili ne može staviti. Kako je kazao Pavlović, sekretar Skupštine je dodala da se zbog toga može izmeniti Poslovnik tako što će se to precizirati.

“Ovim je sekretar Skupštine na vrlo jedan grub i uvredljiv način za odbornike, direktno javnosti saopštila da je gospodin Popović elementarna neznalica i da laže, čime je nesumljivo uvredila dostojanstvo odbornika. Koleginica Branka Rosić, kao diplomirani pravnik sa dugogodišnjim isustvom i sekretar Skupštine grada, zna i mora da zna, da se upotreba pečata ne može regulisati nižim pravnim aktom od Zakona o pečatu. A, Zakon o pečatu jasno propisuje na koje mesto, u kom obliku i na koji način se pečat može koristiti”, precizirao je Pavlović, koji je inače pravnik po struci i sekretar Skupštine grada iz prethodnog saziva.

On je rekao da sve to ne bi bilo tako strašno da se primedba koju je Popović uputio stručnim službama Skupštine završila izvinjenjem i prihvatanjem da je došlo do tehničke greške.

“Ali, ne. Sekretar Skupštine je izabrala taj put da gospodina Popovića javno nazove neznalicom i lažovom. Pritom svesna da ono što govori nije istina, čime je učinila težu povredu radnih obaveza koje su utvrđene kolektivnim ugovorom za zaposlene u Gradskoj upravi grada Valjeva koji se primenjuje i na izabrana i postavljena lica. To je bio povod za pokretanje disciplinskog postupka”, kazao je Pavlović.

Komentarišući obaveštenje o otkazivanju sednice Komisije na samo dva i po sata pre od zakazanog termina za njeno održavanje, Pavlović je istakao da to govori da postoji neorganizacija u samoj skupštinskoj službi.

“Desila se  kapitulacija rukovodilaca u zgradi Gradske uprave koja ima blizu 50 vrsnih, kvalitetnih i obučenih pravnika. To su ljudi sa kojima sam i lično sarađivao, za koje znam da su itekako sposobni da obave i odgovore svakom zadatku, a ovde je reč o rutinskoj stvari. Ovo je kapitulacija i priznanje da se čak ni tako jedna jednostavna stvar kao što je Komisija na kojoj bi se odlučilo o pokretanju disciplinskog postupka u ovom gradu više ne može organizovati. Zaključak je da mi iz dana u dan prisustvujemo neorganizovanosti, nesposobnosti, neažurnosti, neaktivnosti i potpuno ignorantskom stavu rukovodilaca u ovom gradu”, naglasio je Đorđe Pavlović uz napomenu da su skupštinske službe imale sasvim dovoljno vremena od skoro 20 dana da pripreme Komisiju.

Pavlović je ukazao i na problem jezičkog tumačenja “otkazivanja” i “odlaganja” sednice.

“Nama je poslato obaveštenje bez ikakvoh obrazloženja da se sednica otkazuje. Otkazivanje znači trajno odustajanje od vođenja postupka, a odlaganje upućuje na neko relativno kraće vreme dok se ne steknu uslovi da se sednica regularno održi. Kao i svakom zakonom regulisanom postupku, zna se na koji način se upravlja postupkom. Ako je neko želeo da otkaže ili odloži postupak, postoje instituti zastoja i prekida postupka, koji su propisani Zakonom o opštem upravnom postupu. U takvim slučajevima se donosi zaključak ili o prekidu, ili zastoju postupka, i dostavlja se zainteresovanim stranama. To ne može biti nečiji hir. A, ovo objašnjenje deluje pomalo kao hir”, pojasnio je Pavlović.

Ukazujući na to da Branka Rosić kao rukovodilac stručne službe Skupštine grada ne može učestvovati u odlučivanju o sopstvenoj stvari, Đorđe Pavlović je rekao i da je Popović u dopunskom zahtevu predložio da se Nebojšu Petronića, načelnik Gradske uprave, kao najbliži po rangu sekretaru Skupštine, uključi i stručno pomogne u vođenju ovog postupka. Pavlović je takođe ukazao da je u međuvremenu Branka Rosić učinila još jednu težu povredu radne obaveze, čime će biti dopunjen Popovićev zahtev za pokretanje disciplinskog postupka.

“Gospodin Popović vas je u startu upoznao sa tim da je kao predlagač i kao stranka u postupku, dopisom od 9. juna zahtevao od stručnih službi Skupštine grada da obezbede prisustvo javnosti na sednici Komisije. To je izričito propisano Poslovnikom o radu Skupštine grada gde se kaže da su sednice Skupštine i rad njenih radnih tela javni. Sekretar Skupštine je na zahtev odbornika morala to da uradi, to je obaveza iz člana 43 Poslovnika Skupštine grada, stav II. Sekretaru Skupštine je posao da se stara o ostvarivanju prava odbornika, odnosno o javnosti rada i bila je dužna da obavesti medije o zahtevu koji je odbornik postavio, čime je učinila težu povredi dužnosti iz radnog odnosa iz člana 59 Kolektivnog ugovora. Ona niti je obavila posao koji je inače trebalo da uradi, niti je postupila po nalogu svog poslodaca, a odbornici su poslodavci sekretaru Skupštine grada”, istakao je Pavlović.

Kako je rekao Pavlović, ovo daleko prevazilazi pitanje politike i političkog problema, i da se od postupka neće odustati.

“Ako neko vređa odbornike i ako mi dalje nastavimo, kao što je to običaj, sa psovanjem majke, pa direktno nazivamo odbornike neznalicama i lažovima, to je direktna uvreda za sve odbornike, ali i za građane Valjeva, jer odbornici ne predstavljaju sami sebe i niti su se sami izabrali. Odbornici su predstavnici građana Valjeva i u Skupštini zastupaju  interese građana. Ako neko odbornika na tako grub način vređa, on vređa i sve građane Valjeva. Na ovome se neće završiti i mi od ovoga nećemo odustati. Jer ključna je zaštita. Ne znamo koji će odbornik biti sledeći, možda će to biti neko iz vladajuće većine. Kao što smo videli, vrlo lako se klima promeni, pa neko ko je do juče bio najbliži i najpoverljiviji saradnik, olako preko noći može da postane i politički protivnik”, kazao je Pavlović.

Dragan Popović je u obraćanju novinarima rekao da odgovorno tvrdi da je ovde reč o opstrukciji Komisije koja potiče od stručnih službi i podsetio da su odbornici ti koji su poslodavci gradskim funkcionerima, a ne obrnuto.

“Ne mogu da verujem da je neko od kolega odbornika član Komisije odlučio da ovako bude. Ovo potiče od stručnih službi da se ovako formuliše i otkaže Komisija, ponašajuči se u stilu “mi smo bitni, šta vi odbornici hoćete?” Svi su zaboravili u ovoj zgradi da je 51 odbornik poslodavac svima njima. Mi ćemo i dalje zastuapati interese građana, a ovde zaposleni moraju da budu u funkciji građana. Ovaj slučaj nije prema sekretaru Skupštine lično, ovo je pokrenuto da bi ostali morali znaju da rade svoj posao onako kako je to predviđeno zakonom i ostalim propisima. Nećemo odustati, ići ćemo ako treba u proceduru na sudu, kao krajnju instancu, pa ćemo videti da li su odborici ti koji su poslodavci, ili su Gradska uprava i funkcioneri poslodavci odbornicima”, poručio je Dragan Popović.

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.