Slike i crteži Jovana Sivačkog u Modernoj galeriji

Postavka u Modernoj galeriji u Valjevu jednostavno nazvana “Slike i crteži” Jovana Sivačkog biće otvorena u subotu, 20. aprila, tačno u podne. Na ovoj izložbi biće prikazano 57 dela nastajalih od 1971. do 1977. godine, te ih stručna javnost svrstava u rane radove akademskog slikara Jovana Sivačkog, penzionisanog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

U bogato opremljenom katalogu, objavljenom povodom predstojeće izložbe “Slike i crteži” Jovana Sivačkog, u predgovoru “Svetlo iskona” Nikola Mirkov, pored ostalog, navodi: “Lebdeo sam, treperio, plutao, u skladu sa otkucajima prizora kojima na javi nisam prisustvovao. Uprkos tome, doživljavao sam ih bliskim, neotuđivim, svojim, iscrpno proživljenim. Kada bih izmakao toj auri stapanja sa sobom, oličenja nežnosti, radosti postojanja i poniranja u svekoliku prijatnost, namah bih shvatio poreklo bliskog prizora. To nije slika poznatog i dragog predela, to je pejzaž mog duhovnog zavičaja… I prizor ne gledam očima nego razabiram dušom”.

Slike i crteži Jovana Sivačkog odišu smirenošću, kao da su u snovima protkane kompozicije boja, ovekovečene tehnikom ulje na platnu, kojih će biti 22 na izložbi, a samo pojedine su Kapija i Susret iz 1973. godine. Jednako su maštovite likovne priče Don Kihot, Hleb, Devojka sa cvećem ili Priprema za izlazak, samo pojedini od malih formata rađenih olovkom i laviranim tušem. Kako to profesor istorije umetnosti Nataša Kristić kaže “slike nastale u senci lirskog tihovanja” ukupno 57 dela koja će u Modernoj galeriji u Valjevu biti dostupna posetiocima od 20. aprila do 28. jula tekuće 2019. godine.

Detalj slike “SUSRETI”, 1973, ulje na platnu, 140×160 cm

“Na osnovu slika koje će uslediti u potonjim decenijama stvaralaštva, kritika je Jovana Sivačkog uvrstila u red neoromantičara. Iako kritika kao potku romantičarskog senzibiliteta navodi – nostalgiju, nenarušivu tišinu i meditaciju, moglo bi se dodati da sklonost Sivačkog ka tarnerovskom kreiranju atmosfere različito struktuiranim bojenim nanosima predstavlja okosnicu lirskog sižea. Upravo ta težnja došla je do izražaja u Ranim radovima. Kao da su se u fazi završnih godina studija pomešali bunt, odvažnost i ideali mladosti o savršenom svetu sa potonjom, zrelom, optimističkom rezignacijom i povlačenjem u intimizam prizora”, pored ostalog navodi Nataša Kristić.

Jovan Sivački rođen je 1947. godine u Čalmi nedaleko od Sremske Mitrovice. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1974. godine, a poslediplomske studije 1977. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića. Bio je redovni profesor na istom fakultetu, do penzionisanja. Dobitnik je brojnih nagrada. Svoja dela je, od 1978. do 2015. godine, izlagao na sedam samostalnih izložbi. Živi i radi u Beogradu.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.