Valjevski Lokalni front u Građanskom frontu

Lokalni front Va pristupio je asocijaciji lokalnih pokreta pod imenom Građanski front kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu političku snagu, koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou, saopšteno je iz ovog valjevskog Udruženja. Pristupnica Građanskom frontu potpisana je u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu na dan kada je održan miting opzicije 13. aprila, tako da sa valjevskim Lokalnim frontom Građanski front za sada okuplja 13 pokreta iz različitih “pobunjenih gradova” Srbije.

“Pored udruženja Lokalni front Kraljevo, Ne davimo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara Niš, koja se nalaze u inicijativnom odboru, i našeg udruženja, asocijaciji Građanski front pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin. Pred Građanskim frontom je ogroman zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će u narednom periodu asocijaciji pristupiti i građanke i građani Novog Sada, Subotice, Sombora, Kragujevca, Pančeva i ostalih gradova i tako postati deo ove grupe Pobunjenih gradova”, navodi se u saopštenju za javnost Lokalnog fronta Va.

Platforma Građanskog fronta poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način. Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu Republičku i Pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnog sistema za borbu protiv korupcije. Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Test platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

Građanski front će se Valjevcima predstaviti već u utorak, 23. aprila, kada će u maloj sali Gradske uprave, u 18 sati, biti održana tribina pod nazivom “Pobunjeni gradovi”, čija je tema uticaj društvenih komponenti na udruživanje građana. Na tribini će govoriti profesori sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i  lideri Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša Jovo Bakić i Đokica Jovanović i  redrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo. Razgovor će voditi diplomirani demograf Predrag Matić iz Lokalnog fronta Valjevo.

Lokalni front Valjevo se u saopštenju za javnost od srca zahvalio građanima koji su nedeljama ulagali svoje znanje, vreme i trud organizujući protest u našem gradu.

“Ljudi u protestima nisu pitali jedni druge kojoj grupi pripadaju. Jednostavno su činili ono što je u tom trenutku bilo potrebno. Lokalni front Va će, nakon protesta održanog 13. aprila u Beogradu, svu energiju posvetiti aktivnostima koje su nas svrstale u grupu autentičnih lokalnih pokreta koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana. Pružaćemo i dalje podršku svim građanskim protestima koji za cilj imaju medijske slobode, borbu za poštene izbore i ostvarivanje ljudskih prava”, saopšteno je iz valjevskog Lokalnog fronta.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.