SPS-JS: “Nije realno očekivati da predsednik Srbije bude i gradonačelnik Valjeva”

Šef opozicione odborničke grupe Socijalstička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Đorđe Pavlović (SPS) i njegov zamenik Dragan Popović (JS), održali su konferenciju za medije, tačno nakon 6 meseci od konstituisanja novog saziva Skupštine grada Valjeva. Kako je pojašnjeno, njihova obraćanja medijima izostala su u prethodnom periodu jer su odbornici SPS-JS novoj gradskoj vlasti dali grejs period da pokaže kako se snalazi u novoj ulozi i kako se poslovi vezano za razvoj grada odvijaju. Pavlović i Popović su čelnicima Valjeva uputili kritike da za 6 meseci nije urađeno skoro ništa, osim da je vladajuća partija na novoj lokaciji otvorila svoje nove prostorije u Valjevu i da su nastavljena dva projekta (rekonstrukcija Hale Partizan i izgradnja saobraćajnice u industrijskoj zoni), koji su započeti za vreme prethodnih vlasti. Takođe su istakli da nije realno očekivati da sve radi Beograd i da predsednik države ne može biti i gradonačelnik Valjeva.

Sa konferencije za medije odborničke grupe SPS-JS / Foto: Slobodna Ćirić

“Za 6 meseci nova vlast je uradila…….. (pauza od nekoliko sekundi). Samo moje ćutanje govori da je urađeno malo toga. Neko zlonameran, a mi nismo zaista takvi, bi rekao da su u tom periodu otvorene nove prostorije SNS-a u Valjevu. To nama iz SPS-a nije preterano interesantno, ali bilo je medijima. Možda nosioci najviših funkcija u gradu, koji se zvanično predstavljaju kao nestranačke ličnosti, nisu dobro razumeli politiku stranke koja ih je predložila i nisu dobro shvatili potrebu da je na pravi način promovišu, ali mi im ovom prilikom čestitamo na useljenju u nove prostorije. One su na jako lepom mestu, u elitnom delu grada, pristupačne građanima i siguran sam da će to doprineti i poboljšanju kvaliteta života građana, jer će u novim prostorijama moći kvalitetnije da rade i daju nova dobra rešanje za građane Valjeva”, kazao je Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva.

Pavlović je rekao da je novo gradsko rukovodstvo nastavilo dva projekta koja su započeta u prethodnim vlastima. Projekat rekonstrukcije Hale Partizan, kako je naglasio, čitav je “izguran” i finansijski podržan od strane Ministarstva energetike na čelu sa ministrom Antićem (SPS), koji je sada direktor Koridora Srbije. Govoreći o početku radova na izgradnji saobraćajnice u industrijskoj zoni, kao drugom projektu, Pavlović je kazao da taj projekat već nekoliko vlasti promoviše na različite načine – neki kroz nabavku zemljišta, neki kroz dodatnu nabavku zemljišta, neki kroz proširenje zone, neki kroz projekte infrastrukturnog i komunalnog opremanja.

“Mi smo naravno ispratili i predlog koji će, ako smo dobro razumeli, biti upućen Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, da utvrdi predlog, kako bi se znalo koji je predlog i vratio se predlog koji bi bio predložen opet, pretpostavljam, gradskoj Skupštini vezano za rešavanje pitanja Doma vojske i zgrade Radio Valjeva. Koliko znamo, odluke o nameni tih objekata su već donete i verovatno će biti samo formalnost da se na Skupštini te odluke promene. Malo začuđuje potreba da se o tome izjašnjavaju ministarstvo i Vlada Republike Srbije, jer smatramo da  možda nije baš primereno da se opterećuju Vlada i ministarstvo takvim pitanjima koja su lokalnog značaja”, naglasio je Đorđe Pavlović.

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjeva / Foto: Slobodan Ćirić

On je ukazao i to da nije realno očekivati da predsednik Srbije bude i gradonačelnik Valjeva, naglasivši da to prosto nije moguće i da nije korektno da nova gradska vlast to od njega očekuje.

“Podrška predsednika i Vlade Srbije je neupitna i ova gradska vlast je očigledno ima. Premijerka je prvi dan po konstituisanju vlasti posetila Valjevo, dolazili su ministri, dakle saradnja postoji. Mislimo da nije primereno i potrebno te ljude opterećivati takvim pitanjima i da u našem gradu ima sasvim dovoljno kapaciteta da se takve odluke donose. Naravno, gradska vlast je smatrala da su joj neophodna pojačanja, pa smo dobili pojačanja na pozicijama gradskog urbaniste i načelnika uprave, što vidimo da je problematizovano u javnosti. Mi smo ozbiljna politička organizacija i smatramao da ljude treba ceniti prema tome šta urade i kakve rezulatate postižu, a ne odakle dolaze. Mislim da je ključno, i mi ćemo to savetovati, predložiti i uvek podržati gradsku valst da ovde u gradu razgovaramo i dogovoramo, da se čujemo međusobno. Videli ste i na poslednjoj sednici Skupštine vezano za budžet da smo mi smo izneli dosta predloga, 63 amandmana, 15 je usvojeno, što pokazuje određeni demokratski kapacitet koji poseduje ova vlast. Dakle, ima prostora da se u našem gradu, sa našim ljudima razgovara. Mi smo uvek otvoreni za saradnju, mi se nudimo uvek da savetodavno i praktično pomognemo, imamo i kadrove i ljude i mislimo da nisu potrebna pojačanja sa strane, ali Bože moj, nemamo ništa protiv, mi smo tu, stojimo na raspolaganju i gradu i građanima”, istakao je šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović.

Dragan Popović, zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS, kazao je da je nova gradska vlast najveći opozicionar programu predsednika države i Vladi u razvoju Srbije 2020-2025.

“Svojim nečinjenjem i čekanjem da sve uradi Beograd, a građanima prezentirajući da su to oni uradili, mislim da je to opstrukcija razvoju Srbije i planovima i programima predsednika države i Vlade Srbije, koju mi podržavamo u potpunosti. Naš stav je da se mi borimo za građane Valjeva i grad Valjevo, republičku politiku se zna ko vodi, a mi se ovde borimo za našu lokalnu”, rekao je Popović.

Popović je takođe čestitao SNS-u na otvaranju novih prostorija u Valjevu i obrazložio zašto misli da je lokacija preko puta Lastine autobuske stanice, koja je izabrana za nove prostorije Gradskog odbora SNS-a, dobra.

“Smatram da je ta izabrana lokacija dobra, pošto su se oni opredelili da svojim postupcima ponižavaju nas sve u gradu Valjevu, dovodeći kadrove sa strane, kao da ovaj grad neme stručanjaka, pa moraju da ih dovode iz Stepojevca i Vladimiraca. To mi je bilo logično, jer tu su im stranačke prostorije preko puta autobuske stanice, da ne moraju da traže gde treba da se jave”, kazao je Popović i dodao da građane Valjeva boli što se u gradu ništa ne dešava i što se samo govori “biće”.

Dragan Popović / Foto: Slobodan Ćirić

On se posebno osvrnuo na problem vezan za Apotekarsku ustanovu, koju je u dubiozu, kako je rekao, doveo neodgovoran odnos menadžmenta, jer nije na vreme reagovao, nego su svoje najveće plate, koje su svojevremeno imali, zadržali do zadnjeg. Popović je izneo podatke da su u Apotekarskoj ustanovi plate iz 2019. godine za srednju stručnu spremu 60.000, za višu spremu 90.000, visoku 100.000 dinara i za direktora 120.000 dinara. Kako je naveo, kada se tadašnje rukovodstvo Grada uključilo u prblematiku, Apotekarska ustanova je već bila u ozbiljnom gubitku.

“Oni su lepo, dok su imali para, delili svoje plate i uživali. Kad je počelo da ponestaje, umesto da plaćaju dobavljačima, oni su taj deo polako uzimali i isplaćivali plate. Dugovi su narasli i nisu više mogli da poručuju robu. Znali su za zakon da iza njih mora da stane Grad i da pokrije sve njihove gubitke. Gradsko rukovodstvo se novembra i decembra 2019. godine ozbiljno upušta da reši taj problem, vode se razgovori sa određnim firmama da se koristi model grada Aranđelovca, koji je prvi to primenio i sproveo u Srbiji. Prema tom modelu, sklapa se ugovor sa nekim od tih firmi da u zakup preuzme objekte, zaposlene i dugove, dakle da Grad nema šta da plati. Procedura je da Gradsko veće donese odluku, da ide na Skupštinu i da se raspiše oglas, da se sprovede licitacija. Dolazi 2020, u martu kreće korona, ne zaseda Veće ni Skupština, stižemo do izbora nove vlasti koja preuzima sve. Kako sam ja obavešten od ljudi iz prethodne vlasti, oni su to ponudili novoj garnituri i novom gradonačelniku, koji to nisu prihvatili. Formirana je komisiju na čelu sa Milošem Milutinovićem, pomoćnikom gradonačelnika, koja sad treba da utvrdi šta ćemo da radimo sa Apotekarskom ustanovom. Ja sam u septembru pitao na Skupštini šta da radimo sa Apotekarskom ustanovom i tad je rečeno da će Komisija to da pogleda i da će rešenje biti najhitnije što može. Dalje se dešava da se nalazi modus da se plate dugovi od preko 100 miliona dinara, a ne da se nađu rešenja. Za to nam Komisija nije ni trebala. U međuvremenu su zaposleni tužili Grad Valjevo i po skraćenom postupku zaposleni su dobili spor i pare za njih su skinute sa budžeta. Po službenoj dužnosti se na to žalio javni pravobranilc i Viši sud u Valjevu je presudio u korist Grada, poništena je prethodna odluka i zaposleni u Apotekarskoj ustanovi moraju da vrate taj novac”, rekao je Popović u upitao gde je tu i čija je odgovornost.

“Svi se izmiču i čekaju da neko drugi reši probleme u gradu. Vrlo brzo je ova vlast pokazala šta zna i šta ume. Nemam ništa lično pojedinčno ni protiv koga. Govorim generalno da ova nestranačka vlast nije pokazala svoje sposobnosti. Oni se tek uče, a grad živi”, kazao je zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.