“Srbija je naša domovina, a ne njihova imovina”

Na jedanaestom po redu protestnom petku u Valjevu, na skupu “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” govorili su Srđan Milivojević, nekadašnji član Otpora i bivši narodni poslanik i Milan Stanimirović, nekada predsednik Opštine Vrbas u dva mandata i narodni poslanik u četiri mandata.

11. protestni petak u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Srđan Milivojević, nekadašnji Otporaš i narodni poslanik Demokratske stranke, čuven po svojim ilustrativnim govorima, doneo je na “poklon” Valjevcima dve knjige bajki – “Carevo novo odelo” i “Alisa u zemlji čuda”, koje su mu po svom nazivu i tematici “pomogle” da bolje pojasni lik i delo Aleksandra Vučića, koga u svojim govorima naziva “Dahijom od Čipuljića”.

“Aleksandre Vučiču, predozirao si se vlašću, postao si kralj koji je za sebe prigrabio sve funkcije. I kralja i upravnika dvora, i dvorske babice, dvorskog tamničara, dvorskog sudije, dželata i davalaca pomilovanja. Kada jedan kralj hoće sve to, onda na kraju bude dvorska budala kojoj se svi smeju”, rekao je Milivojević. On je dodao da je “Dahija od Čipuljića” od Srbije napravio rijaliti program i da je “nominovan za izbacivanje iz kuće na Andrića vencu”.

Milivojević je u Valjevu poneo i šajkaču, stavio je na glavu tokom govora, poručivši da su Srbi kao narod Berlinskim kongresom 1878. godine stekli nezavisnost, da smo tada “dobili tapiju da je srpsko ono što je srpska vojska oslobodila”. Poručio je Aleksandru Vučiču, koji “zakazuje novi Brelinski kongres”, da ne prekraja srpske granice ni srpsku istoriju, da su kosti i grobovi najboljih srpskih sinova “graničnik” i da “krvlju plaćena dedovina” danas ne može da se proda.

Srđan Milivojević na 11. protestu “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Slobodan Ćirić

“Nikada Valjevo više neče mirisati na vazelin. Gospodo, opredelili ste se gde pripadate. Mi ne delimo Srbiju. Svaki glas hoćemo, ali koji glas hoćemo? Nećemo glas na lažnim izborima. Kaže Dahija Čipuljićki da se sprema za izbore. Sam idi na izbore po tim pravilima. Mi po tvojim pravilima na izbore nećemo. Kaže da neće da razgovara sa opozicijom, niti da pruži ruku ikom iz opozicije. A, koju bi ruku ti to meni da pružiš? Onu koja je pokazivala na Olivera Ivanovića i govorila “njega, njega”? Onu ruku koja je lupila u sto i kazala “kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji”? Onu ruku kojom si skidao tablu sa nazivom “Bulevar Zorana Đinđića”? Je l` tu ruku hoćeš možda meni da pružiš? Onaj ko neće da pruži ruku svom narodu na kraju pruži obe da mu stave lisice”, istakao je Srđan Milivojević.

On je pred Aleksandra Vučića postavio 3 zahteva koja, kako je rekao, može večeras odmah da ispuni. Prvi je da “prestane da laže narod”, drugi “da počne da se leči” i treći je “da ne preskače terapiju”.

“Za 7 godina na vlasti Aleksandar Vučić postao je najbogatiji političar na Balkanu. Dozvolio je da sitan korov toliko nabuja da postaje važniji od hrasta u Takovu pod kojim smo bune i ustanke dizali. Danas sitan korov određuje šta će da pupi i buja, a šta će da se krči i seče”, istakao je Milivojević i dodao da je 25 godina Aleksandar Vučić “najveći uzgajivač korova u Srbiji”, koji je uspeo da “proizvede sorte koje daju rekordne prinose”.

Srđan Milivojević sa zapaljenim bakljama na 11. protestu u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Na kraju govora, sa šajkačom na glavi, Milivojević je zapalio dve baklje, rekavši da je 13. aprila u Beogradu zapaljen oganj slobode.

“Ovom bakljom upalili smo svetionik slobode u Srbiji. Dobro pogledajte kako ova svetlost razgoni mrak u Srbiji. Dobro pogledajte kako svetli Srbija. Ovim ćemo bakljama upaliti neugasli plamen slobode u Srbiji. Ovim ćemo bakljama iskoreniti napredni mrak. Ovim ćemo bakljama upaliti ono za čim dišemo, želimo i žudimo, a to je sloboda”, završio je govor Milivojević.

Milan Stanimirović, koji je u dva mandata bio predsednik Opštine Vrbas i u četiri mandata narodni poslanik rekao je da već skoro 30 godina šeta protiv mračnih sila za slobodne i demokratske izbore, za slobodne medije i da je došao da se zajedno sa Valjvcima bori za iste stvari kao pre 30 godina

“Želim da moja deca kao i sva deca u Srbiji žive u miru, slobodi i demokratiji, a ne u ovom neprosvećenom apsolutizmu Aleksandra Vučića. Desetine hiljada mladih, koji su vršnjaci moje dece, napustilo je Srbiju proteklih godina. Ovo više nije emigracija, ovo je evakuacija. Moramo je zaustaviti jer, što reče jedan moj prijatelj, uskoro neće imati više ko ni da nas sahrani”, rekao je u svom govoru na “otvorenom građanskom parlamentu” u centru Valjeva Vrbašanin Milan Stanimirović, naglasivši da se “Prvooptuženi” Aleksandar Vučić iz petnih žila trudi da od građana koji prisustvuju “otvorenim građanskim parlamentima” širom Srbije napravi nasilnike, neprijatelje, izdajnike i fašiste, ono što ti građani nisu.

Milan Stanimirović na 11. protestnom okupljanju “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Slobodan Ćirić

“Ako hoćeš da izađeš iz rupe, onda moraš da prestaneš da kopaš, a glavni rovokopač slobodne i demokratske Srbije već sedam godina je prvooptuženi Aleksandar Vučić. Obesmišljavanjem institucija i politike kao delatnosti, satanizacijom političkih protivnika uspeo je da poništi sve rezultate dvovekovne borbe za slobodnu, demokratsku, građansku i modernu Srbiju. Glavni pomagači u ovoj nečasnoj raboti su oni koji su lažno predstavljaući se kao novinari proterali istinu iz medija. Razni Informeri, Kuriri, Aloi, Telegrafi, Pinkovi, Hepiji, Sarape, Mitrovići, Vučićevići i Marići zagadili su svojim lažima i propagandom medijsko lice Srbije”, kazao je Stanimirović.

On je rekao da je Aleksandar Vučić usavršio vladavinu nepolitičkim principima, izazivajući nemoć, strah i ravnodušnost kod ljudi, i da su protesti koje naziva “otvorenim građanskim parlamentima” bitni da bi se “razbio bezrazložni strah od jednog Aleksandra Vučića, koji će vrlo brzo biti “prvooptuženi”.

“Uvukao si u laž Aleksandre Vučiću sve institucije, bacio pod noge princip podele vlasti, a kada laž zavlada u državnim institucijama, istina se izliva na ulice. Istina je glavni stožer u službi građana za slobodu i demokratiju. Sloboda je prodeuslov i najneophodnija kategorija svake demokratije. Protesti širom Srbije su protesti za slobodu protiv uzurpatora, tiranije i ropstva”, naveo je Milan Stanimirović i citirao Umberta Eka: “Za fašiste je drugo mišljenje izdaja, intelektualce preziru, parlament obesmišljavaju, a sledbenike ponižavaju”, rekavši da je to prava skica za portret prvooptuženog Aleksandra Vučića.

Milan Stanimirović na protestu “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Slobodan Ćirić

Stanimirović je poručio Aleksandru Vučiću, koji ne želi da razgovara sa opozicijom, da treba da zna da je opozicija sastavni deo demokratije i profesionalni kritičar vlasti.

“Ne postoji dobra vlast, postoji samo dobro kontrlisana vlast. Kada se pozivaš na većinu, a demokratija nije samo volja većine, već pre svega volja većine ograničena valjanim zakonima koji su primereni vladavini prava. I znaj, ne meri se veličina politike samo veličinom podrške koju neko ima u narodu, već se pre svega veličinom ideje za koju se zalažete. I Hitler je imao ogromnu podršku izmanipulisanog nemačkog naroda”, kazao je Stanimirović.

Prema njegovim rečima, državni vrh zarad opstanka na vlasti ne preza da produbljuje podele i mržnju među sopstvenim narodom i da im to neće uspeti.

“Da biste bili uspešni u životu i politici morate voleti ljude. U nama nema mržnje ni prema kome, pa ni prema tebi. Prema tebi i tvojim kepecima osećamo samo prezir, ali iskreno žalimo ljude koji izmanipulisani od tvoje propagandne mašinerije glasaju za one koji su izvorno odgvorni za svu tragediju koja nas je u proteklim decenijama pogađala i kao narod i kao državu”, poručio je Milan Stanimirović rekavši još da za njih na ulici nema dileme i kolebanja između koristi i časti, slobode i ropstva, demokratije i tiranije, jer “Srbija je naša domovina, a ne njihova imovina”.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.