Najnovije vesti

VASKRŠNJA BOGOSLUŽENJA U VALJEVSKIM HRAMOVIMA

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik kojim proslavljamo pobedu života, odnosno uzdizanje Isusa Hrista iz mrtvih. Vaskrs praznujemo tri dana i predstavlja tzv. pokretni praznik jer menja datum, ali svake godine “pada” u nedelju. Ove godine, vernici pravoslavne veroispovesti Uskrs slave u nedelju, 28. aprila i prema tradiciji, praznik provodimo sa porodicom i najmilijima.

Foto Dragan Krunić

Nakon posta, povodom Vaskrsa svako omaćinstvo priprema prigodna jela za svečanu trpezu, a najpoznatija odlika uskršnjih praznika je farbanje jaja. Uskrs kao jedan od najvećih verskih praznika u Republici Srbiji obeležava se neradnim danima, počev od Velikog petka, 26. aprila, zaključno sa drugim danom Vaskrsa, odnosno ponedeljkom, 29. aprilom.

Foto Dragan Krunić

Veliki broj vernika molitveno se priprema za pričest i najradosniji praznik. U noći subote na nedelju je centralna Ponoćna liturgija na Vaskrs, dok ujutru, od 9 sati u staroj Crkvi Pokrova Presvetle Bogorodice je liturgija na kojoj će pevati Dečji hor Hadži Ruvim jer uobičajeno tada na molitvu dolazi veliki broj roditelja sa malom decom. Prema rečima protonamesnika Darka Đurđevića, bogatstvo bogosluženja je izuzetno tokom ove Velike sedmice, kao i tokom Svetle sedmice koja sledi nakon Vaskrsa kada su i molitve i liturgija – veoma lepe.

Foto Dragan Krunić

“U Veliki četvrtak je služenje Velikih 12 jevanđelja stradalnih i tada dolazi veliki broj vernika, kao i na Veliki petak i prisustvuju iznošenju Plaštanice, a upravo kruna svih prethodnih molitvi je nakon Uskrsa, tokom Svetle sedmice kada su molitve posvećene vaskrsenju Hristovom, tako da Liturgija počinje i završava se objavom vaskrsenja”.

Foto Dragan Krunić

RASPORED BOGOSLUŽENJA U HRAMU POKROVA PRESVETE BOGORODICE

Foto Dragan Krunić

Blagodareći bratstvu najstarije valjevske Pokrovske crkve, raspored bogosluženja tokom Velike sedmice biće održan prema sledećem rasporedu, odnosno na Veliki ponedeljak, Veliki utorak i u Veliku sredu Liturgija Pređeosvećenih darova počinje u 7 sati, kao i na Veliki četvrtak, dok je Sveta tajna jeleosvećenja od 9 sati. Bdenje sa strdalnim jevanđeljima počinje u 18 časova.
Na Veliki petak Carski časovi su od 7 sati, dok je Večernje sa iznošenjem plaštanice od 16 časova. Pashalno opelo počinje od 23 časa.
Na Veliku subotu Sveta liturgija je u 7 sati, a Vaskršnje jutrenje počinje od 23 časa.
U nedelju, na prvi dan Vaskrsa, prva Sveta Liturgija počinje tačno u ponoć, dok je jutarnja Liturgija od 9 sati, a Večernja od 18 časova. Takođe, na drugi i na treći Vaskrsa, Sveta Liturgija počinje od 9 sati.

RASPORED BOGOSLUŽENJA U HRAMU VASKRSENJA HRISTOVOG

Foto Dragan Krunić

Veliki ponedeljak, Veliki utorak, Velika sreda i Veliki četvrtak Sveta Liturgija počinje u 7 sati, večernje – bdenije je od 18 časova.
Na Veliki petak Carski časovi počinju u 7 sati, a Večernje sa iznošenjem Plaštanice je od 16 časova. Pashalno opelo je od ponoći.
Na Veliku subota, dan koji se provodi u tišini i molitvi, Sveta Liturgija počinje u 9 sati, a Vaskršnje jutrenje počinje od 23 sata i 30 minuta.
U nedelju na Vaskrs – Prva Sveta Liturgija poćinje u ponoć, dok je Druga Sveta Liturgija od 5 sati ujutru; večernje je 18 časova.
Drugi dan Vaskrsa je hramovna slava, tako da Sveta Liturgija počinje od 9 sati i večernja je od 18 časova, a raspored bogosluženja je isti drugog i trećeg dana Vaskrsa u Hramu Vaskrsenja Hristovog.

RASPORED BOGOSLUŽENJA U HRAMU SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA U NOVOM NASELJU

Foto Dragan Krunić

Na Veliki četvrtak Sveta Liturgija počinje u 8 sati.
Na Veliki petak večernja služba sa iznošenjem Plaštanice je od 17 časova, a Pashalno opelo od 22 časa. Sveta Liturgija počinje u 8 sati na Veliku subotu.
Na Vaskrs, tačno u ponoć počinje jutrenje, dok je 30 minuta nakon ponoći Sveta Liturgija. Druga Sveta Liturgija je od 8 sati ujutru. U isto vreme, počinje Sveta Liturgija sutradan, na Vaskršnji ponedeljak, kao i na Vaskrsni utorak.

RASPORED BOGOSLUŽENJA U HRAMU USPENJA PRESVETE BOGORODICE U PETNICI

Foto Dragan Krunić

Na Veliki četvrtak Sveta Liturgija počinje od 8 sati, dok je Veliko bdenije sa 12 jevanđelja od 18 časova.
Na Veliki petak večernje sa iznošenjem Plaštanice je od 16 časova.
U nedelju, na prvi dan Vaskrsa Sveta Liturgija sa ophodom oko hrama počinje od 6 sati, dok Svete liturgije na drugi i treći Vaskrs počinju u 8 sati u Hramu u Petnici.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.