Subotnjom akcijom valjevskih “Eko gerilaca” do čistijeg grada

“Higijena nema veze sa novcem i bogastvom. Ako smo siromašni, ne moramo biti neuredni i zatrpani smećem i divljim deponijama”, kaže za Valjevska posla Milena Seka Maksimović, psiholog i savetnik, koja se juče priključila aktivistima okupljenih oko građanske inicijative “Eko gerila” u akciji čišćenja prostora oko “Tržnice” u valjevskom naselju Peti puk. Rezultat ove akcije bilo je petnaestak džakova prepunih različitog otpada, počev od papira, aktuelnih maski, preko raznih bačenih konzervi, flaša, kesa…

Vredni “Eko gerilci” u akciji “deĐubretizacije” prostora oko “Tržnice” na Petom puku

Pokretač “Eko gerile” u Valjevu Jovan Grujić, kaže da je reč o prvoj akciji “deĐubretizacije” na izmaku ove zime, a da će ih tokom proleća biti još. Konstatuje da je situacija u gradu, što se đubreta i divljih deponija tiče, katastrofalna.

“Planiramo u svakom delu grada da organizujemo po jednu ovakvu akciju, da očistimo đubre koje tu stoji mesecima, pa i godinama, ali i da damo lep primer našim sugrađanima da svako ispred svojih vrata i u svojoj ulicu treba da uradi to isto. Zašto se građani ne bi sami organizovali u svojoj ulici ili kvartu, i prostor u kome žive učinili čistijim i lepšim, ali i zdravijim”, ističe Jovan Grujić.

Grujić navodi da će “Eko gerila” napraviti kontakt sa rukovodstvo JKP “Vidrak” kako bi se obezbedio dovoljan broj kanti za smeće, kojih očigledno nema dovoljno u gradu i kako bi im se predočile lokacije brojnih divljih deponija na čijem markiranju rade članovi “Eko gerile”.

To što polako bivamo zatrpani smećem i prljavštinom i, pri tome, niko ništa ne preduzima, na neki način ukazuje i na duhovno stanje ljudi u gradu na Kolubari, ali društva u celini. Psiholog Milena Seka Maksimović kaže da sva ta prljavština oko nas deluje deprimirajuće na građane i ne doprinosi dobrom raspoloženju, već naprotiv.

“Ovakvim eko akcijama treba da damo lep primer jedni drugima ali, pre svega, deci i mladima. Niko ne može da se oseća dobro ako mu je u kući nered, isto važi i za naselje i grad u kome živimo. Ako smo, gde god da krenemo, okruženi smećem, to sigurno utiče loše na naše raspoloženje i motivaciju. Znate i sami, kada putujemo negde u inostranstvo jedan od važnih utisaka je taj da li je taj grad ili mesto u kome smo boravili čisto i uredno, ili ne”, objašnjava Milena Seka Maksimović.

Subotnjoj akciji čišćenja priključio se i naš sugrađanin Milan Đorđević. On smatra da je lepo to što su građani preuzeli inicijativu, ali da se problem “prljavštine” u gradu mora rešavati sistemski.

“Ne treba mi da izmislimo “rupu na saksiji”, dovoljno je samo da vidimo kako se to radi u civilozovanim zemljama, recimo, Švajcarskoj. Uz to, pitam se šta radi “Vidrak”? Svi oni troše naše pare, porez se ubira od svih nas, to su javne pare, a grad nam je u haosu od smetlišta”, protestvuje Đorđević.

Pored pomenutih, psihologa Milene Seke Maksimović, pokretača “Eko gerile” Jovana Grujića i preduzetnika Milana Đorđevića, u jučerašnjoj akciji čišćenja prostora oko “Tržnice” na Petom puku učestvovali su i vredni sugrađani: uspešna valjevska rukometašica Novka Savić, novinarka Televizije Valjevo plus Branka Jevtić, aktivista “Lokalnog fronta Va” Željko Trifunović, rekreativni trkač Marko Teodorović i moja malenkost, potpisnica ovih redova. Zanimljivo je da se akciji nije pridružio, bar na kratko, niko od zaposlenih u obližnjim lokalima, prodavnicama, pijaci… Ali, niko ni od meštana Petog Puka. Istina, jedan gospodin je posudio kolica kojima su preveženi džakovi sa smećem do obližnjih kontejnera.

Na kojoj lokaciji u gradu će biti organizovana sledeća akcija odlučiće se glasanjem na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Eko gerile”.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.