Svečano obeležena Nacionalna nedelja dojenja

Dom zdravlja Valjevo je, u saradnji sa Opštom bolnicom Valjevo i drugim partnerskim ustanovama, obeležio Nacionalnu nedelju dojenja organizujući vrlo posećenu svečanost u svom Edukativnom centru. Manifestacija je organizovana sa ciljem promocije dojenja kao najboljeg oblika ishrane novorođenčeta, kao i predstavljanja novina započetih u valjevskom Porodilištu po preporukama „Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta“. Budućim mamama koje pohađaju Školu za trudnice i roditeljstvo, porodiljama i mladim majkama, od kojih su neke bile i sa bebama, obratili su se predstavnici Opšte bolnice Valjevo i Doma zdravlja Valjevo: ginekolozi, neonatolozi, pedijatri i patronažne sestre.

Dom zdravlja Valjevo

U ime Doma zdravlja stručna izlaganja imali su dr Ivana Rakić iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dr Valentina Marković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece, a u ime Opšte bolnice Valjevo dr Dragica Dimitrijević, šef Odseka neonatologije Službe za ginekologiju i akušerstvo i dr Mladen Aleksić iz iste službe. Pedijatar dr Valentina Marković je podsetila na prednosti koje majčino mleko ima u odnosu na adaptirane formule, a zatim je istakla da je bitno dobro informisati buduće majke o dojenju i smanjiti zablude. Po statistici Savetovališta Dečjeg dispanzera procenat dojenja u Valjevu je veći nego u mnogim drugim gradovima i znatno veći nego što se navodi u podacima UNICEF-a za Srbiju (13 procenata do šestog meseca – rezultati dobijeni telefonskom anketom među porodiljama). Deca u Savetovalište Dečjeg dispanzera prvi put dolaze sa mesec i po dana i 2018. godine je u tom uzrastu procenat dojenja bio 67 odsto, dok u 2019. za sada iznosi 57 odsto. Procenat majki koje doje smanjuje se u trećem mesecu, ali ostaje isti do kraja prve godine i iznosi oko 46 do 47 odsto.

Neonatolog dr Dragica Dimitrijević govorila je o promenama koje donosi Nacionalni program podrške dojenju. Najznačajnija novina ovog programa je da odmah posle porođaja treba uspostaviti kontakt „koža na kožu“ majke i bebe, kao i da porodilja i beba treba da provode sve vreme zajedno u sobi. Već je započet u valjevskom Porodilištu, ali se očekuje da potpuno zaživi od 1. januara 2020. godine. „Kontakt „koža na kožu“ podrazumeva da se beba odmah, još dok se ne preseče pupčanik, stavlja na mamine grudi. Vrlo je važno da tu ostane sat vremena i da bez naše pomoći i nameštanja nađe dojku i već na porođajnom stolu počne da sisa. Posle toga se dete prevodi na Neonatologiju radi opservacije, a kada mama pređe u sobu beba će biti s njom. „Ruming in“ podrazumeva 24-časovni boravak bebe sa mamom u sobi, gde se sve odvija uz nadzor sestara. Majkama se daje maksimalna podrška u vezi izmazanja i dojenja.“

Slavica Filipović je govorila o ulozi Službe polivalentne patronaže kao prijatelja porodice, koja porodicu prati od trudnoće, a posle porođaja prva dolazi kući. Patronaža u tom procesu sarađuje sa svim službama u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, savetuje preko Telefonskog savetovališta, organizuje Školu za trudnice i roditeljstvo, sarađuje sa ostalim domovima zdravlja Kolubarskog okruga obaveštavajući ih o otpuštenim majkama iz porodilišta valjevske bolnice. Dom zdravlja je zahvalnicama i cvećem nagradio majke koje su ove godine dojile duže od šest meseci. Svim trudnicama i porodiljama poklone su uručili predstavnici firmi „Vega“ i „Vesela roda“ iz Valjeva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.