Svi putevi vode u valjevski ’’RIM’’

Ukoliko pamtite tzv. stazu slonova, neizostavno Vam je u sećanju i obavezna stanka radi, u to vreme novih, neodoljivih italijanskih sladoleda u, tada tek otvorenoj poslastičarnici ’’Rim’’. Red se otegao bar do lipe, a svi nasmejani, šale se iščekujući momenat kada će nastati te ’’slatke muke’’ biranja nekog novog ukusa sladoleda. U poslastičarnici ’’Rim’’ ti prvi italijanski sladoledi, pored onih uobičajenih ukusa vanile i čokolade – nekako su punijih aroma i kremastiji, do za Valjevo potpuno novih ukusa, uz to pravih letnjih kolorita: zanosne straćatele, pastelno zelenog sladoleda ukusa pistaća, tirkiznog ’’azura’’  koji je podsećao na morsko plavetnilo. Bilo je to leto 1991. godine, a kao da se dešavalo juče…

Poslastičarnica ’’Rim’’ počela je da radi pre 27 godina. U tom momentu uneli su veliku novinu na polju poslastičarstva u gradu na Kolubari. Tačnije, otvaranjem ’’Rima’’ pojavila su se 33 različita ukusa i tri podukusa i to italijanskog sladoleda, ledene poslastice prepoznatljive u celom svetu, o kojoj su i romani pisani.

Za prvi sladoled, pripremljen prema originalnoj italijanskoj recepturi u Valjevu, zaslužan je Dušan Ristić, vlasnik poslastičarnice ’’Rim’’ koji, prisećajući se početka, napominje: ’’Na Sajmu poslastičarstva u Beogradu u februaru te 1991. godine slučajno smo se sreli sa Karlom Ambrozijem iz Italije. Priča o italijanskom sladoledu prvenstveno se dopala mojoj majci, i tako smo, već u julu, otvorili poslastičarnicu.’’ Ideja italijanskog sladoleda i laganih poslastica u vidu raznovrsnih voćnih kupova, živopisno dekorisanih svežim voćem, šlagom i kremastim sladoledom, očito se dopala i ovdašnjem tržištu jer veoma brzo poslastičarnica ’’Rim’’ biva proširena. Danas, 27 godina kasnije, poslastičarnica ’’Rim’’ je  prijatan i moderan ambijent sa letnjom baštom kraj kolubarskog keja.

U međuvremenu, u valjevskom ’’Rimu’’ nadograđivali su posao osvajajući nove ukuse, tako da sada u ponudi imaju preko 80 aroma sladoleda. I za sve, supstance uvoze iz Italije, kako bi očuvali kvalitet osnovnog proizvoda, napominje Dušan Ristić:’’Osnovna odlika italijanskog sladoleda je da su: kremasti, izraženog ukusa i pripremljeni bez jaja. Inače, osim domaćeg punomasnog mleka u prahu i šećera, sve supstance uvozimo’’- kaže Ristić i naglašava: ’’Sada su supstance znatno kvalitetnije nego kada smo počinjali da radimo. Naši sladoledi su bez glutena i to je pojedinim našim gostima veoma važno. Takođe, povremeno u ponudi imamo i sladolede sa potpuno prirodnim šećerom od stevije, koji nema kalorije, pa je dobar za osobe koje su na dijeti, a posebno za  dijabetičare. Kažem – povremeno je u ponudi jer je njegova proizvodnja skuplja, ali je i izuzetnog kvaliteta’’.

U poslastičarnici ’’Rim’’ poštovanje kvaliteta je veoma bitno i na to ukazuju neprekidan trud, kao i saradnja sa uglednom firmom iz Italije, o čemu Ristić kaže: ’’Mi sarađujemo sa firmom Mek 3 koja je najbolja u svetu u proizvodnji komercijalnog sladoleda.

Oni su i najskuplji, ali su i najkvalitetniji. Godišnje u proizvodnju uvedu od šest do deset novih ukusa sladoleda. Ali, njihove arome su u potpunosti na prirodnoj bazi, bez glutena i emulgatora i veštačkih boja, prema standardima Evropske unije,  isključivo na bazi voća jer imaju svoje plantaže. Pored recepture i načina pripreme, i prirodne arome su izuzetno važne za kvalitet sladoleda’’ – ističe Ristić. Prema njegovim rečima, u Italiji izuzetnu pažnju posvećuju svakom proizvodnom činiocu, obavljajući opsežna istraživanja u cilju poboljšanja kvaliteta sladoleda, zbog čega i jesu vrhunski proizvođači. Istovremeno, izuzetno poštuju lojalne saradnike, tako da je Dušan Ristić prošlog novembra, kao i godinama unazad, bio učesnik redovnog godišnjeg seminara. Tom prilikom primarna tema bila je poboljšavanje i prilagođavanje strukture sladoleda povišenim letnjim temperaturama. Sve mu je besplatno obezbeđeno od strane organizatora, no bio je u obavezi da tokom petodnevnog seminara prati celodnevna predavanja, koja ocenjuje kao veoma značajna za dalji rad jer su saznali bitne proizvodne novine koje utiču i na kvalitet finalnog proizvoda. Zbog izuzetno korektnog odnosa svojih stalnih dobavljača iz Italije, Dušan Ristić naglašava da priželjkuje da i njegov sin nastavi već uveliko razrađen posao u poslastičarnici ’’Rim’’, ali da prethodno završi obuku na poslastičarskoj akademiji u Riminiju.

’’Poslastičarstvo je skup posao jer morate i da pratite razvoj opreme i periodično obnavljate mašine, a to su veoma skupi aparati. Jedna rashladna vitrina za sladoled košta 24 hiljade evra. Mi smo nedavno kupili novi pasterizator, čija je vrednost osamnaest hiljada evra za čiju nabavku nam je odobrena subvencija države za 25 odsto vrednosti. Sada su sve to digitalne mašine, mnogo olakšavaju i ubrzavaju proizvodni proces,  ali ne rade same’’ – kroz osmeh primećuje i dodaje:’’Ukoliko hoćete da opstanete kao poslastičar, konstantno morate da imate kvalitetne i sveže proizvode. Poslastičarnica ’’Rim’’ radi od sedam ujutru do ponoći, vikendom otvaramo u 8 i 30. Naše mušterije dođu na doručak, pa uz kafu, domaću ili Nestle, naruče i palačinke, torte… A sve to mora biti sveže, tako da mi sve spremamo rano ujutru’’- naglašava Dušan Ristić, vlasnik poslastičarnice ’’Rim’’.

Za sve ljubitelje slatkiša, ’’Rim’’ je pravo odredište jer, ne samo da je izuzetan izbor sladoleda, već i ostalih poslastica, počev od omiljenih palačinki sa: euro kremom, pravom nutelom, belgijskom čokoladom, višnjama, ali i pravog izazova za sladokusce – palačinki Ferero Rochero ili kinder bueno, ili sa ’’Rafaelom’’ – šta pre izabrati?!  Ali, odmah u meniju poslastičarnice Rim nalećete i na neodoljivu stavku – belgijske vafle! I sve to prema veoma pristupačnim cenama od 180 do 250 dinara.

Na meniju poslastičarnice ’’Rim’’ su i brojni neodoljivi raznovrsni kolači: od tradicionalnog žita, sa ili bez šlaga (čije su cene od 80 do 120 dinara), preko francuske krempite (120,00,-), pa        čiz kejka (180,00.-), do ’’rim melou-a’’, nugat kolača ili tiramisua (po 200,oo.-) pred posetiocima je pravi vatromet boja i ukusa. Ukratko – ’’Rim’’ je pravi raj za sladokusce, o čemu Dušan Ristić primećuje: ’’Naše sladolede, kolače, torte birate – očima. Nije dobro da sednete i poručite iz menija. Svaki gost koji je jednom stao pred vitrinu, bilo sladoleda ili kolača, ponovo se vraća’’.

Obzirom da poslastičarnica ’’Rim’’ posluje bezmalo pune tri decenije, nakon sladoleda i izuzetno dekorisanih voćnih kupova i kolača, među kojima su brojne poslastice posebno aranžirane tako da ih deca obožavaju, sledili su potražnju tržišta i u pogledu proizvodnje tzv. kraljica slatkiša – torti.

Na stalnom meniju su torte: grčki sladoled, malina, doboš, boem i reforma, a cenovni raspon je od 140 do 160,oo.- dinara za parče od oko 150 gr, a to je prava mera da se zasladite i opustite u prijatnom okruženju poslastičarnice ’’Rim’’ na kolubarskom keju, povodom čega Dušan Ristić ističe: ’’Naše mušterije prate svetske trendove posebno u pogledu dekorisanja torti, a to znači da moramo i mi.

Recimo, sada su za punoletstva popularne torte kakve u nekada bile mladenačke. A jednom prilikom smo pravili tortu u obliku zubara dok vadi zub pacijentu. Bilo je baš interesantno napraviti originalne instrumente,’’- kaže kroz osmeh, i dodaje: ’’Ali, uspeli smo. Celu tortu smo prekrili dekor masom, u narodu zvanom fondan, iako nemaju ikakve veze. Sve smo dodatno obojili da deluje vrlo stvarno i živopisno’’ – priseća se Ristić uz naznaku:’’Mi inače ne prodajemo torte na kilo. Jednostavno, tako ne može. Mi sada imamo četiri vrste maskarponea i primena vrste zavisi od poslastice koju pripremamo. Vodimo računa o svemu, tako da su šnit torte u poslastičarnici Rim od 1400 do 1500,oo.- dinara, a velika, koja sadrži 48 parčića, je 2400 do 2500,oo.- dinara. Italijanske torte su uvek okrugle i njihova cena je od 2500 do 2800,oo.- dinara, dok je cena slavljeničkih torti od pet do dvanaest hiljada dinara. I možemo sve da napravimo. Nekada kupac dođe i precizno kaže šta želi, kakav ukus, oblik i dekoraciju torte hoće, a nekada se oslanja na naše savete. Jedino nam je neprijatno kada neko dođe na primer, veče pred slavu i hoće da naruči tortu, a mi već imamo planirane porudžbine. U toj situaciji moramo da odbijemo mušteriju. Zato je najbolje sve isplanirati na vreme. Eto, mi već imamo naručene torte za svadbene proslave za septembar, ali sasvim je dovoljno da petnaest dana pre svoje proslave naručite tortu’’ – naznačava Dušan Ristić i pojašnjava zbog čega su torte pripremljene prema italijanskoj recepturi za nijansu skuplje:’’Tu je prilična razlika u receptima naših i njihovih torti. Recimo, Italijani, Francuzi isto stavljaju maslac u svoje torte, ali znatno manje nego mi. Takođe, oni baš veliku pažnju poklanjaju pripremi kremova. Tako da i mi, u poslastičarnici Rim, vodimo računa i o tome, pa za pripremu slatkiša upotrebljavamo najkvalitetniju belgijsku čokoladu koju uvozimo’’ – naznačava Ristić.

Očita ozbiljnost pri radu doprineli su bonitetu poslastičarnice ’’Rim’’ koja je davno prerasla okvire porodičnog posla. Sada imaju ukupno jedanaestoro zaposlenih, ali deluju kao velika porodica koja sve obaveze obavlja opušteno, uz osmeh, na putu ostvarivanja novih planova. A jedna od značajnijih novina koja sledi je nova adaptacija uz proširivanje enterijera, sa sadašnjih 17 na 38 kvadrata, kako bi od naredne 2019. godine Valjevcima omiljena poslastičarnica ’’Rim’’ obasjala novim sjajem rustični kej Kolubare.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.