U Srbiji 30 smrti zbog nasilja u porodici

U ovoj godini u Srbiji je bilo 30 smrtnih slučajeva u nasilju u porodici, od čega su 23 žene i sedam muškaraca, a od 1. juna lane do 30. juna ove godine, ukupno je prijavljeno 44.728 slučajeva nasilja u porodici.

Nasilje u porodici

Posle druge sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja veliki, ali i da pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.

Kuburović je navela da je u 16.185 slučajeva bilo predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja, a da su sudovi usvojili produženje hitne mere na 30 dana u 15.617 sučaja, dok je izrađeno 10.503 individualna plana za zaštitu žrtava, što, kaže ona, pokazuje da su grupe za koordinaciju koje su formirane razmatrale pojedinačne slučajeve.

“Kao pojedinci imamo obavezu da prijavljujemo nasilje. Od 30 smrtnih slučajeva u 2018. godini, samo u tri slučaja smo imali prijavu nasilja”,rekla je Kuburović i istakla da nasilje nije privatna stvar.

Prema njenim rečima, 44.728 ukupno prijavljenih slučajeva pokazuje da se više ne ćuti o nasilju u porodici.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija izrekla za godinu dana ukupno 28.026 mera, od toga 8.751 meru privremenog udaljenja učinioca iz stana, 19.275 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj, od čega su od strane sudova imali produžetak mera u 15.373 slučaja.

Govoreći o sankcijama, Stefanović je kazao da postoje hitne mere gde su policijski službenici u velikom broju slučajeva prvi koji se sreću sa počiniocima i žrtvama nasilja i izriču mere kojima se radi pre svega na zaštiti žrtve.

Valjevo

“Uočili smo određene slabosti, uočili smo da imamo potrebu da imamo više obučenih i policijaca i tužilaca, ne samo onih koji su usko obučeni za slučajeve nasilja u porodici, već i svih drugih policijskih službenika, koji mogu doći u kontakt sa ovakvim slučajevima”, kazao je Stefanović.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.