“Timski rad će dati rezultate, a bez muke nema ni rezultata”

“Sve ono što se događa je upravo kako treba. Mi smo zatražili da se obrati pažnja na probleme koje Biblioteka ima. Sada su na delu službe koje taj posao treba da završe, u smislu da nađu adekvatan prostor. Zakon o bibliotečkoj delatnosti definiše obavezu osnivača i kada je u pitanju lokacija, i kad je u ptanju površina, i kada su u pitanju svi standardi koji se tiču bibliotečko-informacione delatnosti. Mi verujemo u naše arhitekte i urbaniste, koji su sve vreme sa nama. Već šest godina nas savetuju, prate i daju nam instrukcije. Trudimo se da im damo podatke koji su njima važni da bi oni svoj posao mogli dobro da urade. Tako da mislim da će timski rad i delanje po pitanju rešavanja tog problema dati rezultat, a bez muke nema ni rezultata”, odgovor je direktorke valjevske Biblioteke Violete Milošević na pitanje vezano za rešavanje problema budućeg prostora u kojem će biti smeštena  ustanova kojom rukovodi. Ona je u današnem razgovoru sa novinarima na proslavi krsne slave Biblioteke Andrijevdana bila upitana da rezimira godinu na izmaku, ali i da iz svog ugla prokomentariše novonastalu situaciju u javnosti vezano za priču o novoj zgradi Biblioteke na lokaciji koja je već određena Planom generalne regulacije centra Valjeva na desnoj obali Kolubare prekoputa Centra za kulturu.

Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo / Foto : Valjevska posla

“Mi ne možemo da kažemo koje rešenje je najbolje. Za nas je najvažnije da se ispoštuju standaradi. Bibliotečka delatnost je definisana i po pitanju lokacije, jer to mora biti centar grada, i po pitanju površine. Mi ne tražimo specijalne uslove, samo tražimo da se zakon poštuje. Sigurna sam de će oni koji se bave tim poslom, urbanisti i arhitekte, znati kako taj posao da realizuju. Mi ne možemo da kažemo šta je najbolje, jer mi to ustvari ne znamo. To bi značilo da mi zalazimo u sferu posla nekog drugog koji je od nas pozvaniji”, kazala je odgovarajući na pitanja novinara Violeta Milišević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”.

Ona je napomenula i da je problem neadekvatnog i nedovoljnog prostora za rad, potrebe i dalje funkcionisanje valjevske Biblioteke već konstatovani od strane nadležne službe Narodne biblioteke Srbije.

“Sve što smo imali da kažemo to smo rekli, ne samo šta želimo. Rečeno je na osnovu propisa i standarda koji važe za biblitečku struku. Služba koja prati naš rad iz Narodne biblioteke Srbije svake godine u svojim izveštajima kod nas konstatuje neadekvatnost i nedovoljnost prostora. Ove godine je, čini mi se, to bilo najizraženije do sada, jer fond sredstava za kupovinu knjiga se povećava svake godine. To znači da su naši kapaciteti bolji, ali to istovremno zahteva drugačiju organizaciju rada i veći prostor”, pojasnila je Violeta Milošević.

Sa proslave krsne slave bibliotekara Andrijevdana / Foto: Valjevska posla

U rezimeu rada Biblioteke u godini na izmaku, Violeta Milošević istakla je da je zaokružen programski koncept nekolicine važnih kulturnih manifestacija koje ova ustanova organizuje.

“Pre svega to je “BOOKa u dvorištu”, “Ljubina” nagrada, podrška zadužbini Desanke Maksimović kada je u pitanju dodela nagrade koja nosi ime naše čuvene poetese, kulturni koncept koji ne odskače u smislu da smo podlegli diktatu savremenih tendencija i kvalitetu progrma koji organizujemo. Ono što je odskočilo i što se pokazalo kao posebno važno za podsećanje je prilika da smo svojim korisnicima dostupni 24 časa online za pretraživanje svega onoga što se nalazi u fondovima Biblioteke i naravno što smo ove godine pre manje od mesec dana “podigli” našu digitalnu Biblioteku. Sada ćemo raditi u skladu sa tendencijama i trudićemo se da sve ono što postoji u Biblioteci, što spada u domen kulturnog nasleđa i važne građe postavljati na našu digitalnu Biblioteku”, rekla je direktorka Violeta Milošević.

Sa proslave krsne slave bibliotekara Andrijevdana / Foto: Valjevska posla

Ovdašnja Biblioteka danas je proslavila slavu Svetog Andreja Prvozvanog, što je pre svega datum kada je ova ustanova osnovana pre tačno 150 godina. Obred rezanja slavskog kolača služio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Milutina, uz sasluživanje nadležnog parohaprotonamesnika Saše Maksimovića i protođakona Branimira Terzića.

Parohaprotonamesnik Saša Maksimović besedio je o zaštitniku valjevske Biblioteke apostolu Svetom Andreju, prvom pozvanom od strane Gospoda Hrista da širi reč Božju i da, budući da je bio ribar, u “svoju mrežu” – jevanđelje Hristovo, “hvata izgubljen duše” i prosvećuje ih.

Sa proslave krsne slave bibliotekara Andrijevdana / Foto: Valjevska posla

“Vi ste pozvani da zajedno sa nama obrazujete čoveka, da ga naučite i uputite gde se čemu može naučiti. Da ima obraz sa sposobnošću da pocrveni i da se postidi kada okrene leđa svome bratu i Bogu. Postojite već 150 godina, kao najstarija ustanova Grada Valjeva. Hvala vam što istrajavate i neka vam Sveti Andrej Prvozvani bude od pomoći i zaštiti vas. Od nas u svim svojim aktivnostima imaćete podršku i pomoć”, kazao je protonamesnik Saša Maksimović, čestitajući slavu valjevskim bibliotekarima.

Sa proslave krsne slave bibliotekara Andrijevdana / Foto: Valjevska posla

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.